Demiszexualitás – hogyan befolyásolja a fizikai intimitást és vonzerőt

Mi történik akkor, amikor nem vonzódsz valakihez szexuálisan, kivéve, ha érzelmi kapcsolatot alakítasz ki vele?

2020.08.27. 19:09

Sokan mondják azt, hogy szeretnének egy igazi, mély, jelentőségteljes kapcsolatot kialakítani a partnerrel mielőtt a fizikai intimitás is szóba kerül. Végül is, van, akinek a szex legalább annyira a bizalomról és az érzelmekről szól, mint az intimitásról.

„Amikor érezzünk magunkban az erőt, beismerjük a szükségleteinket és elfogadjuk magunkat, sokkal élvezetesebb a szex” mondja Shadeen Francis szex- és párkapcsolati terapeuta.

Ugyanakkor vannak olyanok, akik nem csak törekszenek arra, hogy a szexuális vonzalomhoz érzelmeket kapcsoljanak, de ezt szükségesnek is tartják, amit az jelenti, hogy az alkalmi szex, az egyéjszakás kaland vagy – néhány esetben – csók egy idegennel egyértelműen nem történhet meg.

Ha ez a szexuális orientációs életmód összefoglalja az érzéseidet a szex, az érzelem és a párkapcsolat irányába, akkor te az vagy, akit úgy neveznek demiszexuális.

 

Amit tudni kell a demiszexualitásról:

Mi a demiszexualitás?

Olyan szexuális orientáció, amikor valaki csak akkor érez szexuális vonzalmat valaki iránt, ha érzelmi kötődés van közöttük.

„A legtöbb demiszexuális sokkal ritkábban érez szexuális vonzalmat, mint a társadalom többi tagja és néhányukat kevesebb vagy semmilyen szexuális aktivitás nem érdekli” mondja Francis.

Egyszerűen szólva, a demiszexuális személy csak azután kedvel meg valakit, ha már erős érzelmi kapcsolatot alakítottak ki, és akkor, de csak is akkor merülhet fel a szexuális vonzalom lehetősége.

A demiszexuális egy új kifejezés?

A kifejezést először 2008-ban említették az Asexual Visibility and Education Network weboldalon.

 

A demiszexualitás jelei:

A szexológus szerint az alábbi kérdéseket tedd fel magadnak, ha kíváncsi vagy rá vajon te is demiszexuális beállítottságú vagy-e:

  • a szexuális vonzalom általánosságban fontos számomra?
  • a szexuális vonzalom fontos számomra a jelenlegi kapcsolatomban vagy abban, amit szeretnék?
  • kihez vonzódtam a múltban? Milyen volt a kapcsolatunk? Már az elején vonzódtam hozzá, ahogy megismerten vagy csak később?
  • vonzódtam valaha idegenekhez vagy olyanhoz, akit alig ismertem?
  • mennyire kell megismernem valakit mielőtt érdeklődni kezdek iránta?
  • amikor elképzelem a jövőmet a párkapcsolat fontos része? Ha igen, milyen kapcsolatban vagyok? (családi, plátói, romantikus?)

Öt jel – Meryl Williams szerint – hogy demiszexuális beállítottságú vagy:

1-Valószínű, hogy már volt, hogy prűdnek hívtak

„Évekkel ezelőtt bűnösnek éreztem magam amiatt, hogy frusztráltam azokat, akikkel randiztam. Nem akartam úgy érezni, hogy el kellene magyaráznom az embereknek, hogy miért nem vagyok kész még az intim kapcsolatra” meséli Meryl Williams Washington Post újságírója.

2-A kinézet lényegtelen

A demiszexuálisok számára a fizikai megjelenés nem jelentős tényező, amikor a romantikus érzések kialakulásáról van szó. „Én általában az intelligenciát, a humorérzéket tartom fontosabbnak annál, hogy milyen ’vonzó’ valaki” írja Williams.

A demiszexuálisok inkább személyiségekhez vonzódnak, mint a kinézethez és sokkal jobban érdekli őket a valódi kapcsolat.

3-A legtöbb kapcsolatod barátságként kezdődik

Egy demiszexuális számára a teljes bizalom és biztonság a legnagyobb vonzerő. Akik így gondolkoznak, azok sokkal nagyobb biztonságban érzik magukat és sokkal jobban vonzódnak valakihez, ahogy kényelmesen érzik magukat ahhoz, hogy megosszák az életük részleteit.

4-Nagy nyomást gyakorolsz az első randevúkra

Amikor demiszexualitásról beszélünk, akkor kevésbé valószínű, hogy egy ilyen beállítottságú személy pazarolni fogja a saját – vagy mások – idejét azzal, hogy tovább randevúzik hacsak nem teljesen biztos benne, hogy vonzódik valakihez.

5- Élvezed a szexet, de nem a legfontosabb tényező

Nem úgy, mint a szexuális viselkedést, a szexuális vonzalmat nem lehet kontrollálni vagy erőltetni, hogy megtörténjen. Az aszexualitással ellentétben (ahol a szexuális tevékenység iránti érdeklődés alacsony vagy teljesen hiányzik) a demiszexuális képes szexuális vonzalmat érezni, de csak akkor, amikor mély, érzelmi kötődését alakít ki a másik emberrel.

Van demiszexuális zászló?

Az aszexualitással kapcsolatos hasonlóság miatt, a demiszexuális büszkeség zászlóját ugyan azokból a színekből alkották meg csak más mintázatban elrendezve.

Demisexuality demiszexualitás kapcsolat love szerelem szex

Még több
Aktuális