Kiberbiztonság – nehezen elérhető terület a nők számára

Annak ellenére, hogy folyamatosan szükség van új szakértőkre, nagyon kevés a nő ebben a növekvő ágazatban

2020.10.15. 18:48

Míg az informatika története jeles úttörőkre épül, ebben a szektorban továbbra is fennállnak a sztereotípiák, amelyek sok női tehetségtől megfosztják a gyorsan bővülő kiberbiztonsági ipart.

Tíz év alatt a kiberbiztonságra specializálódott szakemberek száma megduplázódott. Ma már több mint 4,5 millióan harcolnak az egyre összetettebb fenyegetésekkel. Annak ellenére, hogy folyamatosan szükség van új szakértőkre ebben a növekvő ágazatban, és nagyon vonzó fizetések vannak, nagy kevés nő van.

A kiberszakértők 5 %-a nő

Ez nem új jelenség. Valahányszor egy szakterület fontos lesz a társadalomban, férfiasabbá válik. Pontosan ez történt a digitális világban is. Az 1990-es években a digitális technológia terjeszkedése alaposan megváltoztatta az informatikát. A vállalatok állandó igényeivel szemben, hogy jobban védekezhessenek az egyre kifinomultabb hackerek ellen, az informatikai biztonsági szektor tekintélyesebbé és a fizetések egyre vonzóbbá váltak.

 

Harcolni a sztereotípia ellen, amilyen hamar csak lehet

Ebben az ágazatban az oktatási rendszer nem ösztönzi a fiatal lányokat a kiberbiztonságra való összpontosításra. Az iskolák és az egyetemek továbbra is túl gyakran támogatják a közhelyeket. Például kevés hangsúlyt fektetnek a női példaképekre, amelyekkel a nők azonosulni tudnak.

Ada Lovelace – aki elsőként készített számítógépes programot – vagy Grace Hopper – aki az első fordítóprogramot tervezte – sorsa ugyanakkor elhivatottságot ébresztene. Megkülönböztetés, amely látszólag továbbra is fennáll a munka világában. Számos nő tanúsította, hogy nehézségei vannak a technikai képzésben való részvétellel, amelyet természetesen férfiak részére ajánlottak fel.

Ezen kívül a kapucnis kamasz alakja, aki szobájából egy multinacionális cég rendszerét töri fel, beleívódott az emberek fejébe. A vállalatok azonban most már nagyon különböző profilokat keresnek, képesek alkalmazkodni a hackelés új bonyolultságához.

 

Kétszeresen bizonyítani

Egy másik sajnálatos tendencia a női szakértők hiteltelenné tétele. Képességeik ellenére az a nő, akinek sikerül belépnie ebbe az ágazatba, továbbra is beosztottnak tekinthető.

A kiberbiztonság területén a nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés és a nőkkel szembeni megkülönböztetés minden formájával az a probléma, hogy végül elriasztják a fő érdekelt feleket is. Számos szakértő úgy látja, hogy munkájuk leértékelődik, és nincs kilátásuk a fejlődésre a vállalatukon belül, sokan alábecsülik önmagukat, vagy akár nem is hajlandók csatlakozni ehhez az ágazathoz.

A hozzáállás megváltoztatása érdekében számos egyesület kampányt folytat a nők jelenlétének és vezető szerepének népszerűsítése és előmozdítása érdekében a számítógépes biztonsággal kapcsolatos szakmákban. Az oktatási és képzési programok fejlesztése, a toborzók tudatosítása az egyenlőség fontosságában, a kiberbiztonsági kérdések nagy nyilvánossága is lehetővé teszi a nők számára, hogy visszanyerjék helyüket ebben az ágazatban.

Cybersecurity esélyegyenlőség kiberbiztonság munka nők

Még több
Aktuális