A tökéletesség gyönyörködtet

Az Andrássy út egyik százéves házának faburkolatos, antik kristálycsillárokkal és süppedő szőnyegekkel ékes, igazi nagypolgári lakásában találkoztam Rost Andreával, aki interjúnk után közvetlenül mutatta be első ékszerkollekcióját, akkor még csak néhány bennfentesnek. A díva tűzpirosban tündökölt, és miközben egy csapat ember sürgött-forgott körülötte az eseményre készülve, ő mindvégig nyugodt és kedves maradt. Mikor beszélgetni kezdtünk, kiszúrt egy fehér kis papírdarabkát a szőnyegen, elnézést kért és gyorsan felkapta. Andrea született perfekcionista.

2015.10.14. 16:47
Katt a galériára!
5 fotó

A tökéletesség gyönyörködtet

1 of 5
2 of 5
3 of 5
4 of 5
5 of 5

  2 of 5
A tökéletesség gyönyörködtet


  3 of 5
A tökéletesség gyönyörködtet


  4 of 5
A tökéletesség gyönyörködtet


  5 of 5
A tökéletesség gyönyörködtet


ELLE: Tökéletesség az egyedüli lehetőség. Ez a szlogenje a Rost Andrea ékszerkollekciónak, és, amint látom, az Ön életének is.

Rost Andrea: Nem mindig olyan jó ez, de igaz, hogy soha nem elégedtem meg a középszerűvel, mindig a legjobb szerettem volna lenni, a mai napig ezért küzdök, ezért dolgozom.

ELLE: Hogyan kezdődött a Rost Collection története?

RA: Ékszergyűjtő vagyok, rendszeresen vásárolok, csináltatok magamnak különleges darabokat, és régóta foglalkoztatott a saját kollekció gondolata is. Tizenegy évvel ezelőtt a Louvre-ban sétálgatva egy reneszánsz Madonna-festményen megláttam egy hét kis karikából álló gyűrűt, épp olyat, mint amilyet most viselek. Lefotóztam a képet, és felkértem Ungár Katalin ékszerészt, hogy készítse el nekem. Ez a darab lett a kezdőpont, ennek a kerekded, körkörös formavilágához nyúltunk most vissza.

ELLE: A kollekciót viszont már Koós Lili ékszertervezővel közösen alkották meg, Ungár Katalin lányával, akivel évekkel ezelőtt kezdték el a közös munkát.

RA: Három éve, amikor Lili még Sydneyben tanult ékszertervezést, megkeresett engem azzal, hogy a szerepeimből szeretne ihletet meríteni a diplomamunkájához. Mivel épp Verdi évfordulót ünnepelt a világ, azt javasoltam, válassza a három meghatározó Verdi-nőalakot, Gildát a Rigolettóból, Violettát a Traviátából, és Desdemonát az Otellóból. Rengeteget leveleztünk, és már akkor is nagyon jól esett az együttműködés, láttam, milyen hasonló a gondolkodásunk, szinte egyforma az ízlésünk. A pályám huszonötödik évfordulóján, tavaly, az Erkel Színházban mutattuk be az eredményt, az Opera Kollekciót. Néhány hónap múlva ugrott be, hogy a madonnás gyűrűből kiindulva kellene tovább dolgoznunk.

ELLE: Milyen gondolatiság áll a formák mögött?

RA: Úgy éreztem, az ég küldte nekem a kör ősi és eredendően nőies motívumát, mely mindegyik Rost Collection ékszer alapja. Szerepet kapott a számmisztika is, méghozzá a Zsófia-legendán keresztül: a történet szerint Zsófia hozzáment a görög királyhoz, Dömötörhöz, majd férjével és három lányával együtt, akiknek Hit, Remény és Szeretet volt a neve, Rómába költöztek. Hittérítőként mindannyian vértanúhalálra jutottak– Zsófia a hetedik halálával, a lányok az ötödikkel haltak, mondja a legenda. Így került a Szentháromság hármasa után az ötös és a hetes szám is a kollekciómba, melyek az alapmotívum ismétlődéséből adódnak ki.

ELLE: Mely ékszerekből áll a kollekció?

RA: Az érdeklődők választhatnak gyűrűt, karperecet, fülbevalót és nyakéket, de mivel a játékos énemet is beletettem a tervezésbe, olyan különlegességeket is, mint a fülbevaló, amit az egyik nyakékre rákapcsolhatunk, így egy bonyolultabb, impozáns darabot kapunk. És természetesen brosst: ezt az ékszertípust szeretném újra divatba hozni, hiszen sokféleképpen hordható, és nagyon mutatós. Ha a brossom nem lenne kiállítva, biztosan itt landolt volna, a ruhámon, a csípőm felett, a vállamon, vagy a hátamon. Az ékszerek tervezésénél nem szerettem volna kihagyni a férfiakat sem, ezért RC007 szám alatt mandzsetta gombokat is létrehoztunk Koós Lilivel.

ELLE: Mit tudhatunk az anyagokról?
RA: A tizennyolc karátos arany mellett döntöttem, ami puhább, de szerintem sokkal szebb a fénye, mint a tizennégy karátosé. A gyémántok természetesen tiszták. Mindenképp szerettem volna kristályt is használni, ezért található lemon kvarc a brossban és az egyik karperecben. Gyöngyházat tettünk alá, hogy kevésbé vizes, inkább fajsúlyosabb, testesebb legyen a látványa.

ELLE: Hol vásárolhat, aki a Rost-ékszerekre vágyik?
RA: Valóban exkluzív darabokról van szó, ezért a megrendelés módja egyedi, a honlapunkon található elérhetőséget kell felkeresni, és minden vásárló személyre szabott ékszerbemutatón vesz részt.

arany bross élszer énekesnő fülbevaló gyémánt interjú karkötő kollekció koós lili liko jewellery medál nyaklánc opera rost andrea rost collection

Még több
Divat