Híres férfiak a HeForShe kampány mellett

Márciusi lapszámunkat a feminizmusnak szenteltük. A címlapinterjúban, riportban és még számos cikkben foglalkoztunk a nemek közti egyenlőség égetően aktuális kérdéseivel - mindezt nem titkoltan azért, hogy bemutassuk, milyen sokszínű ma a feminizmus. Összeállításunkban olyan férfiakat gyűjtöttünk össze, akik támogatásukról biztosították Emma Watsont, és felszólaltak vagy tettek azért, hogy a nemek között ma is jelenlévő egyenlőtlenségek megszűnjenek.

Híres férfiak a HeForShe kampány mellett
2015.03.16. 19:11

Steve Carell

Carell az idei Oscar-gálán HeForShe mandzsettagombokat viselt. Az ENSZ kampánya arról szól, hogy a férfiakat is bevonják a nemek közti egyenlőtlenségről folyó párbeszédbe és akciókba, hiszen az az egész társadalmat hátrányosan érinti. Emma Watson, aki a kampány arca, kézzel írt nyílt levélben köszönte meg a színésznek a gesztust.

Simon Pegg

A brit színész ezzel a Twitteren közzétett fotóval csatlakozott a HeForShe kampányhoz, és azt írta alá: „Férjként, egy lány apjaként és anyám fiaként, @Emma Watson, számíthatsz rám.”

Joseph-Gordon Lewitt

A színész a The Ellen Show-ban nevezte magát feministának, majd egy videót is készített, melyben megosztja ezzel kapcsolatos gondolatait. Mint mondja, számára azt jelenti a szó, hogy a nemed nem definiálja azt, hogy ki vagy. Az lehetsz ami, vagy aki akarsz lenni, a nemedtől függetlenül.

Benedict Cumberbatch

Utálja, hogy a rajongói Cumberbitches-nek hívják magukat, szerinte a bitch szó használata ugyanis visszaveti a feminizmus ügyét – jobban örülne, ha Cumberpeople-nek hívnák magukat. Részt vett a brit ELLE által indított This is what a feminist look like (Így néz ki egy feminista) kampányban.

Louis C.K.

Az amerikai stand-up komikus egyik fellépésén azt mondta „Hogyan mehetnek még mindig el randizni a nők a férfiakkal, ha figyelembe vesszük, hogy nincs nálunk nagyobb fenyegetés rájuk nézve? Globálisan és történelmileg is mi vagyunk az első számú okozói a nőkkel szembeni bántalmazásnak és testi sértésnek. Tudod, mi fenyegeti a férfiakat leginkább? A szívbetegség!”

Daniel Craig

2011-ben a nemzetközi nőnap alkalmából készült videóban James Bond és M is kiállt az egyenjogúság mellett. A nemek között ma is fennálló egyenlőtlenségekről Judi Dench beszél a kétperces videóban, míg Daniel Craig kipróbálja milyen egy nő bőrébe bújni.

 

Képek: Profimedia – Red Dot, Esquire

egyenlőtlenség emma watson feminista feminizmus férfiak heforshe kampány nemek közti egyenlőség

Még több
Arcok