A bölcs nagynéni megmondja

E. Jean Carroll, az amerikai Elle tanácsadó rovatának idén 75 éves „bölcs nagy­nénije” 1993 óta válaszol az olvasók legkülönbözőbb magánéleti kérdéseire a maga utánozhatatlanul szellemes és karakán módján. Stílusa olyan magával ragadó, hogy a megoldások, amiket kínál, szinte kézenfekvőnek tűnnek. Kedvenc és legtipikusabb szerelmi témájú E. Jean-levelezéseinkből válogattunk.

A bölcs nagynéni megmondja
2019.01.21. 11:52

Kit válasszak? A megbízható jófiút vagy az izgalmas rosszfiút?
Romantikus filmbe  illő háromszögbe keveredtem, és nem találom a megoldást.

Kedves E. Jean! Két férfi között őrlődöm: az Egyes számú őszinte, nyitott, kedves, kiegyensúlyozott, és olyan stabil, mint egy kőszikla. Néha egy kissé unalmas. A Kettes számú a társaság közepe és izgalmas, de rengeteg nője volt már, és imád drámázni. A józan ész azt súgja, az Egyes számút válasszam, de iszonyúan vágyom arra a vibrálásra, amit Kettes kelt bennem, annak ellenére, hogy sokszor hoz kellemetlen helyzetbe és gyakran meg is bánt. 33 éves vagyok, teljesen összezavarodtam, legszívesebben elköltöznék egy trópusi szigetre, tengerparti koktélbárt nyitnék, és úgy, ahogy van, elfeledkeznék a férfiakról! Egy lány a Bahamák felé

Bahama, csillagom! A Rosszfiú és a Szimpla fiú – klasszikus választások! – egyaránt megfelelő kiegészítők lehetnek egy nő számára. Ha Rosszfiúval tartasz, elbűvölő és kissé zilált lesz a külsőd (a sok szex!), de néhány alkalom után a püffedt szemek (a sok sírás) a fakó bőr (a sok vodka) és a kimerültség (a sok aggodalom, kit fog legközelebb leteperni) is kiütközik majd rajtad. Ha boldognak szeretnél látszani, olyan nőnek, akit tisztelnek és szeretnek, tarts az Egyes számúval. A New Scientist című, nagynevű nemzetközi tudományos lapban megjelent új kutatás két tényt igazol, amit valószínűleg már eddig is tudtál: (1) A rosszfiúk kapják meg a legtöbb nőt. Az Új-Mexikói Állami Egyetemen Peter Jonason és az illinois-i Bradley Egyetemen David Schmitt egymástól függetlenül végzett kutatásaiból az derül ki, hogy – fájdalom – szívtelen, csalárd, narcisztikus gazembernek lenni nagyszerű evolúciós stratégia: a rosszfiúknak ugyanis több gyermekük születik (2). Ergo, nem fogod megfogadni a tanácsomat.

E. Jean Carroll

Muszáj játszmázni, hogy megtartsam a férfiakat?
Itt egy kis mosoly, ott egy kis nevetés… Unom már, hogy meg kell játszanom magam a randikon.

Kedves E. Jean! Mit gondol, tényleg muszáj az embernek ezt a hülye játékot játszania, és a flörtprotokoll szerint tennie-vennie magát? ÉN UTÁLOM EZT! Már gimnázium óta próbálom semmibe venni az íratlan szabályokat, de hát, úgy látszik, nem lehet. Időnként tényleg be kell dobni azt a mosolyt a megfelelő pillanatban, nevetni a vicceiken, megjátszani egy-két „aranyos” bénázást – igaz? Ahh… Legszívesebben sztrájkolnék!  Elegem van

Kedves Elég! Sztrájkot mondtál? Te kis butus! Hát nem tudtad, hogy a férfiak becserkészése az egyik legjobb móka ezen a földön? Nem vetted észre, hogy a lázadó stílusod a gimiben épp hogy az egyik legcsalafintább trükk ebben a „hülye játék”-ban? Nem merült fel benned, hogy az ok, amiért itt vagy… hogy az emberiség sorsa múlik azon, hogy a világ legnagyobb lázadóját adod elő? Na ne!

Ha szembe akarsz szállni a korszellemmel, sok szerencsét! Az Anyatermészet úgyis majdnem mindig kikényszeríti belőled azt a mosolyt „a megfelelő pillanatban”. Azért mondom, hogy majdnem, mert nemrég láttam egy BBC-dokumentumfilmet, amiben brit tudósok 100 egyedülálló nőt és férfit figyeltek meg egy villámrandis kísérlet során.
A nők közül sokan, féken tartva ösztöneiket, nem mosolyogtak, és nagyjából úgy festettek, mint a hullák a Döglött aktákban. Ugyanakkor, egy eléggé semmilyen külsejű nő, egy okos típus, aki egyszerűen követte az ösztöneit, odafigyelt a férfiakra, nevetett a poénjaikon, és finoman elejtett néhány elismerő megjegyzést (emellett véletlenül elég csinos volt a ruhája, ami látni engedte karcsú derekát), háromszor (!) annyi meghívást kapott a következő randira, mint a többi nő.

A tanácsom: csináld most másképp. Ereszd szabadjára természetes részrehajlásodat. És légy önmagad!

Sikeresebb vagyok, mint a barátom
Hogyan lehetünk boldogok, ha úgy érzi, megfosztom a férfiasságától?

Kedves E. Jean! Hogyan lehetünk – és a kérdésbe most a legtöbb barátnőmet is beleértem – sikeres, erős nők és közben boldogok kevésbé sikeres férfiakkal? Megmaradhat a nőiességünk és az ő férfiasságuk, ha többet keresünk náluk? A barátnőim és én rengeteget küzdünk ezzel. Azt hiszem, életem szerelmét is éppen azért vesztettem el nemrég, mert nem találom a titok nyitját. Dolgozom rajta, hogy visszaszerezzem őt, de szükségem van a segítségére! Egyedül a csúcson

Drága Csúcs! Egy férfi megbocsátja, ha több pénzt keresel, sőt azt is, ha sikeresebb vagy nála, de soha nem bocsátja meg, ha azt érezteted vele, hogy gyengébb nálad.Valójában már akkor ismerted a titok nyitját, mikor a saját apukádat ugráltattad két és fél évesen, és követelted, hogy olvasson neked mesét. A lovag megmenti a hercegnőt, a herceg megöli a sárkányt, a bajnok beront a kastélyba, és elszökteti a lányt.

Ha eléred, hogy a férfi jól érezze magát a bőrében, sosem hagy el. Hogy hogyan csináld? Tedd a lovagoddá, és olyan erős meg sikeres lehetsz, amilyen csak lenni akarsz. Csupán ezt az egy szabályt ne felejtsd el: a tündérmesékkel nem lehet szórakozni.

Ui.: Gyakran hozom fel Nagy Katalin cárnőt a válaszaimban, és úgy látszik, megint kénytelen leszek. Hát igen.
Katalin a föld legnagyobb hatalommal bíró nőszemélye volt a maga idejében. És mégis, rendkívül pikáns leveleiből, melyeket 12 szeretőjének küldözgetett (akik közül ötöt őszintén imádott), az derül ki, hogy ezek a férfiak pontosan úgy érezhették magukat, mint az ő hős megmentői. Időnként szó szerint így is szólította meg őket: „Hős Lovag!”

A teljes cikket az ELLE magazin 2019. január-februári számában olvashatjátok!

ask e. jean levelező rovat tanács

Még több
Aktuális