Boldog női újévet! – Szerkesztői levél

Az Ön ideje nem ér annyit, mint egy férfié. Ez nem nemi diszkrimináció. Önnél máshogy telnek a másodpercek.

Boldog női újévet! – Szerkesztői levél
2017.02.16. 10:05

Ez az az üzenet, amelyet ha nem is ebben a formában, de majd minden magyar nő nap mint nap megkap a munkáltatójától.
Magyarországon a nők 13,2 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak. Ezért ők ugyanannyi pénzért, amennyit egy férfi 2016-ban megkeres, nem december 31-éig dolgoznak, hanem február 24-éig. És ezzel nem csak az a baj, hogy ennyi idő alatt megtanulhat egy nyelvet vagy kisolvashat akár 20 könyvet is. Hanem hogy ezzel a tettel a munkáltatók önkéntelenül is azt üzenik, hogy az a munka, amelyet ön végez, nem olyan értékes, mint a férfiaké. Nemcsak a munkahelyén töltött percei nem érnek annyit, hanem azok az évek sem, amelyeket tanulással vagy szakmai gyakorlattal töltött.
És ami még rosszabb, azoknak a lányoknak, akik épp most tervezgetik a jövőjüket, azt jelzi, hogy az ő idejük nem értékes. És ezáltal az életük is kevésbé értékes, mint a férfiaké.
Mindez nem a munkáltatók vagy a férfiak hibája, hanem egyszerűen csak a szokásoké – de ilyen tempóban akár 170 évbe is telhet, amíg leküzdjük a gazdasági hátrányt.
Ez a 13,2 százalék ráadásul nemcsak a nők, hanem a családok pénztárcájából is
hiányzik, és még inkább hozzájárul mindkét nem kimerültségéhez.
Ezen csak egyféleképpen változtathatunk: ha beszélünk róla.
Márciusi számunkban ezért boldog új évet kívánunk a nőknek.
A mozgalomhoz többféleképpen csatlakozhat. Ha ön is hisz abban, hogy ugyanannyi munkáért ugyanannyi fizetés jár, kövessen minket a Facebookon, ahol egész hónapban a bérszakadékról beszélgetünk, és mutassa meg a #nőiújév hashtaggel, hogyan ünnepli február 24-ét! Lapozzon 2017. márciusi lapszámunk 52. oldalra a részletekért, és dolgozzon velünk azon, hogy egyszer eljöjjön az idő, amikor nincs külön évforduló nőknek és férfiaknak!

Liptai Lívia, főszerkesztő

Csatlakozzon az eseményhez a facebookon ITT: https://www.facebook.com/events/627959880725042/

 

editorial február 24. női új év nőiúév szerkesztői levél

Még több
Test-Lélek