Légy részese! Feminizmus a mindennapokban

„A legrosszabb, amit a nők megtehetnek, hogy nem állnak ki egymásért”

2020.10.07. 19:04

Mikor vagy jó feminista? Amikor elolvasod az összes mérvadó művet Simone de Beauvoiretól Chimamanda Ngozi Adichieig? Amikor girl power feliratú pólót viselsz melltartó nélkül? Amikor nem borotválod le a hónaljadat? A modern feminizmus jelentése még mindig nem jut el sokakhoz. Egy 2019-es Ipsos Global Advisor kutatás szerint három nőből csak egy állítja magáról, hogy feminista. A megkérdezett 27 ország közül Magyarország az utolsó előtti helyen végzett, csak 20% jellemezte magát úgy, hogy ő feminista. A feminizmus nem elméleti megközelítés, de mindez gyakorlatilag alkalmazható – minden nő esetében! Egy előadásban Amal Clooney, emberi jogi ügyvéd, arra szólította fel a nőket, hogy minden nap cselekedjenek feministaként. „A legrosszabb, amit a nők megtehetnek, hogy nem állnak ki egymásért, és ezt mi megtehetjük minden nap, nem számít, hogy hol vagyunk” mondta. És igaza van – mert az egyenlőség nem csak úgy megtörténik, dolgoznunk kell rajta!

 

5 ötlet – feminizmus a mindennapi életben

 

1.Állj ki a véleményed mellett

Olyan kiváltsággal rendelkezünk, amely a nőknek nagyon sokáig nem volt, és egyes országokban még mindig nincs: a kifejezés szabadsága. Az egyik legértékesebb és senki nem veheti el tőled. Használd! Alakítsd ki a véleményed feminista kérdésekben és kérdezd meg őket újra és újra. Mert nagyon könnyen megtörténhet, hogy elfogadjuk mások előre megalkotott véleményét – és ez veszélyes. Már meg van a saját véleményed? Akkor itt az idő, hogy hangoztasd! A legjobb, ha a saját környezetedben kezded. Beszélj a meggyőződésedről a barátokkal, szomszédokkal, kollégákkal és a rokonokkal.

 

View this post on Instagram

WE SHALL OVERCOME

A post shared by School of Feminism (@schooloffeminism) on

 

2.Támogass más nőket

„Lányok támogatják a lányokat” folyamatosan vannak ilyen posztok az Instagramon. De mit jelent valójában a szolidaritás? Ez azt jelenti, hogy kapcsolatba kerülünk más nőkkel és támogatjuk őket céljaik elérésében. Mivel a legtöbb vállalat szerkezetét férfiak hozták létre. A legjobb pozíciókat tolják egymás elé. És őszintén, mindannyian ismerjük a nők versengését és neheztelését. Ezt csak akkor törhetjük meg, ha azt mondjuk: más nők nem a versenytársaim, ők a szövetségeseim. Támogasd őket! Nem kell vezetői pozícióban lenned ehhez. Segíts egy gyakornoknak, oszd meg az üzleti kapcsolataidat és ismerd el más nők eredményeit. Még jobb, ha a szolidaritás nem korlátozódik a munkára.

 

3.Légy dühös!

A lányokat már kicsi koruktól arra nevelik, hogy kedvesek, nyugodtak és alázatosak legyenek, és ne mondjanak ellent. De a #MeToo óta, azok az idők elmúltak, amikor csendben voltunk. Vagyis: #Timesup. A harag megmutatja, hogy itt valami nagyon nincs rendben. Emeld fel a hangodat olyan kijelentésekkel – viccekkel – szemben is, amelyek megalázzák, korlátozzák vagy bántják a nőket. Írj levelet a szerkesztőnek, ha találsz cikket vagy posztot, ami szexista. Ne engedd, hogy a megússzák a nőgyűlöletet. Nincs időnk udvariasságra vagy, hogy félrenézünk ebben az ügyben. Fel kell szólalnunk a jogainkért – és a minden nő jogaiért. Mert sok nő a világon ezt nem tudja megtenni. Szükségük van olyan kiváltságos feministákra, mint mi, hogy kiállhassanak mellettük. Ez is szolidaritás! Légy aktív, vegyél részt! Nem számít, hogy egyedül vagy másokkal együtt.

 

 

4.Fogyassz tudatosabban

Legyen szó ásványvízről vagy bérelt autóról: meztelen női testeket nyomtatnak a reklámplakátokra. Fogyasztóként meg van a hatalmunk, mert mi döntünk arról, mit vásárolunk – vagy mit nem. A legtöbb terméknek vannak alternatívái. Feministaként kulturális területen is eldöntheted, hogy a dolgok milyen gyorsan haladnak a helyes irányba. Mivel a női szerzők még mindig alulreprezentáltak az irodalomban, ezért válassz olyan könyveket olvasni, melyeket nők írtak. Írj egy listát az összes elolvasni kívánt könyvről. Győződj meg arról, hogy a címek legalább fele nőktől származik. Tedd ugyanezt a nők által rendezett vagy női főszereplős filmekkel is. A nők a filmekben és a televízióban is kisebbségben vannak, ami gazdasági képtelenség, mert a női főszereplőkkel készülő filmekkel több pénzt kerestek a pénztárakban.

 

5.Békülj ki a testeddel

A fordulat mindig önmagunkkal kezdődik. Ahogy Laurie Penny feminista író mondta egyszer: „Ha energiánkat arra pazaroljuk, hogy gyűlöljük magunkat, akkor semmi sem változik”. Szóval, hagyd abba, hogy csúnyának vagy kövérnek nevezed magad. Ez az önbizalomhiány megakadályozza a fejlődésed. Soha nem sértenéd meg így a legjobb barátodat, ezért ne tedd magaddal se. Még ha a tested nem is felel meg az ideális társadalmi képnek, lehetővé teszi, hogy izgalmas és boldog életet élj. Tartózkodjon tehát azoktól a szépség rituáléktól, amelyek fájdalmasak számodra. Ha éhes vagy egyél! Ne hasonlítgasd össze magad másokkal! Ez egyszerűnek hangzik, de hosszú és rögös út vezet a testünk elfogadásához. De menj mindenképpen! És minden nap újból!

amal clooney egyenlőség Feminism feminizmus nők women

Még több
Aktuális