„Túl csinos, hogy orvos legyen”

Ki határozza meg, hogy mi az elfogadott szakmai megjelenés? Női orvosok és a #MedBikini

2020.09.15. 19:42

Ha Te is megszállottan követed a CNN közvetítését a járványhelyzetről, miközben otthonról dolgozol, akkor ismerősek lehetnek a következő nevek Dr. Seema Yasmin vagy Dr. Anthony Fauci és Dr. Sanjay Gupta. Ugyan úgy, mint Fauci, Yasmin is orvos, epidemiológus és mint Gupta ő is orvosi újságíró. Yasmin továbbá klinikai adjunktus a Stanford Egyetem orvostudományi karán, igazgatója a Stanford Health Communication Initiative szervezetnek és megjelent két könyve. Még is, amikor Yasmin képernyőre kerül nem az elért eredményei kapják a figyelmet. „Folyamatosan megjegyzéseket tesznek a rúzsomra, hogy túl fényes, a szemöldökömre, hogy sötétebb, mint kellene, és hogy túl sok smink van rajtam. Legutóbb azt mondták, hogy úgy öltözöm, mint egy tinédzser” mondta.

Évek óta nyilvánvaló Yasmin számára, hogy a külsejére összpontosítanak. „2014-ben kezdődött, nem sokkal azután, hogy elkezdtem tudósítóként dolgozni. Rengeteg üzenetet kaptam, de nem a téma tartalmával kapcsolatban, amiről beszéltem, hanem a megjelenésemmel: az arcommal, a hajammal és hogy mi van rajtam. Ez sokszor előfordult, amikor az Ebola válságról tudósítottam a CNN-en vagy más csatornán” magyarázta.

A Covid alatt heti műsort vezet az Instagram Live oldalon, ahol létfontosságú híreket oszt meg és interjúkat készít orvosokkal, szakértőkkel a világ minden tájáról. A visszajelzések a bóknak álcázott szexista megjegyzésektől: „Túl szép vagy, hogy orvos legyél’ az egyértelmű kritikáig terjed: „Miért nézel ki mindig úgy, mint aki szórakozni készül?”. Gyakran a hitelességét is megkérdőjelezik. „Orvos vagy te egyáltalán?”. Ahogy mondja, semmi mást nem kell tennie az embereknek, csak rákeresni a nevére és megtalálják a bizonyítványait. „Fárasztó. És zavaró, mert egy világjárványról folyik a beszélgetés, és emberek próbálnak életben maradni.”

Dr. Seema Yasmin

Ha ez nem lenne elég, van még képtelenebb is: „Komolyabban vennélek, ha nem lett volna plasztikai műtéted”. Yasminnak soha sem volt. „A helyzet az, hogy lehetne, és ha megtenném, nem kellene, hogy elvegye a figyelmet arról, amit megosztok, ami a tapasztalatom, mint orvos, tudós, epidemiológus és újságíró.

Ez nőgyűlölet, ilyen egyszerű állítja: „Ha vonzónak találnak, az olyan, mintha az intelligenciád csökkenne. Voltak olyan betegeim, akik megkérdezték, hogy orvosi egyetemre jártam vagy kozmetikusnak tanultam. Ez az egész arról a hitetlenségről szól, hogy egy nő bármi lehet. Egy nő nem lehet művelt és divatos; nem lehet egyszerre szaktekintély és viselhet sminket is.”

Ez a fajta szexizmus, a kollégáktól és a betegektől egyaránt, évek óta mérgezi az orvostudományt, de nemrég megjelent egy cikk a Journal of Vascular Surgery folyóiratban, mely sok nőt érintett orvosi körökben. A cikket férfi érsebészek csoportja írta, akik megfigyelték a fiatal női érsebészek közösségi média szereplését. A „megállapításaik” pedig? Szakszerűtlennek minősítették a nőket – akik nem adták hozzájárulásukat a tanulmányhoz – ha bikinis vagy provokatív Halloween kosztümös képet posztoltak magukról. „Ez túlment a megjelenésen, még azokat az orvosokat is szakszerűtlennek tekintették, akik támogatták a fegyverviselést és az LGBTQ jogokat. Ez az ő sajátságos megfogalmazásuk volt, hogy mit tekintenek „szakszerűtlennek” és valahogy megjelentették” tette hozzá Yasmin.

Dr. Dendy Engelman

A tanulmányra érkező reakciók elég viharosak voltak. A női orvosok világszerte fürdőruhás fotókat osztottak meg magukról a #MedBikini hashtaget használva, nyílt lázadásként az újságcikk szexista és korlátozó nézete miatt arról, hogy mit jelent a szakmaiság. Az egyik orvos, aki posztolta a bikinis fotóját Dr. Dendy Engelman, New Yorkban dolgozó bőrgyógyász, aki elmondta, hogy ő is tapasztalt előítéletet rezidens korában, amikor azt mondta neki egy vezető orvos, hogy „túl csinos” ahhoz, hogy orvos legyen. „Félrevont és azt mondta, hogy az öltözetem túl provokatív és utasított, hogy viseljek mindig orvosi köpenyt és öltözetet, akkor is, amikor mások nem” mondta Engelman. Azt is mondták neki, hogy vágassa rövidre a haját.

Sok hasonló esetről hallott a barátaitól is. „Egy kollégámnak, aki egy neves NYC kórházban dolgozott azt mondták, hogy törölje le a rúzst, mielőtt vizitel a csapatával. Egy másik megrovást kapott, amiért túl sokat mutatott magából, amikor a fotóját készítették, pedig csak az alkarja látszott” mondta Engelman.

Ez a kolléga – a Harvard orvosi karán végzett, NYC onkológus és mellrák specialista, Dr. Elizabeth Comen – sok álmatlan éjszakát töltött azzal, hogy analizálta a kritikákat azzal kapcsolatban, hogyan kellene kinéznie orvosként. „Rólam készült szakmai fotókat boncolgattak vezető férfi orvosok, és ítélkeztek, hogy vajon „túlságosan vonzó” vagy „túlságosan elbűvölő” vagyok” mondta. Egyszer egy idősebb kolléga figyelmeztette, és azt mondta neki, hogy szakmai fotón a meztelen karját megérinteni „túlságosan szexi”.

„Azt mondták, hogy meg kell értenem, hogyan tekintenek a hatalmi pozícióban lévő férfiak a megjelenésemre” tette hozzá Comen az incidenssel kapcsolatban. „Nagyra értékeltem őket és szerettem volna velük dolgozni. És szerintem ők azt gondolták, hogy megvédenek engem egy nagyobb szexista rendszertől, anélkül, hogy észrevették volna, hogy valójában ezt állandósítják. De tudtam, hogy nem az én dolgom volt, hogy megtanítsam ezeknek a férfiaknak, hogyan reagáljanak a külsőmre” tette hozzá Comen.

Dr. Elizabeth Comen

Bár felszólalt, semmi sem oldódott meg „Ez inkább olyan volt, hogy ’Igen, természetesen….’ aztán a rangidős orvos folytatta, hogy elmondja, hogyan kell, és hogyan nem kellene kinéznem egy fotón.” Az élmény vele maradt. „Megkérdőjeleztem a sebészi képességemet. Mindig azon aggódtam, hogy ha túlságosan nőiesen nézek ki vagy nőiesen viselkedem, akkor nem vesznek komolyan, mint tudóst.”

De nem csak férfiak reagálnak így. Orvosi szakértőként szerepelt Comen egy hirdetésben és egy női kolléga megjegyezte, amikor meglátta a fotóját: „Egyszerűen nem nézel ki orvosnak; úgy nézel ki, mint, aki Hollywoodba tartozik. Miért van leengedve a hajad? Miért van rajtad smink?”

Yasmin is tapasztalt hasonlókat „Nekem is voltak olyan incidenseim, amikor bizonyos módon kezeltek a női kollégák, azért ahogy kinézem, és amikor támogatásért fordultam hozzájuk, akkor azt tanácsolták, hogy: „Változtasd meg, ahogy öltözöl.” „A nők a patriarchátus legjobb támogatói. Nagyon ügyesek lehetnek szabályok és más nők bizonyos megjelenési és viselkedési színvonalának betartatásában.”

Vannak olyan jelek, hogy ez megváltozhat. Az internet felháborodása és a #MedBikini momentum hozott eredményt: visszavonták a cikket és a szerzők bocsánatot kértek a Twitteren. A fejlődés jelei, mondja Yasmin, de hozzáteszi „Egy nagyon friss orvosi szaklapban megjelent „tanulmányról” beszélünk, mely azt mutatja, hogy a nőgyűlöletet és patriarchátus még mindig mélyen gyökerezik az orvostudományban, a tudományban és az akadémiában, itt és az egész világon.”

Comen szerint a nyilvánosság a kulcs. „Minél több figyelmet kap az eset, annál kevesebb nő érzi magát egyedül az élményeivel.” Mióta felszólalt, más női orvosok is megkeresik és tanácsot kérnek, hogy mi tegyenek, amikor azt mondják nekik, hogy ne sminkeljenek, vagy segítséget tervhez, hogy hogyan folytassanak le egy bértárgyalást vagy előléptetést. Más nőknek segíteni, segített neki abban, hogy a nőiességét, mint eszköz lássa, mondta Comen: „Azok a nők, akik bocsánatkérés nélkül önmaguk, sokkal jobb orvosok.”

#MedBikini harvard Női orvosok

Még több
Aktuális