Az egész világ az orvosokkal és nővérekkel van

Magánorvosok és nővérek százai mozdultak meg a világban – így Magyarországon is –, hogy önkéntesként segítsék a túlterhelt állami egészségügyet.

Az egész világ az orvosokkal és nővérekkel van
2020.03.26. 16:26

Ezekben a zavaros és kiszámíthatatlan időkben nagyon sok cég magára vállalta, hogy valódi támogatást nyújt a koronavírus okozta krízis megoldásában. Legtöbbjük főként a kórházakra irányuló elképesztő nyomás csökkentésére fókuszál, ahol már a járvány előtt is feszített volt a dolgozók tempója. Angliában legutóbb a plasztikai sebészek csatlakoztak a megmozdulásokhoz. A magánklinikákon dolgozók között ugyanis sok az orvos és a képzett nővér, akik tudásukat a koronavírus-fertőzöttek gyógyításában is fel tudják használni.

“Minden doktor részesült egy alapvető orvosi képzésben, azok is, akik mára plasztikai részlegen dolgoznak – mondta el Dr. Sophie Shotter, akinek több klinikája is van Kentben és Londonban. A különbséget a képzettség mértéke teszi – vannak, aki kevesebb tudást szereztek az állami egészségügyben, mások komoly tapasztalattal rendelkeznek. Én például hat évet dolgoztam aneszteziológus szakorvosjelöltként. Ugyanakkor bármelyik doktor és nővér rendelkezik olyan készséggel, ami jól felhasználható most a járvány elleni küzdelemben is.

Dr. Shotter egy nem profitorientált általános orvosi klinikává alakította egyik intézményét, hogy a megnövekvő betegszám miatt túlterhelt egészségügyi intézményeket segítse. “Ez egy kihívásokkal teli időszak az egész társadalom és az egyes emberek számára is, meg akarom tenni, amit csak tudok” – mesélte a doktornő, aki a szolgáltatásokat minimum hat hétre elérhetővé tette a betegek számára.

A klinikán videós és telefonos konzultációt is biztosítanak a halaszthatatlan vizsgálatok mellett, hogy azokat is tudják tanácsaikkal segíteni, akik nem tudnak személyesen megjelenni. A minimálisan fizetendő díjak fedezik a költségeiket, de az orvos felajánlott meghatározott számú ingyenes vizsgálatot is a rászorulóknak. “Remélem, hogy annyi embernek tudok segíteni, amennyinek csak lehetséges, miközben a csapatomat is el tudom látni munkával, s így nem kell őket elbocsátani. Nyereségre most nem törekszem, nem tartom helyénvalónak nyerészkedni, mikor rengeteg ember nem fér hozzá az alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz sem”.

Magyarországon is találkozhattunk hasonló megmozdulással: a Budai Egészségügyi Központ a Királyhágó utcai telephelyét alakította járványkórházzá. Az intézmény 120 ággyal és 36 lélegeztetőgéppel rendelkezik, ezért a saját maga infrastruktúrájával és intenzív osztályos hátterével megfelel egy ilyen intézmény szakmai igényeinek. A kórházban amellett, hogy diagnosztizálnak, alapszinten kezelik majd a betegeket és intenzív kezelést is fognak nyújtani.

Dr. Varga Péter Pál, a Budai Egészségközpont ügyvezető igazgatója elmondta: “Az intézmény mindig is a valós népegészségügyi szükségletek mentén működött, most pedig a valós szükséglet a járványügy. Ezért gondoltuk azt, hogy nekünk a járvány elleni harcból is ki kell vennünk a részünket”. A klinikán dolgozó, egyébként főállással rendelkező orvosaik is nagy áldozatot vállalnak: eddig már 34-en ajánlkoztak fel önkéntes díjmentes segítőnek. “A tulajdonosi kör elkötelezett abban, hogy 780 munkahelyünket megvédjük, a munkatársainkat nem hagyjuk magukra, nem küldjük el fizetés nélküli szabadságra, és nem mondunk fel nekik” – ígérte az igazgató, aki szerint ez a helyzet egy nagyon komoly humánpolitikai krízis is. 

“A járványügyi ellátás és annak megszervezése alapvetően az állam feladata, ezért jelen helyzetben az intézmény is az állammal szerződik az ellátás költségeinek fedezésére. Nem az anyagi érdek vezérelt minket, amikor felajánlottuk a kapacitást, hanem az egyértelmű elhivatottságunk a népegészségügyi feladat mellett” – tette hozzá. Kezdeményezésük nem maradt visszhang nélkül: Nyulassy Tibor, János Kórház főorvosa jelezte feléjük, hogy főigazgatójuk hozzájárulásával intenzív orvosaik szükség esetén önkéntes segítőként támogatják majd munkájukat.

Eközben Angliában Dr Galyna Selezneva – a Dr Rita Rakus Klinika doktornője Knightsbridge-ben -, aki nemcsak alap orvosi, hanem pszichiátriai diplomával is rendelkezik, ingyenes konzultációkat ajánlott fel Instagramján azoknak, akik pszichológiai támogatásra szorulnak. A klinikáján emellett orvosi ellátást és kis sebészeti beavatkozásokat is vállaltak segítségképpen.

Hazánkban is nagy elkötelezettség mutatkozik a járvány leküzdésének támogatására, mert mindössze két nap alatt csaknem 900 egészségügyis jelentkezett Kásler Miklós önkéntes munkára szóló felhívására. “Többségük orvostan-, gyógyszerész- és fogorvoshallgató, de végzett orvosok és egészségügyi szakdolgozók is jelentős számban regisztráltak” – írta közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A segítők közül öten a Szent László Kórházban, húszan a Nemzeti Népegészségügyi Központban látnak el adminisztratív és betegellátási feladatokat, félszázan pedig a járványügyi mintavételekben segédkeznek majd.

Mivel az egészségügyben dolgozók számára a jelenlegi helyzetben extrém mértékű stresszel jár, a  Mental for doctors” megmozdulásban ötven pszichológus, coach és terapeuta fogott össze Magyarországon, hogy mentális és érzelmi támogatást nyújtsanak. A munka online zajlik majd 45 perces üléseket biztosítva, egy-egy ügyféllel 1-3 alkalommal. A segítség kizárólag egészségügyi dolgozók számára elérhető, és a pandémia miatti vészhelyzet fennállásáig tart.

Hasonló célok vezérelték a PAF (Pozitív attitűdformálás az emberibb egészségügyért) szervezetet is, akik megalapították a PAF HELP kezdeményezést, mely telefonos és online coachingot biztosít az egészségügyi dolgozók lelki ellenállóképességének támogatására. Ahogy weboldalukon is olvashatjuk: “A segítőnek ki segít? A vírus csak jön és jön… Kifeszíti az arcvonalban eddig is erőn felül teljesítő orvosokat, ápolókat; titeket. És a neheze talán még hátravan.

A túlterhelt rendszerben azok is rosszul járnak, akiknek valamilyen, nem a koronavírussal összefüggő betegségük van, hiszen jelenleg minden orvosi segítség csak korlátozottan vehető igénybe. Mindannyiunk érdeke, hogy csökkentsük az orvos-beteg találkozások számát, és csak nagyon indokolt esetben forduljunk orvoshoz. Ám nem minden esetben egyértelmű, hogy mikor elkerülhetetlen a személyes konzultáció. 

Ennek a problémának megoldására jelentkezett több szakorvos az Édesanyák – Szakértői Csoport Facebook oldalán, hogy térítésmentesen, önkéntes alapon a betegek rendelkezésére álljon online tanácsadás céljából. A csoportban gyermekorvosok, aneszteziológusok, fogorvosok, háziorvosok, traumatológusok, belgyógyászok, szülész-nőgyógyászok, fül-orr-gégészek, sebészek, urológus, neurológus, kardiológus, tüdőgyógyász és onkológus is felajánlja online vagy telefonos segítségét.

A példátlanul sok összefogásnak szívmelengető példája az #Etesdadokit! Jótékonysági csoport az egészségügyben dolgozók támogatására. A csoport célja, hogy az orvosoknak, ápolóknak, idősek gondozóinak vitaminokban gazdag étrendet biztosítsanak, melyet elfogyasztva képesek lesznek majd az extrém terhelés mellett is koncentrálni, mikor többezer beteget kell ápolni. A KórházSuli Alapítvány és a Bethesda Gyermekkórház az egészségügyben dolgozó szülőkre is gondolt: gyermekeik online oktatására találtak megoldást azáltal, hogy száznál is több egyetemista jóvoltából a főbb tárgyakból virtuális tanórát tartanak számukra.

Nagy kihívást jelent a járvány terjedésének megfékezésében az egészségügyi dolgozók lakhatásának kérdése is, a Budapesti Airbnb közösség ezért úgy döntött, hogy felajánlja üres lakásait az egészségügyi dolgozóknak. Így szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy az orvosoknak, mentőknek, ápolóknak ne kelljen aggódniuk családjuk egészsége miatt, s egy olyan helyen lakhassanak átmenetileg, ahol nem veszélyeztetik szüleik, vagy gyermekeik egészségét.

Azoknak pedig, akik nem az egészségügyben dolgoznak, de lelkileg, mentálisan megterhelő helyzetben találták magukat a járványnak köszönhetően, a PSZI szervezete nyújt segítséget. Az önkéntes szakemberek (pszichológusok, pszichiáterek, mentálhigiénés szakemberek) a koronavírushoz kötődő krízishelyzet kapcsán nyújtanak ingyenes (akár 3-5 alkalmas) konzultációt online vagy telefonon keresztül. 

Az egész világ összefogott, hogy legyőzzük a COVID-19 nevű ellenséget. Talán ha megtanuljuk egymás segítésének fontosságát és tapasztalatainkat a mindennapokban is meg tudjuk majd tartani, akkor más kihívásokkal is könnyebben nézhetünk majd szembe.

Balogh Mariann

egészségügy koronavírus nővér orvos

Még több
Társadalom