Karlie Kloss azért hagyta ott a Victoria’s Secretet, mert nem értett egyet a nőképükkel

"Nem akartam ezt az üzenetet közvetíteni a fiatal lányoknak"

2019.07.03. 10:31

Karlie Kloss a szögre akasztotta Victoria’s Secret angyalszárnyait 2015. februárjában, Akkoriban a hivatalos ok a túl sűrű naptár volt: Kloss a New York-i Egyetemen tanult. De a valóságban valami más történt: Kloss azért hagyta el a márkát, mert úgy érezte, a Victoria’s Secret nőképe nem felel meg feminista értékeinek.

Kloss az angol Vogue.nak mondta el, hogy a New York-i Egyetem Gallatin Iskolájában kezdett el feminista filozófiát hallgatni, és ez vezetett ahhoz, hogy az egyik legjövedelmezőbb szerződését mondja fel.

„Az ok, amiért úgy döntöttem, nem dolgozom többé a Victoria’s Secretnek, az volt, hogy a nőkről olyan képet fest, ami nem tükrözte azt, ami én vagyok és az üzenetet, amit én szeretnék közvetíteni a fiatal lányok felé szerte a világon arról, mit jelent a szépség” – mondta Kloss. „Azt hiszem, ez volt az a pont, amikor igazán megéreztem magamban a feminista erőt, hogy képes vagyok a saját döntéseimet meghozni és a saját narratívámat felépíteni, azáltal, hogy megválasztom, kikkel dolgozom együtt, vagy épp azáltal, milyen képet közvetítek a világ felé”.

Amikor Kloss távozását bejelentették, Ed Razek, a Victoria’s Secret vezető marketingese annak tulajdonította a döntést, hogy Klossnak nincs elég ideje a munkára egyéb teendői mellett. „Karlie Kloss és én néhány hónapja találkoztunk, hogy beszéljünk arról a sok mindenről, amit szeretne elérni az életben és a karrierjében” – írta 2015-ben. „Ahogy beszélgettünk, egyértelművé vált, hogy nem fogja tudni az összes vállalását teljseíteni. Végül is úgy döntöttünk, hogy a szerződése lejártával elhagyja a márkát. Karlie különleges ember, nagyon közeli barát, akit igazán szeretek és tisztelek. Kétség nem fér hozzá, hogy ő a valaha volt egyik legjobb modell – de még annál is jobb ember. A jövője határtalan, és izgatottan várom, mi minden jót fog tenni. Karlie Kloss örökké Angyal marad számomra”.

Míg Karlie Kloss többé nem tartozik a márkához, a 2017-es kifutón még megjelent.

Az angol Vogue-nak adott interjújában arról a döntéséről is beszélt, hogyan tért be a zsidó vallásba a Joshua Kushnerrel való házassága előtt. „Megváltoztatni azt, aki vagy, valaki másért, gyengeségnek tűnhet” – kezdte. „De tudják mit? Igazából, aki átélte, amit én, tudja, hogy ehhez minden kell, csak gyengeség nem. Erősebbé, ellenállóbbá kellett válnom és jobban szeretnem magam. Én ezt tényleg komolyan vettem.”

„Nem volt elég, hogy szeretem Josh-t és meghozom ezt a döntést érte” – folytatta. „Ez az életem és én egy független, erős nő vagyok. Csak hosszú évek tanulása, sok-sok beszélgetés és önreflexió után döntöttem el, hogy a judaizmus szerint fogok élni és ezzel az emberrel tervezem a hosszú távú jövőt.

Kloss betartja a shabbatot, ilyenkor teljesen kilép a digitális világból, péntek naplementétől szombat estig. „Azt hiszem, mindannyiunkban megvan a késztetés, hogy egy pillanatra se álljunk meg. Vannak, akik a meditációval találnak némi csendet maguknak. Vannak, akik a mozgással. Mindenki csinálja ízlése szerint, de nekem a shabbat rengeteg plusz mélységet adott. Segít újra kapcsolódni a valódi világhoz”.

feminizmus karlie kloss szépség victoria's secret

Még több
Aktuális