Hogyan lett mainstream a pornó a karantén alatt?

Már a mainstreambe is beszivárgott egy szexplatform. De mit szólnak ehhez a valódi profik?

2020.05.18. 16:29

Beyoncé kimondta! Az énekesnő a Savage Remix című számában hangzik el az OnlyFans neve, ami lehet, hogy az egyszeri embernek nem mond sokat, ám azzal, hogy Beyoncénak köszönhetően hivatalosan is a mainstream része lett a felnőtt szórakozást kínáló platform, ideje megnézni közelebbről, miről is van szó valójában.

Ahogyan világszerte milliók váltak munkanélkülivé előző hónapban, úgy nőtt az OnlyFans felhasználóinak tábora. A platform egy hónap alatt 75 százalékos bővülésről számolt be, ami napi 150 ezer új felhasználót jelentett. A profi szexmunkások, akik nagy része kényszerből választotta az online platformot, felhívják a figyelmet arra, hogy az oldalt elárasztották a turisták, vagyis az egyszeri szexmunkások. Az online szexmunkás karrier vonzó lehet anyagilag a koronavírus idején, hiszen komoly bevételre lehet belőle szert tenni, de – ahogyan a profik felhívják rá a figyelmet – ez a munka sokkal összetettebb annál, mint amilyennek elsőre látszik.

Az OnlyFans-t 2016-ban alapították, amikor az olyan, addig jól működő platformok, mint az Instagram, a Patreon, vagy a Tumblr egyre másra zárkóztak el a felnőtt tartalom elől. Az OnlyFans mindent megengedett, amit a fentiek nem, kiegészítve olyanokkal, mint a havi előfizetőknek kínált exkluzív videók, a privát üzenetek, vagy a pay-per-view showk. Az OnlyFans népszerűségének első számú oka ugyanakkor mégiscsak az volt, hogy nem húzta le úgy a felhasználókat, mint a többi hasonló platform. Amíg a többiek 40 százalékot, vagy akár még annál is többet elkértek a bevételekből, addig az OnlyFans beérte 20%-kal. A platform emellett arról is híres, hogy tényleg nagyon nehéz róla lelopni a tartalmakat, amit szintén nagyra értékelnek a tartalmat adó felhasználók.

A pornó termelői piacának is titulált OnlyFans szolgáltatói korábban szexmunkások, sztripperek, gogo táncosok, sugar babyk és escortlányok voltak, akik a koronavírus-válság beköszöntével a valósból a digitális térbe helyezték át szolgáltatásaikat. Az influenszer-éra válságával azonban egyre többen érkeznek meg ide az Instagramról. A két platform nem feltétlenül áll távol egymástól, hiszen az OnlyFans-en sem kell bevállalni mindent, amit egy pornóban ma láthatunk, az Instán körberajongott influenszerre pedig akkor is kíváncsiak lesznek a követők, ha a többiekhez képest visszafogottabban adja magát elő. A platform nagy előnye pedig az Instagrammal szemben, hogy itt lehet pénzt kérni a követőktől. 

A fent leírtak tankönyvi példája az Instán 700 ezres követőtáborral bíró Caroline Calloway esete, aki havi 50 dolláros előfizetésért árulta OnlyFans hozzáférését (az átlagár 10 dollár). Az oldalon inkább kreatív, mint kemény tartalmak mennek, viszont ebben a felállásban ez is elég arra, hogy az influenszer (saját bevallása szerint) 223 800 dollárt keressen vele. Mindezek ellenére még ő maga is fontosnak érezte kiírni oldalára a következőket: “Kedves Másik Lány, aki ezt olvasod! Az esély arra, hogy híres leszel az interneten, kevés. Az első évedben nem fogsz hatszámjegyű összeget keresni szexmunkával. Nem fogod megtartani az első előfizetőidet egy éven keresztül. Olvasgass a szexmunkáról hónapokkal azelőtt, hogy belevágnál. Ez nem könnyű pénz!”

Tényleg nem az. Az OnlyFans tartalomszolgáltatói gyakran heti hét napot dolgoznak, egyszerre több platformon is aktívan jelen vannak, a még tökéletesebb felvételek kedvéért megveszik a legújabb technikai eszközöket, illetve folyamatosan frissítik a jelmez- és szexjáték-kollekciójukat. Ezeken kívül egyedi tartalmakat gyártanak a direkt üzenetet küldőknek, megvágják a videókat, hogy a közösségi média marketingeszközeiről ne is beszéljünk. 

A digitális szex persze sok tekintetben biztonságosabb – sokkal kisebb esély van a fizikai erőszakra, vagy a nemi betegségek összeszedésére –, de itt másfajta veszélyekkel kell számolni. Az online zaklatás ugyanis bizonyos esetekben a valóságban is folytatódhat, egyes embereket pedig kimondottan nehéz letiltani. És ott van még a pornóstigma: az arcfelismerő szoftverek, vagy egyszerűen csak a screenshotok segítségével nem nehéz összekötni a valódi névvel és személlyel a felhasználókat, amit a többségük nyilvánvalóan nem szeretne. Volt már rá példa, hogy a kollégák megtalálták munkatársuk OnlyFans videóit és az irodában nézték azokat, pár nappal később pedig ki is rúgták.

És hogy mi a profik véleménye a “turistákról”? A többségnek nincs velük problémája, mint mondják, néhány jött-ment influenszer nem tudja azt nyújtani, amit ők – egy személyre szabott szolgáltatást az ő hűséges előfizetőiknek.

influenszer pornó

Még több
Társadalom