Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Szabó T. Anna © Dragomán György
Szabó T. Anna
költő, műfordító, író

A klasszikus és a modern líra határvonalán egyensúlyozik mesteri pontossággal Szabó T. Anna, a „boldog költő”, aki ugyanolyan örömmel ír verseket a legfiatalabbaknak, mint prózát a felnőtt olvasóknak. Játékos komolyság és kimért önreflexió egyszerre jellemzi műveit, miközben nem fél olyan témákban elmerülni, mint a magány, a női szenvedély vagy a párkapcsolatok hidegháborúi. 

 

 

A versek mellett novellák, esszék, cikkek, színdarabok végtelen hosszú sora fűződik Szabó T. Anna nevéhez, aki a kortárs magyar irodalom meghatározó alakja. Családjával 1987-ben települtek Kolozsvárról Magyarországra, előbb tanári diplomát, majd angol reneszánsz és barokk PhD-fokozatot szerzett.

Egyetemi évei alatt kezdett publikálni, első kötete, A madárlépte hó 1995-ben jelent meg, azóta közel 30 verses- és prózai kötet borítóján tűnt fel a neve. Legutóbb Vagyok címmel jelentek meg összegyűjtött versei. Műfordítóként olyan legendás írók alkotásain dolgozott, mint William Shakespeare, Patrick Ness, Dr. Seuss, John Updike vagy Beatrix Potter, száznál is több alkalommal volt „magyarhangja” külföldi íróknak, költőknek. Részt vett a Nyugat, a Szósz és a Lyukasóra című tévéműsorokban, egy évig a Lírástudók podcast házigazdája volt. Gyakran lép fel zenészekkel, verseit Halász Judittól kezdve Malek Andreáig sokan éneklik. Verseit angolra, németre, franciára, hollandra, szlovákra, svédre, bolgárra és románra is lefordították.

1996-ban Petőfi-díjat, 2002-ben József Attila díjat nyert. Férje, Dragomán György szintén író, két gyermekük van.

Web: http://szabotanna.com/

Facebook: https://www.facebook.com/annatszabo/?locale=hu_HU

Instagram: https://www.instagram.com/szabotanna/?hl=hu

ELLE AWARDS 23

Az Elle Awards jelölőbizottsága kivétel nélkül csak olyan nőket választott, akik munkásságukkal, elért eredményeikkel példát mutatnak - és nem csak nőknek. A listában lesznek ismerős és új arcok is, mi viszont azt gondoljuk, ebben a csapatban mindenki megérdemli a hírnevet.


Köszönjük a rengeteg szavazatot! A nyerteseknek gratulálunk.

Az ELLE Awards digitális pénzügyi partnere a Raiffeisen Bank.

Az év szerzője további jelöltjei

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük. A további kategóriákban még 2022. szeptember 5-ig van lehetőséged jelöltjeink közül választani.

további kategóriák megtekintése

Kérjük szavazatod leadásához add meg email címed:

Köszönjük! Szavazatodat rögzítettük.

TOVÁBBI KATEGÓRIÁK MEGTEKINTÉSE