Megvenni, eltanulni, kivárni: A divathónap legjobb stílustippjei

Mely dizájner darabokba érdemes befektetni, kinek a stílusát csenjük el és hogyan vegyünk trendi darabokat olcsón?

2019.02.18. 21:04

IMAXTREE / SZYMON BRZOSKA

A divathónap nagyon fárasztó lehet, még azok számára is, akik a ruhák szerelmeseinek tartják magukat. Ilyenkor igyekszünk rajta tartani a szemünket a kedvenc street style sztárjainkon, figyeljük a feltörekvő dizájnereket, az új trendeket és a kimagasló momentumokat New Yorktól Londonon, Párizson és Milánón át egészen Koppenhágáig.

Az első sorokban ülő celebekről szóló bulvárdrámák és az Instagram storykként megosztott divatbemutatók között most szeretnénk megosztani veled néhány nagyon hasznos információt. Például azt, hogy ha ebben a szezonban befektetnél egy dizájner darabba, akkor melyik legyen az szerintünk. Vagy, melyik stílustipp az, amit a meglévő ruháid felhasználásával is kamatoztatni tudsz. És végül, mely trendekkel érdemes addig várni, amíg elérnek az olcsóbb üzletekbe?

Nem is teketóriázunk tovább, itt a mi divathónapi tanácsdömpingünk, városról városra, takarékos divatkövetőknek!

IMAXTREE / SZYMON BRZOSKA

New York

A négy nagy divatfőváros közül az első, ahol a divathét páratlan sokszínűséggel zajlott a modellek terén, új tehetségekkel és persze a híres Marc Jacobs záróshowval.

Amit venni érdemes – Khaite

IMAXTREE

Catherine Holstein második saját kollekciója (egyébként Vera Wangnak és a J. Crewnak is dolgozott), a Khaite név alatt jött ki, és nagyon bírjuk.

Tavaly Emily Blunt megnézte, mit is jelent a Khaite egy ELLE interjú során az interneten – görögül hosszú, lenge hajat jelent – és mi azóta is odavagyunk a márkáért.

Leginkább ebbe a farmeringbe fektetnénk, ami elég cowboyos, de közben munkába is lehet menni benne, nyáron kombinéruha és télen garbó fölött egyaránt jól mutat, utóbbi esetben midi szoknyával és csizmával.

Amit eltanulni érdemes –  A Staud és Michael Kors életvidámsága

Elárulunk egy titkot: a divatvilág nem csak kőarcú, feketében járó, elviselhetetlen alakokból áll. A Staudnál például a modellek szinte végigbugiztak a kifutón, Soul Train stílusban.

View this post on Instagram

What a remarkable way to end #newyorkfashionweek2019 dancing and being free on the runway for @staud.clothing . The audience did not expect to be seeing models tangoing on the runway and strutting their stuff. 😍😍 A huge thank you to @staud.clothing , the choreographers who did a fabulous job working with each model individually to build our confidence and help us memorize our dance moves. Fun fact : I forget my second choreography in the yellow dress, I decided to just wing it 😭 I was so nervous 😬 dancing & walking down the runway I was singing 🎤 along to the music to hide my nervousness 😫😫. @staud.clothing what a phenomenal, unusual, outstanding show you put on. Thank you for having us look so chic, yet free to experience ourselves. Thank you so much for including me in such a thrilling show. It was an honor & a pleasure to be surrounded by so much talent. Thank you @beauteousmax for doing my make up & having me look flawless while dancing. It’s already hard enough walking down the runway, so you could only imagine how hesitant & timid the models must’ve felt backstage before hitting the runway, neither-less to say we had such a fun time dancing once we were on the spot light. Thank you again @staud.clothing & everyone that was involved in making this show a spectacular one. ❤️❤️❤️ and just like that it was all over. #nyfw2019 #staudclothing #tangovibes #breathtaking

A post shared by Adau Mornyang (@adau_themodel) on

Michael Korsnál pedig nem más, mint Barry Manilow zárta a showt, a Copacabanát énekelve.

A Hadid lányok, csupa Korsban, együtt táncoltak a zenei ikonnal és a többi modellel, mi pedig megirigyeltük ezt a felhőtlen lelkiállapotot.

Amit kivárni érdemes – Milleniumi menta

Emlékeztek még a milleniumi rózsaszínre? Nos, megjött zöld unokatestvére, és velünk is marad!

Getty Images

A New York-i kifutókon nem lehetett nem észrevenni ezt a világos árnyalatot – a pisztácia és a menta újra és újra előkerült.

Getty Images

A fagyiszín megjelent Tibinél, egy öves kosztüm formájában Sies Marjannál, és Marc Jacobsnál minimál stílusú ruhaként, valamint a 60-as éveket idéző kabátban.

Getty Images

Getty Images

Szerencsére nem kell bankot rabolnunk ahhoz, hogy felugorjunk a trendvonatra, mivel az olcsóbb márkáknál is jelen van már a szín, és hamarosan még több lesz belőle.

Koppenhága

Míg a világ divatelitje rendszerint a New York – London – Milánó – Párizs útvonalat járja körbe, ez a dán divathét egyre fontosabbá válik. Világszerte ismert stíluskirálynők, fenntarthatóság és nagy márkák – itt minden adott a hosszú távú sikerhez!

Amit venni érdemes – Cecilie Bahnsen

Egyértelmű, hogy az idei koppenhágai divathét fő attrakciója Cecilie Bahnsen 2019 őszi-téli bemutatója volt.

A szinte sminktelen arcú, zilált hajú modellek azt mutatták meg, hogy Bahsen múzsája az erdőben utat vesztett lány, aki már szinte megbolondul és nem találja az utat kifelé.

A monokróm kollekció a ruhák volumenével és formáival játszott, melyeket tornacipőkkel párosítottak az aktív, földközeli hatás érdekében.

Bahnsen lenyűgöző technikái, fantasztikus múltja (John Gallianónál tanult), és szokatlan anyagtársításai (kötött, selyem és műanyag akár egyszerre) azt jelentik, hogy a kreációi nem feltétlenül az „elérhető” kategóriába esnek. Ugyanakkor, ha belegondolunk, milyen időtállók a darabjai (plusz hogy a ruhái közt simán találhatsz esküvőit is), azt gondoljuk, hogy erre érdemes gyűjteni és bekektetni.

Amit tanulni érdemes – a Ganni mintahalmozó stílusa

Míg a párizsi nők a nemtörődöm sikkről híresek, a londoniak pedig arról, hogy remekül tudják keverni az olcsó holmit a drágával, stílusban jelenleg a dánok számítanak a legmenőbbnek.

A Ganni nagyjából a dán stílus keresztanyja, aki szívesen keveri és rétegzi a mintákat véletlenszerű, laza módon.

Ditte Reffstrup kreatívigazgató például azt mondta a legutóbbi bemutató utáni bulin, hogy azért teszi be a leopárdmintát minden kollekcióba, hogy az emberek ne felejtsék el viselni az olyan darabokat, amilyenük már van otthon.

Most a „Life on Earth” (élet a Földön) kollekciójukban ezt a merész kombinációt szúrtuk ki. Ha neked is van leopárd mintás szoknyád és kötött pulóvered – hajrá, most, amíg hűvös az idő, még felveheted!

Amire várni érdemes – Koppenhága kiállása a fenntarthatóság mellett

Az újságírókat és influenszereket jellemzően elektromos kocsikkal szállították, a helyi favorit, Stine Goya pedig újrahasznosított flittereket használt (más etikus és környezetkímélő anyagokkal együtt), ezt a hozzáállást szeretnénk látni minél több helyen a divatban.

+ Négy fogadalom, amivel a fenntartható divatot segíthetjük

Először: továbbra is second-hand és vintage ruhákat veszünk, ha csak lehet. A helyi turkálóban vagy online.

Másodszor: keressük a megrendelésre készülő darabokat, mint régen a szabóságoknál.

Harmadszor: megtanuljuk, hogyan javítsuk, illetve akár készítsük el a saját ruháinnkat az által, hogy beíratkozunk varrótanfolyamra.

És negyedszer,  a pénzünkkel olyan márkákra szavazunk, amelyek valóban erőfeszítést tesznek a zöld alternatívák használatára.

divathét divathónap Koppenhága new york fashion week stílustippek

Még több
Divat