Ki mosogasson a karanténban?

A nő, mert ő szokott? A férfi, mert ő nem szokott? A kényszerű összezártság azok számára is láthatóvá teszi a láthatatlan munkát, akik eddig kevésbé vették ki belőle a részüket és lehetőséget teremt arra, hogy változtassunk eddigi szokásokon. A nőklapja.hu cikke.

Ki mosogasson a karanténban?
2020.05.12. 12:13

„Egyszer csak ott találtam magam a mosogató fölött, egyik kezemben egy tepsivel, amire előző nap ráégett a benne sült rakott kel nagyjából 20 százaléka, a másikban meg egy habos szivaccsal. Legutóbb akkor álltam itt öt másodpercnél hosszabb ideig, amikor eldugult a lefolyó és egy fél szombat délelőttöm azzal telt, hogy megpróbáltam megoldani a problémát anélkül, hogy a lányok szókincsét gyarapítottam volna” – számol be családi karanténjuk harmadik hetének tapasztalatairól Balázs. A feleségével és két lányával egy Budapest környéki városban élő férfi idén egy váratlan helyzetben találta magát: munkahelyére nem kell bejárnia, mindössze napi 4-5 órányi feladatot kell elvégeznie home office-ból, az óvoda és a bölcsőde zárva, azaz a gyerekei otthon, felesége pedig épp nemrég kezdett el állást keresni, a jelenlegi helyzetben azonban lényegében semmi esélye nincs arra, hogy találjon.

Új idők, új szerepek

Balázshoz hasonlóan férfiak tízezrei látták meg az elmúlt hetekben azt, amit hosszú éveken át legfeljebb csak sejthettek. Ez a láthatatlan munka, közismertebb nevén (bár nem kizárólag) a háztartás vezetése, ami elképesztő mennyiségű időt és energiát követel, ez a teher pedig a családok túlnyomó részében a nők vállát nyomja. Ennek okai egyaránt keresendők a történelemben, a szocializációban és a nők felé irányuló társadalmi elvárásokban, miközben ennek egyre kevésbé van alapja. A családok döntő többsége a kétkeresős modellre épít, egy nőnek pedig éppúgy meg kell felelnie a munkahelyi elvárásoknak, mint egy férfinak. A férfiak zöme ezzel tisztában is van, az általunk megkérdezett – jellemzően a harmincas-negyvenes éveikben járó családos – férfiak azonban az elmúlt hetekben rendre rácsodálkoztak arra, mennyi kisebb-nagyobb feladat is van a háztartás és a család körül.

A karantén-helyzet azon férfiaknak is az arcába tolja a láthatatlan munkát, akik eddig kora reggel mentek el otthonról a munkahelyükre, hogy onnan éppen hazaessenek a fürdetésre.

Többségük ennek ugyan örül, az ezt fejtegető mondatokban azonban mindig van egy nyomatékosan elhelyezett „de” szócska. „Tényleg örülök annak, hogy szinte egész nap a gyerekeimmel lehetek és egy csomó régóta tervezett feladatot megcsinálhatok a ház körül, de minden alkalommal összeszorul a gyomrom, amikor látom, hogy a főnököm hív, vajon nem éppen azt akarja velem közölni, hogy a cégnek nincs rám tovább szüksége” – osztja meg egzisztenciális szorongásait Ricsi. „Mióta nem kell bejárnom dolgozni, minden vacsorát én főzök meg azokból a receptekből, amiket az évek során lementegettem magamnak, csak aztán soha nem volt időm megcsinálni őket – osztja meg új hobbiját Csaba. Mondanom sem kell, a feleségem imádja ezt, de nem mondom, hogy nincs a motivációk között az is, mennyi pénzt tudunk ezzel megspórolni.”

Számos olyan család is akad, ahol a válsághelyzet hatására felcserélődtek a klasszikus szerepek, vagyis a nő keresi a pénzt, miközben a férfi intézi a családi ügyeket. „A feleségem eddig is rengeteget dolgozott, a mostani helyzetben az az új, hogy mindezt otthon teszi – kezdi családi karanténtörténetét Máté. Egy nemzetközi cégnél dolgozik menedzseri pozícióban, ezért egész nap konferenciahívásai vannak, a kettő között pedig levelekre válaszol és hatalmas prezentációkat gyárt. Én intézek mindent a bevásárlástól kezdve a takarításon át a 8 éves fiunkkal való közös tanulásig. Őszintén szólva már elegem van ebből a helyzetből, de csinálom, mert a feleségemnek legalább van egy nagyjából biztos, jól fizető munkája, amit nem visz el a válság – ezt a sajátomról már nem merném így kijelenteni” – osztja meg motivációját.

Kíváncsi vagy arra, naponta átlagosan hány percet tölt házimunkával egy nő és egy férfi? Érdekel, miért találja sok nő problémásnak egy férfi jelenlétét a konyhában? Vagy azt gondolod, hogy a mai fiataloknál mindez más másképp van? Regisztrálj a Nők Lapja digitális kiadására, hogy elolvashass öt cikket – például ezt is –, vagy fizess elő havi két kézműves cappuccino áráért!

Illusztráció: Borzas Kata / Nők Lapja

házimunka láthatatlan munka munkamegosztás nemi szerepek

Még több
Társadalom