Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Tóth Krisztina © Zsólyomi Norbert
Tóth Krisztina
költő, író, műfordító

 

Regény, novella, vers, színdarab, gyerekkönyv és dalszöveg egyaránt került már ki a József Attila-díjas író kezei alól. Tóth Krisztina művei nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a női megszólalás a férfiszemléletű irodalom keretein felülemelkedvén természetes hangként csendüljön fel a magyar irodalomban. Miért, hová, mi végre? – verseiben ezeket a kérdéseket teszi fel a mának.

 

 

Harmincöt éve publikál, és eddig darabra pontosan ugyanennyi könyve jelent meg Tóth Krisztinának. Kamaszkorától ír, munkáit ez idáig tizennyolc nyelvre fordították le. 2020-ban a Digitális Irodalmi Akadémia a tagjai közé választotta. A folyamatos alkotás mellett francia költészetet fordít, és nagy örömét leli a kreatív írás tanításában is.

2003 óta publikál gyerekkönyveket. Először Marcell fiának kezdett gyerekkönyveket írni – ő ma már felnőtt férfi, zenész. Kislánya, Lili még csak tizenegy éves. A népszerű Malac és Liba sorozat a neki mesélt történetek alapján született. Gyerekkönyveiben gyakran szokatlan témák kerülnek elő, mint az örökbefogadás kérdése, amit A lány, aki nem beszélt című mese dolgoz fel, vagy a rák az Anyát megoperálták című mesekönyvben.

Meggyőződése, hogy a gyermekirodalomban mindenről lehet, sőt kell is őszintén beszélni: mindenről, ami a gyerekeket érdekli. Legutóbbi verseskötete, a Bálnadal az időről és a költészet mai világban betöltött szerepéről próbál együtt gondolkodni az olvasóval; legutóbbi regénye, A majom szeme pedig egy személyiség ébredésének története. Jelenleg hamarosan megjelenő novelláskötetén végzi az utolsó simításokat, melynek címe: Ahonnan látni az eget. 

Web: https://tothkrisztina.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/tothkrisztinaoldala/?locale=hu_HU

TED Talk: https://www.ted.com/talks/krisztina_toth_az_vagy_amit_olvasol

ELLE AWARDS 23

Az Elle Awards jelölőbizottsága kivétel nélkül csak olyan nőket választott, akik munkásságukkal, elért eredményeikkel példát mutatnak - és nem csak nőknek. A listában lesznek ismerős és új arcok is, mi viszont azt gondoljuk, ebben a csapatban mindenki megérdemli a hírnevet. Ezért arra kérünk, szánj pár percet arra, hogy a leírásokból mindenkinek megismerd a munkásságát, és annak add a szavazatod, akit a leginkább érdemesnek tartasz erre az elismerésre. Tudjuk, nagyon nehéz, de ha valakinek igazán számít a véleménye, az te vagy!

Az év szerzője további jelöltjei

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük. A további kategóriákban még 2022. szeptember 5-ig van lehetőséged jelöltjeink közül választani.

további kategóriák megtekintése

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük.

TOVÁBBI KATEGÓRIÁK MEGTEKINTÉSE