Hogyan kezeljük, ha elutasítanak minket?

E. Jean Carroll, az amerikai Elle tanácsadó rovatának idén 75 éves „bölcs nagy­nénije” 1993 óta válaszol az olvasók legkülönbözőbb magánéleti kérdéseire a maga utánozhatatlanul szellemes és karakán módján. Stílusa olyan magával ragadó, hogy a megoldások, amiket kínál, szinte kézenfekvőnek tűnnek. Sorozatunkban legjobb levelezéseit adjuk közre.

2019.02.04. 16:19

Kedves E. Jean! Mi a legjobb módszer, hogy túltegyük magunkat azon, ha elutasítanak minket, legyen szó munkáról vagy szerelemről? Az általános válasz erre az, hogy legyünk kitartók, álljunk fel és próbálkozzunk újra, de én ezzel már próbálkozom egy ideje és nem vezet eredményre. Mit csináljak? – Egy embertaszító

Kedves Embertaszító! Én többet tudok az elutasításról, mint bármely másik tanácsadórovat-vezető, már csak a koromnál fogva is. Életem során, valahányszor csak visszautasításban volt részem, felálltam, leporoltam magam és újra meg újra betapasztottam a szívem. Szívesen elmondom, hogy nagyjából 95%-ban bizony vissza lettem utasítva. Hogy miért ilyen gyakran? Mert egy percig sem duzzogtam. Padlón fetrengés, hajtépés és kiborulás helyett olyan, pozitív mondatokat ismételgettem magamnak (hangosan!), mint: „A visszautasítás megerősít!”, „A visszautasítás bölcsebbé tesz!”, majd kitámolyogtam és újra próbálkoztam. Nem. Ez butaság! A lényeg, ha jól akarunk kijönni abból, hogy leráztak minket (munkában és magánéletben egyaránt) az, hogy rájöjjünk, hogyan csináltunk magunkból hülyét, és megbeszéljük magunkkal, hogy fogjuk ugyanazt a baromságot többé nem elkövetni. És most jön képbe a duzzogás! A duzzogás felerősíti a negatív érzelmeket. A negativitás kritikai gondolkodást eredményez. A kritikai gondolkodás javítja az eredményeinket! Hajrá, Embertaszító kisasszony!     

ask e. jean elutasítás munka szerelem visszautasítás

Még több
Aktuális