Ponza: Itália titkos szigete, amit még nem árasztottak el a turisták

Ponza csodás öblökkel, kristálytiszta tengerrel és rengeteg kirándulási lehetőséggel szolgál

2019.07.16. 12:30

A Tirrén-tengeren található Ponza szigete egy eddig még a turistatömegek által nem megszállt, gyönyörű hely, mely Olaszországhoz tartozik. A tenger csodás, ahogy a partok is, a kikötő élettel teli, otthonos hely, és a vidék szuper túralehetőségeket kínál. Még a temető is szép, érdemes meglátogatni. A sziget se nem túl kicsi, se nem túl nagy, és elképesztő történelme van. Akik inkább a mozgalmasságot és az éjszakai életet keresik, azoknak a kikötőben érdemes megszállni, akik pedig a lehető legnagyobb nyugalomra vágynak, azoknak Le Forna vagy La Piana felé érdemes venniük az irányt.

A tengerpartok

A ragyogóan tiszta tenger

Aki ide eljut, annak mindenképp érdemes befizetnie egy hajótúrára a sziget körül: a fehér szirteket sérga és vöröses sziklák tagolják. A ma is látható kráterek tanúskodnak róla, hogy Ponza vulkanikus sziget. A kikötőből menetren szerinti taxi hajójárat indul a Frontone tengerpartra, mely a legnépszerűbb a szigeten, különösen munka után, amikor is aperitivet isznak itt a helyiek, majd reggelig táncolhatnak a zenére. A gyönyörű Chiaia di Luna, a kikötő mögött lévő tengerpart, melyhez általában a rómaiak által épített alagúton át gyalogosan is eljuthatunk, idén nyáron nem látogatható, mert nagy a sziklák eróziója és félő, hogy a törmelék balesetet okoz. A tenger felől viszont egy kis része megközelíthető, a lezárások határáig.

A környező szigetek

A ponzai kikötő teraszkái

A ponzai hajósok szövetkezete a 7 tengeri mérföldre található Palmarolához is el tud vinni. A Maga Circe tengerpart fantasztikusan tiszta, kavicsai pedig lilás színezetűek. A zöld növényzetből előbukkanó ház pedig a Fendi családé. Zannone szigete szintén érdekes látványosság, mely Ponzától Észak-Keletre található és a Circeo Nemzeti Park része. Buja magyaltölgy ligetei a bencés monostor romjainál mindenképp megér egy kirándulást.

A lélegzetelállító látvány

Punta della Madonna

A hajnal és a napfelkelte Ponzán varázslatos időszak, amit legjobban a magasabb pontokon élvezhetünk ki, mint a Mount Guardia. A botanikus kertet se hagyd ki, ha itt vagy, ám a látogatáshoz előre be kell jelentkezni telefonon (00 39 360 352510). Teraszai a tenger felé formálnak hatalmas lépcsőket. Néhány száz méternyire tőle található a temető, szintén tengeri kilátással. Néhány éve látogatható a római víztározó is, melyet 2000 évvel ezelőtt vágtak a tufába, és máig érintetlen.

Az éjszakai élet

Punta Capo Bianco

Ahogy leszáll az este, minden teraszon valami különlegesség várja a hajókon és yachtokon odaérkező közönséget. Az O’Sarracino patrján lábunkat a tengerbe lógatva falatozhatunk, koktélozhatunk és táncolhatunk reggelig a DJ szettekre. A Winspeare kávézóban szintúgy. Ha inkább egy buja kertben töltenéd az estét, fel kell menned a Fornához a Mamafe kertben, mely ideális aperitivezős hely a pálmafák tövében, kilátással a tengerre.

Ponza kikötője

Forrá: elle.it, képek: Getty Images

nyaralás Olaszország ponza sziget tengerpart utazás

Még több
Utazás