9 szorongásoldó rituálé, melyek segítenek ép ésszel átvészelni a koronavírus járványt

Túl azon, hogy feküdjünk be egy kád meleg vízbe és igyunk finom kakaót, van még egy csomó profi tipp arra, hogyan küzdjük le a szorongásunkat világjárvány idején.

9 szorongásoldó rituálé, melyek segítenek ép ésszel átvészelni a koronavírus járványt
2020.03.25. 10:54

Az öngondoskodás arról szól, hogy jók legyünk magunkhoz és hogy törődjünk a mentális egészségünkkel. Mindez egy világjárvány idején nagyobb kihívásnak tűnhet, mint bármikor.

A napi hírek a koronavírusról, az ijesztgető Twitter bejegyzések és a nevetséges Cobid-19 összeesküvés-elméletek között hányódva nehéz feladat egyet hátralépni és megadni az elmédnek a nagyon is szükséges teret. Különösen, ha egyedül vagy karanténban és még a szeretteiddel sem találkozol.

Így hát a szorongáscsökkentő lépéseknek nagyon fontos szerepe lehet az életedben.

Jelentsen ez egy órával hosszabb alvást anélkül, hogy ostoroznád magad „a lustaságodért”, azt, hogy negyven percet szánsz sminkelésre, hogy aztán a nappaliban ülj egész nap, Disney-filmeket nézve, vagy azt, hogy komótosan elkészíts egy Aperol Spritzet, a szorongásoldó önsegítő rituálék óriási segítséget jelenthetnek abban, hogy ne kattanj be.

Az öngondoskodás nem új kifejezés, tanítás vagy fogalom, de most sokkal inkább van elegünk abból, hogy elegünk van, mint máskor, mondja Jayne Hardy, a The Self-Care Project (Az öngondoskodás projekt) írója. „Az öngondoskodás egy bólintás, ami felhatalmaz arra, hogy törődjünk magunkkal. Mert az nem csupán rendben van, hanem a józan ész ezt diktálja”.

De lehet rosszul csinálni az öngondoskodást?

„Nem hiszem, hogy bárhogy is lehetne jogosan támadni az öngondoskodást, ha az igazán kielégíti az illető igényeit. Csak te tudhatod, mit jelent valójában az öngondoskodás neked” – mondja Hardy. „Az igazság az öngondoskodásról, hogy nem mindig olyan könnyed dolog, van, hogy egyszerűen unalmas.”

De ez nem baj, az, hogy unalmas, hiszen az nem jelenti azt, hogy nem fontos! A rövid- és hosszútávra is kell gondolnia annak, aki jó kapitánya akar lenni a maga hajójának.

Összegyűjöttünk 9 profi tippet szakemberektől, ami segít a bajban. Adj magadnak egy kis szeretetet, megérdemled!

Relaxáljunk munka után!

Feküdjünk le 5 percre egy jógamatracra (vagy a szőnyegre) és végezzünk légzőgyakorlatokat, mikor befejeztük a munkát. Így rátalálunk az energiáinkra és az esték sokkal nyugodtabbak lesznek. A házimunkához is sokkal lazábban állunk hozzá és még jobban is fogunk aludni.

Add meg a reggeli módját!

Vágjunk fel gyümölcsöket: banánt, kivit, grapefruitot, almát, tegyünk hozzá áfonyát, öntsünk rá egy kanál kókuszolajat, szórjuk meg kurkumával és feketeborssal (utóbbi kell az előbbihez), tökmaggal és virágporral. Mindezt összekeverhetjük joghurttal. Nagyon jó érzés a testnek, ami remekül beindítja a napot!

Szép, egészséges arcbőr

A szépségrituálékat se hanyagoljuk el a nagy izgulás közben. A tiszta és egészséges bőr akkor is önbizalmat ad, ha otthon kell maradnunk. Ragaszkodjunk több lépéses reggeli és esti rutinunkhoz, a rendszeresség egyébként is sokat segít ilyen vészterhes időkben.

Így tápláld önmagad

View this post on Instagram

•Such bedroom goals!! •Photo cred @dreamfashionably

A post shared by Living In Blossom (@livinginblossom) on

Tápláld a tested feldolgozatlan ételekkel, mindennapos edzéssel és tréningeld az agyad arra, hogy kedvesen beszélj magadhoz és másokhoz. Hiszen a világod olyan lesz, mint a szavaid. Szabadítsd meg a hálószobádat az olyan elektromos készülékektől, mint a telefonok, laptopok és tv, így csökkentheted az elektromágneses sugárzást és nem kerülsz túlstimulált állapotba alvás előtt. Az olajesszenciák is segítenek, mint a rózsa vagy a levendula, hogy békés, harmonikus miliőt teremts.

Rend a lelke…

A takarítás és rendrakás csodákat tesz az ember elméjével. Ha pedig utána még edzünk is – mesés! Kapcsoljunk be zenét és kezdjünk el pakolni!

Akarsz-e játszani?

View this post on Instagram

Me, Tree 🙆🏽🌲 @_aje_

A post shared by M I M I (@mimielashiry) on

Játssz, bármilyen formában! Alkoss szabályokat! Ölelj meg egy fát!

Tiszta fejjel

Amikor rosszul érezzük magunkat lelkileg, kérdezzük meg magunktól: „Milyen gondolatok vezetnek oda, hogy így érzem magam”?, így meg tudjuk változtatni az érzést és máris jobban leszünk! Egy toll, vagy ceruza ilyenkor nagyon jól jön, mert amikor látjuk ezeket fekete-fehéren leírva, tisztábban rálátunk és könnyebb rajta változtatnunk.

Mozogj és alkoss!

View this post on Instagram

details , Chimera 🐉

A post shared by Phoebe Collings-James (@phoebethegorgon) on

Menj el egyet sétálni, csinálj szobadiszkót, jógázz, ezek mind kioldják a stresszgombócokat a testedben. Rajzolj, sikíts, írj, ezek mind lecsendesítik a benned kavargó gondolatokat.

Lélegezz!

View this post on Instagram

Zen Garden ✨🌴💫🦋✨ #cityofangels

A post shared by Alessandra Ambrosio (@alessandraambrosio) on

Hagyj minden nap időt arra, hogy csendben elvégezhess egy kis légzőgyakorlattal egybekötött meditációt. Csukd be a szemed és lélegezz mélyen és lassan, az orrodon keresztül. Figyeld meg, amint áthalad az arcüregeden, a torkodon, a tüdődön és a hasadon. Vedd észre és figyeld meg, ahogy néhány másodpercre megáll a hasadban. Ezután finoman engedd ki a levegőt és figyeld meg, amint szépen kiáramlik a hasadból, a tüdődből, az arcüregedből, az orrodból. Ismételd egy pár percig, és hamarosan nyugalmat fogsz érezni.

koronavírus szorongás tippek

Még több
Test-Lélek