18 szokás, amit legkésőbb harmincévesen jó, ha bevezetsz

Hívd fel a szüleidet és ne folytass hiánygazdaságot!

18 szokás, amit legkésőbb harmincévesen jó, ha bevezetsz
2017.07.10. 13:55

Összeszedtünk 18 jó szokást, aminek a bevezetését érdemes megfontolni a következő születésnapunk előtt, legyen az a 30., 29. vagy akár a 44-edik.

 1. Mindig tedd be a koszos edényeket a mosogatógépbe, ahelyett hogy felhalmoznád őket! Így higiénikus és élhető, ez nem kíván különösebb magyarázatot.
 2. Szabályos időközönként hívd fel a szüleidet! „Helló Anya! Hogy vagy? Igen? Igen. Tudom. Veszek majd egy kabátot. Oké. Szeretlek, szia.” Látod, ennyi az egész.
 3. Minden reggel olvass híreket! A világ összes híre elérhető a mobilunkon, szó szerint a kezünkben tartjuk őket. Még ha nem is villanyoznak fel annyira a világ hírei (Miért is nem?), legalább tájékozott leszel és villoghatsz velük a partikon.
 4. Készíts saját kávét reggelente, ahelyett hogy vennél magadnak! A reggeli kávéd kb. 400 Ft-ba kerül. Akkor egy hét alatt 1200 Ft-ot tudsz spórolni, ami havi szinten 4800 Ft-ot, éves szinten 57 600 Ft-ot jelent. Ez már szép kis összeg, amit akár ruhákra is költhetnél.
 5. Minden nap mozogj egy keveset! Kelj fel és irány egy kiadós séta, miközben akár podcast adásokat is hallgathatsz. Beiratkozhatsz a barátnőiddel jógára vagy táncórákra, és mozoghattok egy kicsit munka után. Bármit csinálhatsz, a lényeg, hogy sportolj valamit. Te is tudod, hogy sokkal jobban fogod magad érezni utána.
 6. Mindig vigyél magaddal valamit, ha buliba mész! Lehet az egy üveg ital vagy desszert, de lehet akár illatosított gyertya egy doboz gyufával, vagy egy vicces kártyajáték. A lényeg, hogy adj bele a közösbe. Üres kézzel érkezni már 18 évesen is nagyon kínos, felnőttként meg elnézhetetlen.
 7. Reggelizz rendesen! A kiegyensúlyozott étrend betartásának egyik titka a bőséges reggeli, lehetőleg tojással és fehérliszt meg cukor nélkül. A felnőtt ember képes beosztani az idejét, úgy, hogy minden beleférjen, ami igazán fontos. Sajnos, nincs kifogás!
 8. Készíts magadnak egészséges vacsorát legalább egy pár alkalommal a héten! Csak saját magunkra főzni irtó nehéz, de olyan jó érzés, amikor végre sikerül. Ha szeretnéd megspórolni a sok koszos edényt, amit később el kellene mosogatni, akkor készíts magadnak egy nagy tál salátát mindenféle hozzávalókból.
 9. Tűzd ki az aznapi utolsó koffeinadag időpontját, és tartsd is be! Nincs annál rosszabb, amikor fekszel ébren az ágyadban azt kívánva, hogy bárcsak lenne egy mókuskereked, hogy levezethesd a fölös energiáidat, és aztán másnap meg totál kimerülten ébredsz, mindezt a délután 5 órakor elfogyasztott kávénak köszönhetően.
 10. Legyen nálad mindig óvszer! Igaz, hogy így te fizeted a születésszabályozás költségeit, amit a pasiknak kellene, de legyünk felelősek önmagunkért. Ha a srácnál épp nincsen óvszer (vagy nem akarja használni), attól még nem kell elkapnunk a Chlamydiát.
 11. Rendszeresen mérd meg a súlyod! Nem arról van szó, hogy most fogytál-e vagy híztál-e pár kilót, hanem arról, hogy ismerd a saját testedet. Ha figyelsz a tested természetes változásaira, és hogy mikor érzed magad jól a bőrödben, az segíthet abban, hogy megőrizd az egészséged és észleld, ha valami nem stimmel.
 12. Nyújts minden nap! Akár 10 perc jóga is hasznos lehet, vagy az is elég, ha néha megnyújtozol a lábujjaidig, miközben épp a kedvenc sorozatodat nézed. A lassú, nyugodt tempóban végzett nyújtógyakorlatok nemcsak kellemesek, de nagyon jó hatással vannak az izmokra és az ízületekre.
 13. Minden nap kapcsold ki a telefonod egy kis időre! Egész nap a gép előtt ülni, aztán még otthon is a facebookon lógni – ez nagyon rossz stratégia! Nézz a távolba, tarts szemtornákat, kerüld el a szemszárazságot azzal, hogy egy melegíthető szemmaszkot alkalmazol 5-10 percig, majd kicsit megmasszírozod a szemhéjat és környékét.
 14. Raktározz be az élelmiszerekből, mielőtt kifogynál belőlük! Amikor már csak egy bögrényire való tejed van otthon, vegyél újat! Ne folytass hiánygazdaságot! A lustaság felnőttként egyáltalán nem vicces.
 15. Minden este tisztítsd meg az arcodat! Eddig még nem kellett ezzel szembesülnöd, de 30 évesen már erre is figyelned kell.
 16. Ragaszkodj a jól bevált rúzsodhoz és szempillaspirálodhoz! Ha tudod, hogy ezek pont jól állnak neked, akkor miért pazarolnád a pénzedet az újdonságokra? Azért úgy félévenként tarts egy kis piackutatást, már csak a magad megnyugtatására is.
 17. Minden hónapban állíts be emlékeztetőt, hogy időben befizesd a számláidat! Vagy még jobb, ha a netbankodon keresztül beállítod az állandó megbízásokat, így nem kell többé ezen aggódnod.
 18. Ősszel és tavasszal tegyél rendet a ruhásszekrényedben! Az egyetlen dolog, ami jobb érzéssel tölt el annál, minthogy vásárolsz egy rakat felsőt valamelyik fast fashion üzletben, az az, amikor végre megszabadulsz egy halom ruhától.
harmincas szokások

Még több
Test-Lélek