Csapdába zárva: egy családon belüli erőszak áldozata a karanténról

Ahogyan a kormányok arra kérnek mindenkit, maradjanak otthonukban, úgy esnek egyre inkább kétségbe a családon belüli erőszak áldozatai.

Csapdába zárva: egy családon belüli erőszak áldozata a karanténról
2020.03.19. 18:03

“Kővé meredtem, amikor megtudtam, hogy csapdába estem a férfival egy házban, aki álmomban megerőszakolt és azzal fenyegetett, hogy meg fog enni” – mondja a 24 éves Stephanie. “Meg vagyok ijedve és nem látom ennek az egésznek a végét. Nem gondolom, hogy van elég erőm ahhoz, hogy ezzel a férfival legyek összezárva napi 24 órában, miközben nem találkozhatok senki mással.”

Az otthon nem egy biztonságos hely Stephanie számára, aki abuzív, alkoholista exbarátjával él egy fedél alatt. Az együttélés oka egyszerű: Stephanie-nak nem volt pénze másik lakásba költözni, miután tavaly szakítottak.

“Újra megerőszakolhat és ha nem jól kezeli az alkohollal való kapcsolatát, dühös és erőszakos lesz, akár meg is ölhet engem.”

Ahogy a koronavírus-járvány terjedt, úgy keresett világszerte sok-sok nő és gyerek menekülőutat az ilyen és ehhez hasonló helyzetekből. És könnyen lehet, hogy a járványhelyzet rosszabbra fordul, amivel tényleges kijárási tilalmat rendelhetnek el az egyes országok kormányai. Ezzel a Stephanie élete nem csak a fenti helyzet miatt fordulna sokkal rosszabbra, hanem azért is, mert így nem találkozhatna előző kapcsolatából született fiával, akit az apja nevel, éppen az erőszakos exbarát miatt.

Csak Nagy-Britanniában 1,6 millió nőnek kellett elszenvednie családon belüli erőszakot tavaly, egy esetleges karantén pedig nagymértékben növeli ennek esélyét. Az izoláció eleve egy jól bevált stratégiája az áldozattevőknek, egy ilyen helyzet pedig még inkább helyzetbe hozza őket. Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint minden ok megvan az aggodalomra:

a kijárási tilalom bevezetésével Kínában is elképesztően megnőtt a családon belüli erőszakok száma, állítja egy szakmai szervezet.

Stephanie legutóbb tavaly télen maradt összezárva akkori barátjával, amikor a több napig tartó havazás miatt nem jártak a vonatok. “Alig vártam, hogy elmehessek, minél messzebbre tőle. Utálatos volt és részeg, szinte egész idő alatt.” Mindezt egy nehéz időszak előzte meg: a férfi megcsalta őt, érzelmileg bántalmazta, végül pedig arra bíztatta, ölje meg magát.

Stephanie helyzete könnyen fordulhat ennél is rosszabbra. A koronavírus miatt nem tud dolgozni – a home office az ő munkakörében nem egy opció –, amivel még inkább kiszolgáltatott lesz exbarátjának, aki ettől még inkább vérszemet kaphat. Egy szervezet szerint a családon belüli erőszakok 95 százalékában lehet felfedezni az anyagi korlátozást, illetve a pénzzel való sakkban tartást.

Stephanie-nak nincs hová elmenekülnie zaklatója elől, ami katasztrofális következményekkel járhat, ha bekövetkezik a kijárási tilalom. A megoldás világszerte a több, nőknek fenntartott menedékház lehetne, de ez az intézmény a világon szinte sehol nem működik olyan jól, mint szükség lenne rá.

A téma magyarországi vetületével és a nők családon belüli áldozattá válásával részletesebben is foglalkozunk holnapi cikkünkben.

abúzus családon belüli erőszak erőszak párkapcsolati erőszak

Még több
Társadalom