Milyen lesz az élet a földön 10, 20 vagy 50 év múlva?

2020.10.15. 14:05

Lesznek a közeljövőben női pápák? Hát robotpolitikusok? És vajon hamarosan végképp felszámoljuk a férfi- és a női nemet?

 

Dr. Rab Árpád információs társadalomkutatót, a Budapesti Corvinus Egyetem docensét kerestük meg néhány provokatív kérdéssel.

 

A biológiai vagy a virtuális  létünkbe fektessünk többet?

A biológiaiba. Bár csodálatos új lehetőségek jelentek meg a digitalizációval, több ezer éves vágyainkat valósítottuk meg, amelyekről eddig azt hittük, hogy csak mágiával oldhatók meg, illetve az algoritmusok és a mesterséges intelligencia egyre meghatározóbb szerepet tölt be, azért még biológiai lények vagyunk. Kiterjesztettük érzékelésünket az egyszerre létező és nem létező virtuális térbe, ez szükséges és korlátlan lehetőségeket nyújt, de létezésünk közepe biológiai testünk. Életminőségünk és lelki harmóniánk alapja is ez. Más kérdés, hogy az egyensúly megtalálása nem könnyű feladat, de ez szintén tudatosságunk növekedését segíti.

 

Mikor lehet női pápánk?

Nagyon jó kérdés, hiszen alapvetően azt a dilemmát veti fel, hogy a gyorsuló változások világában milyen változásokra van szüksége egy szervezetnek, hogy reagáljon a felé irányuló elvárásokra, de megtartsa azt az értékrendszerét, amely az alapjait jelenti működésében és szimbolikájában. A nők megítélése, tömeges társadalmi szerepük változása alapvetően az elmúlt 100 év rendkívül örvendetes és régóta várt változása, amelynek a második világháború, a világgazdaság növekedése és a digitalizáció is újabb és újabb lökéseket adott. A nők szerepe az egész emberi történelem során megkérdőjelezhetetlen, de ennek kimondása a legtöbb társadalomban gyötrelmesen lassú volt. Az elmúlt 100 évben először a kimondott társadalmi érték változott (például választójog), később a gazdasági kimutatható súly (önálló gazdasági létezés és siker), a digitalizáció és a gépek pedig az utolsó vélt korlátokat is ledöntötték. Másik oldalról azonban egy kétezer éves szervezet szimbolikájának alapvető eleméről beszélünk, ez alatt az idő alatt csupán egy pápa (vélhetően hamis) legendája képzeli el csupán a női pápa lehetőségét, ezzel a kivételes legendával mintegy rögzítve is ennek lehetetlenségét. Szervezetfejlesztési szempontból nézve – ami ebben az esetben a valóságnak csupán töredékét jelenti, de racionális – akkor lesz női pápa, amikor a szervezet célcsoportjának jelentős részét elvesztette, és alapvető szimbólumrendszerét is teljesen átalakította – annyira, hogy már csak nevében emlékeztet az eredeti szervezetre.

 

Van-e jövője a nemeknek?

A közeljövőben mindenképpen. A társadalmi nemünk terén egyre inkább összecsúsznak a hagyományos szerepek, ami kulturálisan, gazdaságilag és lelki jóllét szempontjából is fontos és értékes folyamat. A vélt és valós biológiai hátrányokat az algoritmusok és a gépek teljesen kiküszöbölik. A biológiai testünk formálásának egyre fejlettebb lehetőségei a biológiai nemek terén is a hagyományos képek differenciálódását segítik elő. A digitális térben a biológiai nemeknek annyi jelentőségük van, amennyit a kulturális használat során a használók integrálnak. Az egymást kiegészítő nemek körvonalainak elmosódása azonban nem azt jelenti, hogy ezek értéküket vagy jelentőségüket vesztik. A távoli jövőben lehet, hogy az előbbi folyamatok miatt már elhanyagolható mértékűvé válik ez a tényező, főleg ahogy egyre meghatározóbbak lesznek a mesterséges segítőtársak az életünkben.

 

A cikk teljes terjedelmében az Elle magazin 2020. novemberi számában olvasható.

ELLE 2020/11

jövő női nem társadalom

Még több
Aktuális