Így tudsz segíteni másoknak a koronavírus idején

Ne csak magadra gondolj!

2020.03.16. 15:35

Az emberek elképesztően sok stresszhatás alatt vannak ezekben a napokban. Ez eredményezhet álmatlanságot, koncentrációs zavarokat, vagy rosszabbodó egészségi állapotot, csupán a vírus nyomása miatt. A források, bevételek és a jövővel kapcsolatos bizonytalanság nem segít a dolgokon. Az egyik jó módja annak, hogy egy stresszes emberen segítsünk, az, ha nyújtunk neki valamit, amire szüksége van.

És, most sokkal inkább, mint máskor, fontos, hogy segítséget nyújtsunk azoknak, akiknek nagyobb az esélyük rá, hogy elkapják a fertőzést. Ha fiatal vagy és egészséges, fontos része lehet „a hullám laposításánal” az, hogy figyelünk a COVID-19-nek jobban kitettekre. Mikor öszerakod az olvasmánylistát, meg hogy milyen filmeket fogsz megnézni a következő hetekben, gondolj arra is, hogyan segíthetsz másoknak.

Szorgalmasan moss kezet, ne érintsd meg az arcod és tegyél valami jót ma is!

Adj vért!

A Vöröskeresztnek rengeteg vérre van szüksége a vírus kitörése miatt. A szervezet a honlapján azt mondja: „A véradás biztonságos és az embereknek nem kéne hezitálniuk, adjanak-e, vagy kapjanak-e vért. Az elérhető és egészséges donorokra nagy szükség van”.

Adakozz élelmiszerbankoknak!

Az Élelmiszerbank olyan logisztikai hátteret dolgozott ki, ami segít eljuttatni az élelmet a rászorulóknak. Ha nekik adományozol, ők még több friss élelmet tudnak a boltokból és gyárakból elszállítani azoknak, akik különben nem jutnának hozzá.

Támogasd a helyi dolgozókat!

A kis helyi üzletek voltak az elsők, akik megérezték a vírus hatását. Egy jó módja a segítésnek, ha veszel ajándékkártyát a helyi étteremtől vagy kávézótól, ajándékba a barátaidnak, akik majd elmehetnek ünnepelni, ha elsimultak a dolgok. De beszállhatsz a mozgalomba is, hogy nem kéred vissza a színházjegyed árát, ezzel is támogatva az amúgy sem túl fényesen álló kultúrát. Ha éhes vagy, ne kerüld el a sarki kis kínai éttermet – szegényeket biztosan nagyon kevesen látogatják, téves félelemből. Panyi Zsuzsi ékszertervező elindította a #legyetekkedvesek kezdeményezést, aminek célja, hogy a válság végéig minden nap bemutat öt nőt, öt vállalkozást, hogy követői megismerjék őket és esetleg tudják őket segíteni a jelenlegi helyzetben. És ha le kell mondanod egy házhoz rendelt szolgáltatást, mint a takarító, vagy a bébiszitter, fizesd ki őket akkor is!

Légy kedves a közösségeddel!

Ahogy egyre több hírt kapunk a vírusról, keressük fel azokat, akiknél nagyobb esély van rá, hogy ha elkapják, nem tudnak vele megbírkózni, mint az idősek, vagy azok, akiknek le van robbanva az immunrendszere, és kérdezd meg, vigyél-e nekik ételt és gyógyszert. Azokra a barátaidra és rokonaidra is figyelj, akik mentális betegségekkel küzdenek, mint a depresszió, vagy a pánik, és kérdezd meg, hogyan lehetsz a segítségükre.

koronavírus segítség

Még több
Társadalom