Rakjunk rendet a ruhásszekrényünkben

Profi tippek, egy profi rendszerezőtől. Hogyan szüntessük meg a rendetlenséget?

2020.06.22. 19:09

A home officeban eltöltött idő ráébreszthetett minket arra, hogy lehetne nagyobb rend otthon, a ruhásszekrényben vagy a polcon. Az otthoni munka vagy az általános unalom közepette sokan újra gondolták a lakás dekorációját. Új virágok, új képek a falon vagy egy menő dohányzóasztal. Az, hogy hetekig, hónapokig lehetetlen volt szórakozni, moziba, vagy étterembe menni, csodákat tett a lakberendezési képességeknek.

De egy területet lehet, hogy még nem sikerült meghódítani, az egyre duzzadó ruhásszekrényt. Ha a tied is olyan, mint a többségé, akkor az a szezonon kívüli kabátok, a túlságosan kicsi pólók és a túl sok egyszer-kedvenc darabok labirintusa, mely felgyűlt az évek során.

Messze nem tökéletes a ruhásszekrényünk és akár hányszor rakjuk rendbe, mindig reménytelen marad? Most itt az idő, hogy tegyünk ez ellen valamit. Nem csak, hogy szebb lesz a lakásunk, de jobban is érezzük majd magunkat. Sőt, akár még pénzt is kereshetünk a ruhák szétválogatásával.

Hogy egyszer és mindenkorra megtudjuk pontosan, hogyan tartsuk rendben a ruhásszekrényünket, megkérdeztük a profi rendszerezőt, Vicky Silverthornt, aki tíz éve ezzel foglalkozik. Ezt javasolta….

Honnan tudod, mikor kell rendbe raknod a ruhásszekrényedet?

Amikor a ruhásszekrényed vagy annak tartalma frusztrálttá tesz, vagy úgy érzed, hogy felülkerekedik rajtad és negatív érzést, szorongást és stresszt okoz, akkor ideje cselekedni.

Ezeket az érzéseket több minden okozhatja, például a zűrzavar, a zsúfoltság, a rendetlenség, a rossz hely, hogy nem tudod, mid van és hogy mi jó még rád.

A ruháink örömöt kellene, hogy okozzanak, minden nap – a ruha sokat számít abban, hogy megmutatja, hogy kik vagyunk – ha nem így történik, akkor nem azt a célt szolgálják, amit kell.

Mi az előnye a rendezett ruhásszekrénynek?

 • gyorsabban megtalálod, amit keresel
 • jól látod, hogy mid van, így könnyebben kiválasztanod, amit felveszel
 • pontosan tudod mi jó még rád, így nem kell próbálgatnod, kevesebb az aggódás
 • könnyebben megőrzöd a rendet
 • tudod, hogy mid van, így nem kell feleslegesen vásárolnod
 • pozitív hangulatban indulhat a reggel

Hogyan rendszerezzük a szekrényünket?

Fontos megemlíteni, hogy a folyamat sokkal tovább fog tartani (ha jól csináljuk) mint gondolnánk. Ezért, ha egyedül csináljuk, mindenképpen az a jó, ha részekre bontva haladunk, ahelyett, hogy egyszerre csinálnánk az egészet – kezdjük az akasztós résszel, majd utána a polcok, fiókok és a tárolók.

Lépésről-lépésre

 1. Ágyazzunk be, takarítsunk ki ott, azon a területen, ahol a dolgozni fogunk
 2. Vegyünk ki mindent abból a szakaszból, ahol pakolunk és tegyük az ágyra
 3. Mindent egyes darabot nézzünk meg, és döntsünk, megtartjuk, eltesszük (mert most nincs szezonja), vagy kidobjuk (eladjuk, elajándékozzuk, odaadjuk)
 4. Ha végeztünk ezzel a résszel valószínűleg sok (rendezett) kupac lesz körülöttünk. Törüljük ki a szekrényt, hagyjuk megszáradni, majd kezdjük visszapakolni a ruhákat
 5. Rendezzük a ruhákat kategóriák szerint, majd azon belül színek szerint.
 6. Helyezzük a gyakran (napról napra) viselt ruhadarabokat könnyen elérhető helyre, például ami szemmagasságban van. Amiket kevésbé gyakran hordunk, alkalmi ruhák, kerülhetnek hátra vagy nehezen elérhető helyre (magasabb polcra, tárolóba, másik szobába)
 7. Bizonyosodjunk meg arról, hogy azokat a ruhákat, melyeket eladunk, eladományozunk vagy ajándékba adunk tiszták és össze vannak hajtva. Tegyük egy helyre, akár az ajtó mellé, hogy nem felejtsük elvinni.

Top tippek a rendszerezéshez:

 • Az egyforma fogasok segítenek egységes képet mutatni, rendszerezni és valószínűbb, hogy könnyebb így rendben tartani a ruhákat is.
 • A vékony, bársony fogasok több helyet biztosítanak és megakadályozzák, hogy a ruhák lecsússzanak a fogasról.
 • Amikor eldöntjük, hogy melyik ruhától akarunk megszabadulni, sokak figyelme elterelődik olyan szükségtelen kérdések miatt, mint például: Mikor volt rajtam ez utoljára? Inkább azt kérdezzük, hogy Meg tudok lenni e nélkül? Ez sokkal jobb kérdés és kapásból tudunk rá válaszolni.
 • Találhatunk olyan darabokat, amiket jobb, ha összehajtogatunk ahelyett, hogy a fogason lenne, így több hely lesz, és fordítva
 • A legtöbb ruhát többféleképpen is tárolhatjuk, pl. a farmert; fogason, összehajtva a polcon vagy a komódban. Nézzük meg, hol foglalja el a legkevesebb helyet.

Mit kerüljünk el, miközben rendbe rakjuk a szekrényünket?

 • Ha ugyan olyan rendszer szerint pakolunk vissza mindent, ahogy korábban, akkor újra elbukunk majd.  
 • A fő oka annak, hogy az emberek nem tudják fenntartani a rendet, az a rengeteg ruha. Minél több ruhád van, annál nehezebb rendet tartani.

Hogyan tartsd rendben a szekrényedet:

 • Legyen egyszerű a rendszer, távolítsd el azokat a ruhákat a szekrényből, amiket nem viselsz gyakran. Minél kevesebb ruhával kell harcolnod, annál egyszerűbb lesz a rendet megtartani
 • A hajtogatást próbáld beépíteni a mindennapokba – nyugtató érzés és ez azt jelenti, hogy egyszerre két dolgot is csinálsz
 • Folyamatosan szelektálj, ne várd meg, amíg egy nagy munka lesz belőle minden évben
 • Szokjál hozzá, hogy elpakolsz mindent lefekvés előtt, így rendezett szobában fogsz felébredni
 • Ne felejtkezz meg a cipők tárolásáról – ezeket mindenki kihagyja, amikor a vásárol, így a cipők felhalmozódnak és alábecsülik, hogy mennyi helyet foglal el.
rend ruha ruhatár szekrény

Még több
Aktuális