Megmondós barátaink – lehet, hogy ők szeretnek minket a legjobban?

Nem azt mondják, amit hallani szeretnénk, és ez jó nekünk.

Megmondós barátaink – lehet, hogy ők szeretnek minket a legjobban?
2017.10.02. 07:50

Minden baráti körben vannak olyanok, akik magukra öltenek bizonyos szerepeket, szándékosan, vagy tudattalanul. Van az a típusú barátnőnk, aki mindenki felett anyáskodik, van a bulizós, aki szeret kirúgni a hámból és mindig készen áll egy jó kis programra, és aztán ott van az a típus, aki kissé nyers és kemény, tudjátok, akinek a szeretete kissé bántó is tud lenni.

Ez utóbbi típust nem könnyű végighallgatni, főként azért, mert kritikai észrevételeiket egyenesem közlik, és nem csomagolják pozitív köntösbe. Egy kutatás azonban most alátámasztotta, hogy valószínűleg az a barátod viseli a szívén leginkább a sorsodat, aki a legkeményebben szembesít az igazsággal.

A Plymouth Egyetemen végzett kutatás szerint a megmondós barátok úgy gondolják, jobb, ha idejében megadják a negatív visszajelzést, hiszen barátaik hosszú távon profitálni fognak belőle.

A kutatás során 140 felnőtt embert kérdeztek meg bizonyos feltételezett szituációkról. „Számos hétköznapi példát szedtünk össze, amikor ilyen helyzet állhat elő. Például, amikor jelezzük egy személynek, akit szeretünk, hogy valószínűleg meg fog bukni, amennyiban tovább halogatja a felkészülést a vizsgára a vizsgára” – írja Belén López-Pérez, pszichológus, tudós, a tanulmány szerzője.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy azok az emberek, akik nyers és őszinte visszajelzést adnak, mint például az előbbi példa kapcsán is, csak azt szeretnék, hogy a barátaik sikeresek legyenek.

„Ezek az eredmények rávilágítanak a társadalmi dinamikákra és segítenek megérteni, hogy például miért akarjuk néha, hogy a szeretteink rosszul érezzék magukat, ha úgy ítéljük meg, hogy ez hasznos lesz számukra és ezáltal elérik a céljaikat” – tette hozzá López-Pérez.

És még néhány példa a durva őszinteségre:

Amikor a barátod közli, hogy nem áll jól neked a ruha, amit viselsz

Amikor a barátod rádszól, hogy tedd csak szépen le azt a tábla csokit, hiszen éppen fogyni szeretnél

Amikor a kollégád átnézi a munkádat és azt mondja, hogy lehetne sokkal jobb is

És hogy mindebből mi a lényeg? Az, hogy egy igaz barát mindig a legjobbat akarja neked. Ez a fajta kemény szeretet az adott pillanatban nagyon rosszul eshet, de ilyenkor emlékezz arra, hogy minden csupán azért van, mert szeretnek téged és komolyan vesznek.

barátság beszólás

Még több
Test-Lélek