Felvillanyozó divatmemoárok

Vivienne Westwood jövő októberben önéletrajzi könyvvel jelentkezik, melyen az ismert életrajzíróval, Ian Kelly-vel dolgozik. A memoár fellebbenti a fátylat arról, hogyan lett egy általános iskolai tanárból a divatvilág egyik leghíresebb lázadó tervezője. Kelly azt ígéri, megtudhatjuk az igazságot a melegszívű, szellemes Westwoodról, aki amellett, hogy a punk stílus "anyja", az emberi jogok elkötelezett harcosa is. Hogy addig se unatkozzunk, amíg megjelenik a tervezőnő kötete, összegyűjtöttük kedvenc memoárjainkat a divatvilág híres nőinek tollából.

Felvillanyozó divatmemoárok
2013.11.20. 12:00

Diana Vreeland: D.V.

Vreeland könyve, aki a Harper’s Bazaar divatszerkesztője, majd a Vogue legendás főszerkesztője volt, kötelező olvasmány kellene, hogy legyen minden divat iránt érdeklődőnek. Tehetős amerikai és brit szülők Párizsban született gyermekeként egész fiatal korát utazással töltötte, és közben kialakította tökéletesen egyedi stílusát, mely annyira lenyűgözte az amerikai Harper’s Bazaar szerkesztőjét, hogy felajánlotta neki élete első állását: Why Don’t You? címmel saját rovatot írt a lapnak. Fokozatosan egyre nagyobb befolyásra tett szert a magazinon kívül is, például divattanácsokkal látta el Jackie Kennedy-t, ő tette híressé Richard Avedon divatfotóst és még sorolhatnánk. De inkább azt ajánljuk, olvasd el, hogyan mesél ő maga néha már-már túlságosan is csodálatosnak tűnő életéről.

Diana Vreeland New York-i lakásában „Azt akartam, hogy úgy nézzen ki a hely, mint egy kert, egy kert a pokolban.”

 

Waris Dirie: A sivatag virága

Tizenöt éve jelent meg a szomáliai származású topmodell önéletrajzi könyve, ám még ma olvasva is sokkoló. Nomád életvitelt folytató családjától tizenkét évesen szökött el, amikor apja öt tevéért akarta eladni egy 60 éves férfinak. Addigra Waris már túlesett a körülmetélésen, melyet minden fiatal szomáliai lányon elvégeztek, olyan körülmények között, hogy azt a legtöbben nem élték túl – azon kevesek pedig, akik mégis, egész életükben fájdalmakkal küzdöttek. Könyvében elmeséli, hogyan menekült el Szomáliából Londonba, ahol először cselédként, majd később a McDonald’s-ban dolgozott, egészen addig, míg fel nem fedezték. Onnantól egyenes út vezetett a Pirelli-naptár címlapjáig, divatanyagokig és kampányokig, például a Chanel számára. Harmincas éveiben azonban hátat fordított a modellkedésnek és elkötelezte magát az emberi jogok védelmére. 2010-ben azonos címmel mutatták be a magyar mozik a könyv film változatát, melyben a szupermodell Liya Kebede játszotta Warist.

 

Grace Coddington: Grace – A Memoir

Grace Coddington az amerikai Vogue kreatív igazgatója a rettegett főszerkesztő, Anna Wintour oldalán. A Time magazin így jellemezte kettejük kapcsolatát: „Ha Wintour a pápa, Coddington Michelangelo, aki évente tizenkét alkalommal próbálja a Sixtus-kápolnát új, friss verzióban kifesteni.” Coddington 17 éves korában nyerte meg a Vogue modellversenyét, és abban a pillanatban el is jegyezte magát a divat, de legfőképpen a Vogue világával. Huszonévesen kezdett a brit szerkesztőségben dolgozni, majd 1988-tól az amerikai kiadásnál. Idén töltötte be hetvenkettedik évét, ám csupán négy éve került a figyelem középpontjába, amikor a 2007-es Vogue szeptemberi kiadásáról készült dokumentumfilm bejárta a világot – azoknak, akik még nem látták a filmet, nagyon ajánljuk, mert tanulságos betekintés a magazinkészítés legmagasabb szintjére.

Rovatfotó: Getty Images

Még több
Divat