Valóságshow a Marson

Jobb napokon mínusz 150 fok, továbbá elszigeteltség, összezártság és szélsőséges körülmények: ez vár azokra a merész vállalkozókra, akik a vörös bolygó első űrtelepesei lehetnek. Érdeklődőkben még sincs hiány: a szakértők szerint már megszületett az az ember, aki elsőként utazhat oda. Az Elle a Mars-expedíció egyik jelöltjével, Hannah Earnshaw-val találkozott Londonban.

Valóságshow a Marson
2016.12.15. 13:01

mars

A Mars kolonizálásának ötletét sokan támogatják, többek között az 1999-ben fizikai Nobel-díjjal kitüntetett dr. Gerard’t Hooft. És persze Paul Römer, a Big Brother című műfajteremtő valóságshow egyik kitalálója is, hiszen azt is tévés valóságshow-sorozatban mutatnák be, ahogyan nyolc éven át tartó kiképzéssel kiválasztják a lehetséges asztronautákat. Közülük aztán a nézők szavazhatnák meg azt a négy főt, akit szívesen látnának a Marson.

A tervek szerint 2018-ban egy Mars-járót küldenek a bolygóra, amelynek többek között a terepfelmérés és a kolónia előkészítése lesz a feladata. 2021-re a telep minden alkotóeleme megérkezik, majd a kiválasztottak 2022. szeptember 14-én indulnak a Földről – a cég szerint azért tudnak már most pontos dátumot mondani, mert ez a legjobb időpont a két bolygó távolsága szempontjából. Elvileg ekkor az előre elküldött gépeknek köszönhetően már működne a marsi telephely.

mars_hannah


– És mit fogtok csinálni a szerencsés megérkezés után?
– Hogyan hallottál először a Mars One expedícióról? Miért dönt úgy egy fiatal lány, mint te, hogy Mars-lakó akar lenni, hisz még a föld felfedezése is előtted áll?

(…)

A cikket teljes terjedelmében az ELLE magazin 2017. január-februári számában olvashatjátok!

2022 bolygó expedíció Hannah Earnshow Mars Mars One űrhajó

Még több
Test-Lélek