20+1 pozitív dolog, ami a koronavírus kitörése óta történt

Sötét és nyugtalanító időkben az emberiség előveszi jó oldalát

20+1 pozitív dolog, ami a koronavírus kitörése óta történt
2020.03.20. 17:16

A koronavírus olyan helyzetbe hozott minket, amilyennel a mi generációnk még soha nem találkozott.

Sok ország drasztikus változtatásokat vezetett be, hogy lelassítsa vagy megállítsa a vírus terjedését. Ilyen a társadalmi elkülönülés betartatása, a szórakozóhelyek és iskolák bezárása, vagy, például Olaszországban, az egész társadalom karanténba zárása.

A helyzet óráról órára változik, és az okostelefon korában a friss hírek folyamatosan érkeznek az emberekhez. Olyannyira, hogy a WHO azt javasolja, hogy ha túl sokat szorongsz a helyzet miatt, akkor korlátozd a hírolvasást és tájékozódást napi két alkalomra.

A bizonytalanság nem tesz jót az embernek, ugyanakkor a legjobb oldala is megmutatkozhat ilyenkor. Az alábbi, a világ minden tájáról származó történetek megmutatják, hogy igenis törődünk egymással és a világgal.

Az egészségügyi dolgozók támogatása étellel

Az emberek Magyarországon is hamar felismerték, hogy az egészségügyi dolgozók óriási nyomásnak vannak kitéve, és muszáj segítenünk a munkájukat. Kásás Tamás étterme, a Tommy di Napoli például napi 200 pizzát szállít ingyenesen a kórházi dolgozóknak. Az ő megsegítésük mindannyiunknak fontos kell, hogy legyen, hiszen ők harcolnak a frontvonalban a vírus ellen. A LifeTilt csoport a Szent László kórház munkatársainak küld 50 adag ételt egész napra, de a kisebb vállalkozások, például a Franziska Organic is küld nekik finomságokat.

Az egészségügyi dolgozók támogatása szállással

Elindult a Budapesti Airbnb közösség az egészségügyi dolgozókért, ahol a tulajdonosok az üresen álló lakásokat orvosok, ápolók rendelkezésére bocsátják. Itt nem csak arról van szó, hogy szállást adnak egy keményen dolgozó embernek, hanem arról is, hogy az az ember így nem kényszerül hazamenni a családjához és esetleg megfertőzni őket. Van néhány hotel is, akik felajánlották a segítségüket.

Velence tiszta vizei

Olaszország sok része, köztük Velence is, hetek óta karanténba van, így igyekszik megküzdeni Olaszország a súlyos járvánnyal. És máris egy reményt keltő hír: a velenceiek észrevették, hogy a csatornáik teljesen kitisztultak, köszönhetően a kisebb motorcsónak-forgalomnak és szennyezésnek. Ebben a tisztább vízben pedig megjelentek a halak is.

A delfinek visszatérnek

Delfinek jelentek meg Szardínia központi városában, Cagliari kikötőjének vízében, amire évtizedek óta nem volt példa. A delfinek minden bizonnyal a csendet, nyugalmat és zavartalanabb vizeket ünnepelték ezzel a gesztusukkal.

Kézfertőtlenítőt gyártó márkák

Sok sör- és egyéb italmárka elkezdte az alkoholt inkább kézfertőtlenítő előállítására használni. Sőt, még a parfümgyártó LMVH luxusmárka-konszern is beleállt a fertőtlenítő-gyártásba!

Még egy járványkórház

Csányi Sándor, a Budai Egészségközpont tulajdonosa seperc alatt felfüggesztette a magánintézményi működést és járványkórházat hozott létre, benne a legmodernebb felszereléssel.

Tanítási segédanyagok

A videotanar.hu ingyenes tananyagokkal segíti a diákokat és a tanítani kénytelen szülőket. Most középiskolásoknak szóló tartalmakat is elkezdenek készíteni, ehhez várják önkéntes tanárok segítségét. Bíró Kriszta és Fullajtár Andrea színésznők kezdeményezték az akciót, melyben színészek kötelező olvasmányok felolvasásával segítik az otthon tanulást.

Fertőtlenítés ingyen

Olyan autós cég is akad, aki ezt ajánlja fel az óvodáknak, nevelőotthonoknak – mi a Bari Carról tudunk.

Streamelhető élő koncertek

Hétfőn Chris Martin, a Coldplay énekese ingyenes koncertet adott az Instagram Stories segítségével azoknak a rajongóknak, akik önkéntes karanténba vonultak, Ez után John Legend is bejelentette a Twitteren, hogy gondolkozik egy otthoni koncertről – ahol valószínűleg felesége, Chrissy Teigen is megjelenik majd.

Szabadon mászkáló pingvinek

View this post on Instagram

The adventure continues! 🐧🐧 This morning, Edward and Annie explored the rotunda. They are a bonded pair of rockhopper penguins, which means they are together for nesting season. Every spring is nesting season for the penguins here at Shedd, and this year is no different! Next week, penguins, including Edward and Annie, will begin to build their nests. You’re invited to digitally join us for the nesting coverage! In the meantime, we will share a variety of animal activities, and yes, Wellington will return! While right now is strange to us, it’s a normal day for the penguins and other animals at Shedd. Our caregivers are constantly providing new activities, experiences, food and more to allow the animals to express natural behaviors. Let us what penguin activities you want to see! 👇

A post shared by Shedd Aquarium (@shedd_aquarium) on

Amikor a chicagói Shedd akvárium bezárt a koronavírus miatt, az ott dolgozók úgy gondolták, ez egy jó lehetőség megmutatni két lakájuknak – Edwardnak és Annának, a pingvineknek – a helyszínt. A két pingvin először járta be a terepet és látott delfint, cápát, és a csapat fogadóterét.

Össztánc a karanténban

Olaszországban, ahol az emberek már hosszú napok óta hivatalosan elrendelt házi karaténban vannak, spontán együtt éneklések és táncolások vették kezdetüket az erkélyeken és ablakokban.

A „Good News Movement” (jó hír mozgalom) Instagram fiók osztotta meg ezt a videót egy milánói táncos buliról, ahol a helyiek így tartják fent a jó hangulatot.

Karének a karanténban

Nem csak az olaszok, hanem például a dánok is képesek egymást jókedvét meghozni. Itt ablakokokból kihajolva éneklik: „You’ve got a Friend”!

Tömeges taps az egészségügyi dolgozóknak

Ezt nagyon jó lenne itthon is megcsinálni! Miközben sokan otthonról dolgozunk, az orvosi teamek ezt nem tehetik meg. Ők ugyanolyan keményen és fáradhatatlanul dolgoznak, mint mindig – ha nem keményebben –, hogy segítsenek a betegeken.

Egy közösségi média kampány után egy megszervezett tömeges taps tört ki Spanyolország városaiban, így Pamplonában, Madridban és Murciában, az ablakokból és erkélyekről.

Önkénteskedés

Rengetegen ajánlják fel a segítségüket másoknak: van, aki informatikusként a Facebookon hirdeti, hogy segít az otthoni számítógép beüzemelésében, van, aki a szomszédainak papírt tesz ki, hogy szívesen megy helyettük vásárolni, van, aki maszkokat varr szabadidejében, van, aki szállít, és a helyi önkormányzatnál is lehet jelentkezni önkéntesnek, ahol elosztják a feladatokat.

„Csak idősek” órák az ausztrál szupermarketekben

Az egyik legnagyobb gondja a fiatal generációnak, hogy a nagyszülők, szülők nem érzik a veszélyhelyzetet, vagy csak egyszerűen megszokták, hogy maguk mennek le a boltba, és kint sertepertélnek. Ausztráliában, ahelyett, hogy hibáztatnák őket, elfogadták ezt és az ország legnagyobb áruházláncai kijelöltek csak az idősek számára nyitvatartási időt.

Hatalmas adományok

View this post on Instagram

❤️🇮🇹

A post shared by Donatella Versace (@donatella_versace) on

Néhány gazdag híresség úgy vette kezébe az ügyet, hogy hatalmas összegeket adományoztak a koronavírus megfékezésére. Donatella Versace például 200 ezer eurót adott egy milánói kórháznak.

Az USÁBAn Steph Curry kosaras szupersztár és felesége, Ayesha egymillió dollárt adtak azoknak a kanadai diákoknak, akiknek létszükséglet az iskolai menza.

Karanténbingó Spanyolországban

Éljen a mediterrán szellem! Sevillai karanténosok hangosbemondó segítségével bingóznak az ablakokból.

NBA játékosok a stadionok dolgozóiért

Az Óceán másik oldalán felfüggesztették a kosárlabda-szezont, így viszont számos NBA játékos adományozott pénzt a biztonsági őröknek, a kísérőknek, a cateringeseknek és takarítóknak, akik a stadionokban dolgoznának és így kiesik a jövedelmük.

Blake Griffin 100 000 dollárt adott a detroiti aréna dolgozóinak, Zion Williamson a New Orleans-i kollégáinak. A Golden State Warriors játékosai és menedzsmentje egymillió dollárt ígért az érintetteknek.

Élő közvetítések

Sok színház lemondta az előadásait, viszont online adásokkal kényeztet minket. Így van ezzel a MüPa is, meg néhány egyéni előadó, mint ez a harmonikás fiú, de a New York-i Metropolitan Opera is bejelentette, hogy streamelni fogja az előadásait teljesen ingyen.

WC papír adományok

Az áruházakban a pánik hatására rengeteg WC papír fogy. A Guardian beszámol róla, hogy két gyerek összefogott és a zsebpénzüket arra költötték, hogy WC papírt vegyenek és elosszák azt a környék idős lakói között Queenslandben, Ausztráliában. Szívmelengető!

Drasztikusan csökkenő légszennyezettség

Ez megfigyelhető az észak-olasz ipari régióban is, de főképp Kínában, amely jól látható a NASA és az Európai Hírügynökség térképein. A NASA beszámolója szerint elsősorban a nitrogén-dioxid mennyisége csökkent, ezt főként az autók és a gyárak engedik a levegőbe. A légszennyezettség először Vuhan környékén javult, aztán az ország többi részén is ezt tapasztalták.

karantén koronavírus pozitív hír

Még több
Társadalom