Belorusz nők tömegei egy diktátor ellen

Példátlan fellépésükkel, fehérbe öltözve, virágokkal a kezükben a belorusz nők a szolidaritás jelképeivé és a demokrácia melletti kiállás szimbólumaivá váltak.

2020.09.15. 12:57

Riportunk Európa utolsó diktatúrájában zajló változásokról.

A 9,5 milliós lakosú volt szovjet köztársaságban sok nő életében először merészkedett az utcára, hogy véleményének hangot adjon, és tiltakozzon, mégpedig az augusztus 9-én tartott, nagy valószínűséggel elcsalt elnökválasztás ellen. A 26 éve hatalmon lévő Lukasenka elutasítja a vádakat, és arra hivatkozik, hogy hivatalos adatok szerint a szavazatok több mint 80 százalékát ő kapta, így fölényes győzelmet aratott. A választások eredményeinek bejelentése óta több százezren csatlakoztak a tüntetőkhöz. (Írásunk augusztus végén készült, így végig az addig történt eseményeket tükrözi – a szerk.) Az ország legnagyobb állami tulajdonú gyárainak – amelyek Lukasenka szovjet stílusú gazdasági modelljének a gerincét képezik – munkásai pedig országszerte sztrájkot kezdeményeztek. Válaszként a rendőrség több mint 7000 embert tartóztatott le és tart fogva azóta is, a börtönökben történt verésekről és kínzásokról napvilágot látott felvételek ellepték a világhálót. A 49 éves Valentina Csajlitko sem tud semmit a férje és a fia tartózkodási helyéről, akiket a tüntetés napja óta tartanak fogva. „Vitatkoztam a férjemmel a szavazásról, és Lukasenkára adtam le a voksomat. És végül ezt kapom, a börtönökben nem találom meg a családomat” – mondta kétségbeesetten Valentina.

Minszk és más városok utcáin a nők élőláncot alkotnak, és csendben, kéz a kézben tiltakoznak a választások és az azt követő rendőri brutalitás ellen. Sok nő fogva tartott szeretteinek képét hozza magával, az orvosok pedig a kezükben egy-egy fényképet tartanak azokról a sérülésekről, amelyeket az elmúlt hetekben kellett ellátniuk. Köztük van Natalia Skibska fordító és pszichológus is. Ő azután csatlakozott a tüntetőkhöz, miután a 20 éves fiát letartóztatták, hat napra börtönbe zárták, és megverték, miközben nem tett semmi törvényelleneset. „A fiam egy francia éttremben csapos, soha nem vett részt a politikában, soha nem keveredett bajba. Négy napra eltűnt, és nem tudtam, hol van. Olyan országban akarok élni, ahol biztos lehetek benne, hogy a fiam minden este biztonságban hazaér. A törvényeink nem védenek meg bennünket. Szükségünk van kormányváltásra.”

„A férfiakat olyan súlyosan bántalmazták a korábbi választásokat követő polgári engedetlenségre tett kísérletek során, hogy a megmozdulások kezdetén kevesen merészeltek nyíltan felszólalni közülük. Mindenki olvashatta a beszámolókat, amelyek arról szóltak, hogy a férfiakat az utcán összeszedték, majd bántalmazták, pusztán azért, mert férfiak. Ez nem a jelenlegi választások sajátossága, mindig is jellemző volt a hatalomra. Ha azonban a nők ellen is erőszakot alkalmaznának, az tönkretenné az elnök jó hírét, és ezt sok nő megérezte. Fehéroroszország továbbra is patriarchális társadalom, ahol a nőket nem tekintik a férfiakkal egyenértékű állampolgároknak, sokkal inkább olyan egyéneknek, akik nem képesek az államhatalommal szembemenni, így viszonylag észrevétlenek maradhattak. Mindezen tényezők együttesen eredményezték azt, hogy a nők kiemelkedő szerephez jutottak a tüntetésekben” – válaszolja az ELLE kérdésére Hanna Novik, aki fordítóként és tolmácsként dolgozik közel 20 éve Magyarországon.

Az ellenállás szimbóluma

Lukasenka fő ellenfele, Szvetlana Tyihanovszkaja a választásokat követően bement a Központi Választási Bizottságba, hogy panaszt tegyen a nyilvánvalóan hamis eredmények miatt, a négy fal között azonban látszólag meggyőzték arról, hogy gondolja meg magát, ezután egy rövid videóban üzent a választópolgároknak. Egy kanapén ülve, tekintetét lefelé szegezve a láthatatlan kihallgatók által írott papírdarabról az alábbiakat olvasta fel: „Kedves fehéroroszországi polgárok! Én, Szvetlána Tyihanovszkaja, köszönöm, hogy részt vettek az elnökválasztáson. A fehérorosz nép döntött… Arra kérek mindenkit, hogy ne forduljon a rendőrség ellen, ne menjen ki az utcára!” A videót pár órával azután hozták nyilvánosságra, hogy Tyihanovszkaját a biztonsági szervek kényszerszáműzték Litvániába, amelynek elnöke, Gitanas Nauseda megerősítette, hogy Tyihanovszkaja biztonságban van, majd hozzáfűzte, „Egyetlen ember se gondolja azt, hogy ezt a videót önként készítette.” (…)

Bedike Barbara

 

Fotó:

MINSK, BELARUS – AUGUST 22, 2020

(Photo by Natalia Fedosenko TASS via Getty Images)

 

A riport teljes terjedelmében az októberi ELLE magazinban olvasható.

ELLE 2020 október

belorusz Fehéroroszország Lukasenka Szvetlana Tyihanovszkaja

Még több
Aktuális