Ruth Bader Ginsburg rendkívüli élete

RBG úttörő feminista, ikon és a Legfelsőbb Bíróság tagja – nehéz lesz őt pótolni

2020.09.22. 19:43

Ruth Bader Ginsburg, a szövetségi legfelsőbb bíróság tagja 87 évesen, szeptember 18-án hunyt el áttétes hasnyálmirigyrákban. Korábban Ginsburg már többször megküzdött a betegséggel.

„A nemzet egy történelmi jelentőségű jogtudóst veszített el. Mi a legfelsőbb bíróságon egy szeretett kollégát veszítettünk el. Ma gyászolunk, de bízunk abban, hogy a jövő generációi emlékezni fognak Ruth Bader Ginsburgre, úgy ahogy mi ismertük őt – fáradhatatlan és elszánt bajnoka az igazságnak” mondta John Roberts a legfelsőbb bíróság elnöke egy nyilatkozatban a The New York Times szerint.

Az úttörő kulturális, jogi és feminista ikon 1993 óta volt a Legfelsőbb Bíróság tagja, amikor Bill Clinton akkori elnök kinevezte. Ő volt a második női bíró a testületben.

Miután lediplomázott a Columbia jogi karán, Ginsburg professzor lett a Rutgers Law School oktatási intézményben majd később bíróként dolgozott az Egyesült Államok fellebbviteli bíróságán. A pályafutása során hírnevet szerzett, mint feminista és a női jogok páratlanul szenvedélyes szószólója.  Ginsburg a Women’s Rights Project elnöke volt az American Civil Liberties Union alapítványnál és több nemi megkülönböztetéssel kapcsolatos ügyben érvelt a Legfelsőbb Bíróság előtt az 1970-es években.

A férjével, az adójogász Martin Ginsburggel a Cornell egyetemen ismerkedtek meg. Az ELLE magazinnak 2014-ben adott interjút, férje halála után négy évvel, amikor azt mondta: „Ő volt az egyetlen fiú, akivel valaha találkoztam, akit érdekelt, hogy van agyam. Az ötvenes években, túl sok nő, annak ellenére, hogy nagyon okosak voltak, megpróbálták azt éreztetni a férfiakkal, hogy ők eszesebbek. Nagyon szomorú volt.” A házaspárnak két gyereke született, Jane és James Ginsburg; Jane a Columbia jogi karán tanít, James a Cedille Records alapítója.

Ginsburg az utóbbi években még nagyobb ismertségre tett szert, részben a felkavaró ellenvéleményei miatt. Életét és a karrierjét megörökítették a pop kultúrában, a The Notorious RBG könyvben, Az egyenjogú nem című életrajzi filmben és a RBG dokumentumfilmben.

Az Obama adminisztráció alatt, azt javasolták neki, hogy lépjen vissza, hogy az elnök kinevezhesse utódját – amit ő visszautasított. A 2016-os választások alatt kritizálta Donald Trumpot, aki egy tweet üzenetben lemondásra szólította fel mondván „az agya már nem működik rendesen”. Ginsburg később nyilatkozatában azt írta: „A bíróknak kerülniük kell, hogy a hivatalba lépő jelöltekről véleményt mondjanak… a jövőben sokkal körültekintőbb leszek.”

A hírek szerint Trump egy nőt akar kinevezni a harmadik legfelsőbb bírósági jelöltjeként. A jelöltek között van Amy Coney Barrett, aki Antonin Scalia legfelsőbb bíró mellett volt hivatalnok és Britt Grant, aki a Brett Kavanaugh mellett dolgozott.

A NPR hírportál szerint a halála előtti napokban egy nyilatkozatot diktálta az unokájának Clara Speranak: „A legfőbb kívánságom, hogy addig ne töltsék be a helyemet, amíg az új elnököt be nem iktatták.”

elnökválasztás Legfelsőbb Bíróság RBG Ruth Bader Ginsburg usa

Még több
Aktuális