Igaz barátnők: Három elválaszthatatlan páros a divatiparban, akikre felnézünk

A női testvériség él és virul a divat területén is

2019.03.06. 18:35

A női barátságok csodásak, hová is lennénk nélkülük, nem igaz? Ezek a kapcsolatok lehetnek mindenfélék: érzelmesek és megnyugtatóak, viccesek és zseniálisak, pótolhatják a családot, ha nincs, és rengeteg szeretetet kaphatunk tőlük.

Ugyanakkor, mivel a divatiparról állandóan azt halljuk, hogy intrikák terepe és nagyon kemény világ, úgy érezhetjük, hogy ott nem is létezhetnek igazibarátságok.

Ám legyen szó a Phoebe Philo-Stella McCartney designerduóról, akik még a Central Saint Martins iskolában ismerkedtek meg, vagy Naomi Campbell és Kate Moss kapcsolatáról, akik kéz a kézben csinálták végig  ’90-es éveket, egy csomó kitűnő barátság, amely a divatiparban köttetett, mutatja, hogy igenis vannak kivételek!

Kate Moss és Naomi Campbell

1991 – Együtt a londoni divathéten

„Azért vagyunk barátnők, mert mindketten tudjuk, milyen az, amikor mások féltékenyek ránk” – mondta Cher Horowitz a Spinédzserekben barátnőjére, Dionne-ra célozva – minden iróniától mentesen. Ugyanez igaz lehet Kate Moss és Naomi Campbell szupermodellek esetében is.

Moss tinédzserként került a divatvilágba, ahogyan Campbell is, és a két londoni lány egy Los Angeles-i fotózáson ismerkedett meg egymással. Moss csupán 15 éves volt, Naomi 18, és egyből összebarátkoztak. Innentől kezdve fényűző bulik sokaságán kapták őket együtt lencsevégre, különös tekintettel azokra a képekre, ahol közösen távoztak a bulikból. Ez még most is jellemző!

A szupermodell duó hamar bekerült minden olyan társaságba, ami számított a 90-es évek divat- illetve művészvilágában, és nagy márkák kifutóin vonultak együtt, mint Versacénál, de például Stella McCartney Central Saint Martins-os diplomakollekciójának bemutatóján is mindketten vállalták a fellépést 1995-ben.

Legutóbb például egyforma, csak más színű monogramos trencsben jelentek meg Kim Jones oldalán, aki utolsó, a Louis Vuitton számára tervezett kollekcióját mutatta be.

2018 – Naomi, Kim Jones és Kate a Louis Vuitton férfi kollekciójának bemutatóján

Phoebe Philo és Stella McCartney

1999 –  Phoebe Philo és Stella McCrtney egy Chloé butik megnyitóján a Madison Avenue-n, New Yorkban

Az egyetemi évek alatt sok életre szóló barátság köttetik, nem volt ez másképp Phoebe Philo és Stella McCartney esetében sem. A két brit nő először egy Popworld című tévéműsor cigiző részlegében találkozott, és együtt el is lógták a másnap reggeli órájukat. Később a Central Saint Martins nevű híres design iskolában találkoztak, a 90-es évek elején.

Amikor Phoebe még nem volt Phoebe – a kifinomult, visszafogott és felnőtt öltözködés úttörője – aranyfoggal és gyémántos körmökkel járkált, Stellával a munkásosztály angolját utánozva beszéltek és sűrű társadalmi életet éltek a londoni West Enden.

1998 – Stella és Phoebe víziója a Chloé számára, benne Gisele Bundchen

McCartney 1995-ben diplomázptt (Philo ’96-ban) és két éven belül már el is startolt Párizsba Philoval az oldalán, hogy átvegyék Karl Lagerfeldtől a Chloé kreatív igazgatását. A nők friss, szexis löketet adtak a márkának és hamarosan ott nyüzsögtek a párizsi elitben.

2001-ben Stella McCartney elhagyta a márkát hogy saját brandet indítson a Gucci csoport támogatásával, így Phoebe Philo immár egyedül boldogulhatott kreatívigazgatóként.

2003 – 2004 tavaszi-nyári kollekció: Daria Werbowy a Chloé híres banán nyomatában az Phoebe egyik első Chloé bemutatóján Stella távozása után.

„Nagyon különleges volt, az, hogy folytonos beszélgetés zajlott közöttünk, az, ahogyan szórakoztattuk egymást, nagyon hiányzik” – mondta Philo 2002-ben, mikor arról kérdezte az Evening Standard, milyen érzés volt McCartney nélkül maradni.

1999 – Minden vendég  – köztük Paul McCartney és Tom Ford – 10 ponttal jutalmazza Stella 2000-es tavaszi-nyári kollekcióját a Chloé számára.

A két nő szerencsére ma is jó barát, amit abból is láthatunk, hogy McCartney nemrég ezzel az aláírással posztolt közös szelfit? „Imádom ezt a picsust. Boldog szülinapot, Phoebe! S Stella”

Miuccia Prada és Manuela Pavesi

Mese két olasz hősnőről

View this post on Instagram

#miucciaprada #manuelapavesi

A post shared by The Fashion Elder (@the_fashion_elder) on

Miuccia Prada egyike a legbefolyásosabb élő tervezőknek ma a Földön. 2005-ban a Times magazin a 20. század 100 legnagyobb hatású személyisége közé választotta. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a 69 éves divattervező sikereinek hátterében legtöbbször ott állt legjobb barátja és jobbkeze, Manuela Pavesi is, aki segített a Prada legismertebb képeit segített megalkotni.

Manuela karrierje stylistként az olasz Vogue-nál kezdődött a ’70-es években, és olyan nagyságokkal dolgozott együtt, mint Guy Bourdin ls Helmut Newton, ami segített abban, hogy kialakuljon a saját esztétikai világa fotográfusként. Egy csomó nagy lapnak készített képeket

Prada és Pavesi a kilencvenes évek közepén találkoztak, amikor Manuela még mindig az olasz Vogue-nak dolgozott. Úgy tartják, hogy amikor először találkoztak az eredeti milánói Prada üzletben, véletlenül egy az egyben ugyanazt az Yves Saint Laurent szettet viselték. Innentől kezdve egyesítették erőiket.

A következő 40 évben is jó barátok maradtak, és megmaradt az a szokásuk, hogy gyakran öltöztek fel hasonlóan.

Pavesi 2005-ben a Prada koordinátora lett, és ebben a pozícióban maradt egészen 2015-ben bekövetkezett haláláig.

1996 – Miuccia Prada egy lépcsőn ülve egy Miu Miu bemutatón New Yorkban

Miuccia Prada beszédet mondott barátnője temetésén, amely szépen keretezte hosszú barátságukat és partnerségüket.

Gondoljunk mi is hálával barátnőinkre a közelgő Nőnapon!

barátság naomi campbell nők Phoebe Philo prada Stella McCartney

Még több
Divat