Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Eke Angéla © Pejkó Gergő
Eke Angéla
Junior Prima-díjas színművész-bábművész performer

Nem sokan mondhatják el magukról, hogy élettörténetüket olyan nagynevű kortárs író dolgozza fel, mint Závada Péter. Azzal pedig csakis Eke Angéla büszkélkedhet, hogy az ebből született monodrámát három különböző szemszögből is színpadra állította több rendező, egy előadás keretein belül. A színpadi és filmes munkák mellett a környezettudatosság, a fenntarthatóság és az altruizmus is a szívügye.

 

2013-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, azóta szabadúszó színészként, alkotóművészként tevékenykedik. Számtalan fővárosi és vidéki kőszínházban, nemzetközi színpadokon láthatta már a közönség, mára a szabad, elmélyült műhelymunkában hisz, a független színházi szcéna egyik meghatározó színésznője. Havi 10-15 alkalommal látható színpadon különböző előadásokban, emellett önálló projektjeivel is rendszeresen színpadra áll.

A Trojka Színházi Társulás független színházi társulat oszlopos tagja – legutóbb Lars von Trier Dogville című kultikus filmjének színpadi adaptációjában debütált főszereplőként. A Szkéné Színházban tizedik éve játssza szerepeit, míg a Trafó, a Füge produkció és a Magyar Akác Társulatával mai napig járja a világot, 2022-ben többek között New York-ban, míg nemrégiben Stockholmban is vendégszerepeltek. 

Eddigi pályája során több szakmai elismerést is elnyert. 2012-ben saját kísérletű bábperformanszát Belgiumban Luc Vincent Young Talent díjjal jutalmazták. Emellett a 2013-ban, Márkus Sándorral közösen alapított kortárs bábszínházi formációja, a Nylon Group is szintén számos nemzetközi, bábszínházi szakmai fesztiválon jelesen megmutatkozott – az Egyesült Államoktól Svédországig, Kazakhsztánban pedig két díjjal is jutalmazták a duójukat. 2016-ban Junior Príma díjjal tüntették ki, ami a legrangosabb szakmai díj a harminc év alatti művészek körében.

2020 februárjában mutatkozott be első önálló monodrámája Én, Iphigénia címen. A kortárs dokumítoszt Závada Péter írta Angéla személyes élettörténete alapján. A produkció különlegessége, hogy egymástól függetlenül egy rendezőpáros, Gryllus Dorka és Soós Attila, és két rendező, Spáh Dávid és az egyetemi hallgató Sándor Dániel Máté három különböző szemszögből állította színpadra. Ez az előadás 2022-ben a szerbiai BE:FEMON nemzetközi monodráma fesztiválon elnyerte a Közönség díját.

Angélát magyar filmekben, rövidfilmekben és sorozatokban is láthatta a közönség, emellett rendszeresen részt vállal hazai, formabontó művészeti kezdeményezésekben is. Inspirálják a társművészetek, vallja, hogy a színészi fejlődésre minőségi időt és teret kell szánni, képzőművész barátaival rendszeresen alkotói elvonulásokon mélyíti ismereteit.

Angéla életében kiemelt szerepet tölt be a környezettudatosság és a fenntarthatóság témaköre, amelyek nem csupán a magánéletében, de a közszereplései alkalmával is meghatározók. 2022 tavaszán például Nem az számít, hova születsz, az számít, hol akarsz élni című önálló előadásában a társadalmi érzékenyítés témakörét helyezte fókuszba a TEDxLibertyBridgeWomen eseményen. Saját ihletésű jótékonysági gardróbvására idén márciusban harmadik alkalommal tér vissza, amellyel ismét az MFÖEK Alapítványnak gyűjt, számtalan hazai tervező és híresség bevonásával. Így nem csupán a gazdára váró kiskedvenceken segít, de a magyar divatvilágot is közelebb hozza az emberekhez. Kiemelt humanitárius tevékenysége az orosz-ukrán háború alkalmával bontakozott ki, amely önkéntes elhivatottságát azóta is gyakorolja.

Facebook: https://www.facebook.com/ekeangela/?locale=hu_HU

Instagram: https://www.instagram.com/eke_angela/

ELLE AWARDS 23

Az Elle Awards jelölőbizottsága kivétel nélkül csak olyan nőket választott, akik munkásságukkal, elért eredményeikkel példát mutatnak - és nem csak nőknek. A listában lesznek ismerős és új arcok is, mi viszont azt gondoljuk, ebben a csapatban mindenki megérdemli a hírnevet. Ezért arra kérünk, szánj pár percet arra, hogy a leírásokból mindenkinek megismerd a munkásságát, és annak add a szavazatod, akit a leginkább érdemesnek tartasz erre az elismerésre. Tudjuk, nagyon nehéz, de ha valakinek igazán számít a véleménye, az te vagy!

Az év színésznője további jelöltjei

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük. A további kategóriákban még 2022. szeptember 5-ig van lehetőséged jelöltjeink közül választani.

további kategóriák megtekintése

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük.

TOVÁBBI KATEGÓRIÁK MEGTEKINTÉSE