Melyik napszakban a leghatékonyabb az edzés?

Három személyi edző elárulja, mikor érdemes meglátogatni a konditermet.

Melyik napszakban a leghatékonyabb az edzés?
2019.09.16. 08:16

Nincs is annál rosszabb, mint amikor reggel hatkor szinte még kómás állapotban kell kimásznunk az ágyból, hogy munka előtt lemehessünk az edzőterembe, hogy aztán még haza ugorhassunk zuhanyozni. Persze legtöbben azonnal megnyomjuk a szundi gombot az ébresztőn, majd második próbálkozásra már új tervet eszelünk ki, hogy elvisszük az edzőfelszerelésünket a munkába és majd hazafelé menet beugrunk a terembe. 

Majd hirtelen 17:30 lesz, és a gondolat, hgy elmenjünk edzeni, hihetetlenül távolinak tűnik, mivel csak arra vágyunk, hogy egy pohár, kellemes rozét iszogassunk a barátaink társaságában.

Ha ez a jelenség neked is ismerős, nem időzíted jól az edzéseidet. Fontos, hogy az edzéseket reálisan tervezd be a napokba,  különben semmi értelme sem lesz, hogy állandóan magaddal cipeled az edzőfelszerelésed. Szóval, vajon melyik napszakban legjobb edzeni és hogyan maradhatunk moticáltak?

Fotó: Pinterest

Az elle.com megkérdezett három személyi edzőt, hogy osszák meg velünk tapasztalataikat és adjanak tippeket, hogyan ne sumákoljuk el az edzéseket. 

Harry Norman – edző

“A testünkben létezik egy biológiai óra, ami 24 órán át működik és különböző bioritmusokból áll. Ez a ritmus folyamatosan figyeli az életvitelünket. A biológiai óra szerint, ha a reflexeidre és a reakcióképességedre szeretnél gyúrni, akkor a legmegfelelőbb időpont az edzésre a délután kettő és négy óra közötti idősáv. Ilyenkor érdemes rövidebb gyakorlatokat végezni. Az erőnlét fejlesztésére a legjobb időszakasz délután négy és hat óra között van, munka után például szuper egy interval edzés a konditeremben.Így időzítve az edzések jótékony hatással lesznek a hormondjaidra is. Például, ha egy stresszes szituáció után rögtön edzeni kezdesz, a benned felgyülemlett frusztrációt könnyedén levezetheted, ami végül pozitív energiává alakul át. Összességében az a legfontosabb, hogy a testünket ismerjük, és a biológiai óránkat összhangba állítsuk az edzési szokásainkkal, így aztán hamar ráérzünk, hogy nekünk melyik napszak a legideálisabb a testmozgáshoz.

Ami az egyik embernél működik, az nem biztos hogy a másiknál is fog. Van, aki többször és kevesebb pihenéssel is képes elvágezni a gyakorlatokat és van, akinek nagyobb pihenőidő szükséges két edzés között. A legjobb módszer általában mindig az, ha többször, kevesebbet edzel úgy, hogy élvezed is, amit csinálsz”.

Bangs And A Bun – az elle.com fitness rovat szerkesztője

“Szeretem fitten tartani az embereket, ezért hatalmas tapsot érdemelnek azok, akiknél a testmozgás prioritást élvez még akkor is, ha csak a hétvégén van rá idejük. Szerintem le kéne szoknunk arról a gondolatról, hogy csak az egy nagy edzés számít hatásosnak. Mindenki képes lenne rá, hogy egy nap többször mozogjon, például, szállj le korábban la buszról s inkább sétálj, ne üldögélj ebédnél is az asztalodnál, inkább járj egyet. Komolyan, a legapróbb mozgásformák is számítanak!”

Zanna van Dijk – személyi edző

“A legjobb időpont a mozgásra valójában akkor van, amikor be tudod szorítani a napi rutinodba. Gondolj az edzésekre úgy, mint egy orvosi vizsgálat időpontjára: ne mondd le soha. Ha azzal küzdesz, hogy az utolsó pillanatban hanyagolod az edzéseket, azt ajánlom, kezdd ezzel a napot, így már rögtön letudod. Utána egész nap fitten, üdén koncentrálhatsz az aznapi teendőidre”.

edzés edzési rutin egészség elle fitness rutin

Még több
Test-Lélek