Így vigyázz a mentális egészségedre a koronavírus járvány alatt

A koronavírus járvány példátlan esemény a történelemben. Próbára teszi a közösségeket és cégeket, amiket szeretünk, a bennük lévő emberekről nem is beszélve. A vírus miatti aggódás természetesen a mentális egészségre is kihat. Ahogy a vírus hatásai újra és újra meglátszanak, a magány és a félelem érzései felerősödnek.

Így vigyázz a mentális egészségedre a koronavírus járvány alatt
2020.04.08. 11:01

De a lelki egészségedre még akkor is tudsz vigyázni, ha otthon ülsz, még hozzá attól függetlenül, hogy áll a pénztárcád és milyen a helyzeted. Adunk néhány hasznos tanácsot.

Hogyan kezdhetek most terápiába?

Ha már jártál terápiába a karantén (kijárási korlátozás) előtt, akkor valószínűleg telefonon vagy videócseten folytatjátok a pszichológusoddal / pszichiátereddel, a pénzt pedig utalod neki.

A másik oldalon, lehet, hogy épp ez a krízis indította be nálad azt, hogy szeretnél terápiába járni. Ha an privát egészségbiztosításod, megkérheted őket, hogy ajánljanak szakembert. Megkérdezheted a munkáltatódat is, hogy van-e a munkavállalóikat segítő programjuk, ami tartalmazza a terápia lehetőségét. Így akár ingyen is hozzájuthatsz terápiához.

Online terápiába is kezdhetsz különböző weboldalak és appok segítségével. Két, angol nyelvterületen nagyon elismer oldal a BetterHelp és a Talkspace, de ajánlják az Amwellt, az MDLIVE-ot és a Doctor on Demanot is. Itthon csak elég belepillantani a keresőbe, máris lesz egy csomó találat az „online terápia” szavakra. Az árak 9 és 30 000 Ft között mozognak.

És ha valami gyorsabbat szeretnék?

Ha azonnali segítség kell, ne habozz felhívni valamelyik kízisvonalat!

Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar krízis specializációjának szakemberei és a Doktor 24 pszichológusai/pszichiáterei már fogadják a koronavírus-járvány okozta lelki/mentális megterhelések miatt segítségre szorulók hívásait. Bejelentkezés: +36 1 696 1230 illetve +36 70 371 0539

A kormány információs vonalai:  06 80 277 455  06 80 277 456

Miért érdemes most terápiába kezdeni?

Ne felejtsd el, hogy a lelked rendbetétele nem csak krízishelyzetben fontos. Igazából bármikor jól jön egy terápia, akkor is, ha épp jól vagy.

Ám amikor a hírek egyfolytában elszomorítanak és ijesztegetnek, hamar eljuthatsz odáig, hogy a te problémád eltörpül ezek mellett és igazából nem érdemled meg, hogy most bárki is ezzel foglalkozzon.

Nina Vasan, a Stanford pszichiátriai adjunktusa, azt mondja, az embereknek tudniuk kell, hogy mindig rendben van, amit éreznek. „Lehet, hogy nem tudtál elmenni egy barátod esküvőjére, vagy elmaradt a szülinapod, és ez a baj, ami persze semmi ahhoz képest, hogy valaki elveszti a munkáját. De neked, a te világodban, ezek fontos dolgok, és ez teljesen oké”.

Lehet, hogy az anyagiak miatt aggódsz, vagy olyan családtagokért, akik a sebezhetőbb korosztályba tartoznak. „A nőktől erőn felül várják el, hogy segítsenek és adjanak törődést, de saját maguk már nem tudnak segítséget kérni vagy elfogadni” – mondja Vasan. Bármely krízishelyzet felerősítheti a már meglévő nehézségeket, mint például, az étkezés témája.

„Az első lépés, hogy tényleg jobban legyünk, az, hogy megcélozzuk és elismerjük ezeket a problémákat és észrevegyük, hogy nem vagyunk egyedül” – mondja az adjunktus. „Hogy másik is küzdenek ezekkel. Ez teljesen normalizálja a szorongást. Ez már önmagában terápiás hatással bír”.

egészség koronavírus lélek mentális segítség

Még több
Test-Lélek