Szexuális erőszak – Dánia meg akarja változtatni a nemi erőszak meghatározását

A beleegyezés hiánya nem pedig az erőszak vagy a cselekvőképtelenség alapján tervezi meghatározni a nemi erőszakot.

2020.09.07. 18:56

Dánia bejelentette nemi erőszakkal kapcsolatos törvényei megreformálását. A beleegyezés hiánya nem pedig az erőszak vagy a cselekvőképtelenség alapján tervezi meghatározni a nemi erőszakot.

Ez egy régóta várt előrelépés. Nick Haekkerup igazságügy miniszter a sajtótájékoztatón jelentette be, hogy fontolóra vesz egy a szexuális beleegyezésen alapuló új törvényt Dániában.  Az új jogszabályok biztosítanák, hogy nemi erőszakban bűnös az, aki szexuális cselekedetet követ el a partner beleegyezése nélkül.

„Eltávolodunk egy olyan rendszertől, ahol kényszerítésnek és fizikai erőszaknak kell történnie ahhoz, hogy nemi erőszak legyen oda, ahol beleegyezésnek kell lennie. Más szóval, ha nem egyezünk bele, az nemi erőszak” összegezte a miniszter.

A nemek közötti egyenlőség mintapéldájának tartják Dániát, még is az európai országok között itt a legmagasabb a nemi erőszak esetek aránya. Gyakran figyelmen kívül hagyják ezeket, vagy ha az áldozat a rendőrséghez fordul, annak az esélye, hogy az elkövető bíróság elé kerül és elítélik csekély. Az Amnesty International adatai szerint 2017-ben 24 000 nő volt nemi erőszak vagy nemi erőszak kísérlet áldozata, 890 esetben nyújtottak be panaszt, ebből csak 535 esetben került tovább az ügy vádemelésre, és csak 94 ítélet született.

Az új törvényjavaslatot ezért örömmel fogadták a feminista szervezetek, akik régóta azért küzdenek, hogy elősegítsék a jogszabályalkotást és a hozzáállást, különösen a szexuális beleegyezés kérdésében. „A Beleegyezés Törvény egy hatalmas történelmi győzelem az egyenlőségért és a szexuális döntéshozatal jogáért!” írta twitter üzenetében a dán NGO Danish Women’s Federation szervezet.

Az európai országok le vannak maradva

Az Isztambuli Egyezmény, egy átfogó nemzetközi egyezmény, mely a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzése és felszámolása céljából jött létre és arra kötelezi az aláírókat, hogy minden beleegyezés nélküli szexuális jellegű cselekményt nyilvánítson bűncselekménynek. De sok ország, mely bár aláírta az egyezményt még nem változtatta meg a nemi erőszak definícióját, hogy összhangba kerüljenek az Egyezmény 36-os cikkelyével.

Franciaországban a büntetőjog még mindig a fizikai erőszak vagy az erőszakkal való fenyegetés, kényszerítés vagy a védekezésre való képtelenség alapján határozza meg a nemi erőszakot. Nem foglalkozik a beleegyezés kérdésével. Annak a szükségessége, hogy az áldozatnak kell bizonyítania az erőszak, a kényszer vagy a fenyegetettség tényét megerősíti az ilyen erőszak elkövetőinek büntetlenségét. „A nemi erőszakot elkövetőknek csak egy százalékát ítélik el és mennek börtönben, ez nem normális” mondta Marlène Schiappa francia politikus.

Svédországba, 2018-ban egy kis reménysugár érkezett. Miután az országban bevezették a beleegyezés fogalmát a jogszabályba, a nemi erőszak ítéletek száma megugrott 75 százalékkal.  Mi ösztönözné a többi országot arra, hogy áttekintsék a saját jogszabályaikat? Minden esetre Dániában a parlamenti többséggel támogatott törvényjavaslatot, már az év végéig elfogadhatják.

 

Magyarország nem ratifikálta az Isztambuli Egyezményt. Így több pontban nem teljesítette az abban foglaltakat, nem módosította a jogszabályokat és nem szerepel a beleegyezés fogalma sem, hanem a korábbi törvénykezés alapján többek között a fizikai erőszakra, a kényszerítésre és fenyegetettségre alapozza a nemi erőszak megállapítását.

isztambuli egyezmény nemi erőszak törvény

Még több
Aktuális