A kínai ELLE főszerkesztője a koronavírus okozta vészhelyzetről

Így telnek a mindennapok Sanghajban.

A kínai ELLE főszerkesztője a koronavírus okozta vészhelyzetről
2020.02.28. 10:50

“Már hetek óta úgy élünk, mintha valaki megnyomta volna a szünet gombot” – mondja Nicole Xue, a kínai Elle főszerkesztője, aki szerint a kínai emberek élete a koronavírus miatt olyan, mint egy disztópikus film. “Az utcák szinte teljesen elhagyatottak, csak pár embert lehet a kocsiban ülve látni. Egyedül futárok, kutyasétáltatók mennek ki az utcára, maszkkal az arcukon. Shanghai egy hektikus és pezsgő város, a gondolat, hogy mindenki egyszerre van otthon, szinte elképzelhetetlen.”

Hogy még a karantén területén kívül is korlátozzák a fertőzést, felfüggesztették az irodák, üzletek és éttermek működését. Az emberek, ha tehetik, otthonról dolgoznak.

Nicole Xue, az ELLE Kína főszerkesztője

Hogyan éled meg ezt a vészhelyzetet? 

Mindenki próbál otthon maradni, online platformokon vásárolnak ételeket, saját maguknak főznek, a nappaliban sportolnak és otthonról dolgoznak. A meetingeket eltörölték, az emberek az interneten komunikálnak egymással videóhívással vagy üzeneten keresztül. A kínaiak nagyon ritkán töltenek ennyi időt a családjaikkal. Azzal viccelődünk, hogy már semmi sem lesz ugyanolyan, mit azelőtt: néhány családban szorosabb lett az egymás közötti kapocs, néhánynál pedig a folyamatos együttlét veszekedéseket váltott ki.

Hogy megy a munka?

A kínai újév után rengetegen otthonról kezdtek el dolgozni, az iskolák is bezártak. Mivel otthonról dolgozunk és a nap bármelyik szakaszában kommunikálunk az interneten keresztül, elmosódott a határ a munka és a szabadidő között.

Melyik városban található az ELLE központja?

Sanghajban. Van néhány szerkesztő és sales munkatárs Pekingben és Kanton városában.

Hogyan szerveződtek át a munkafolyamatok így, hogy otthonról dolgoztok?

Minden csapat kialakított egy napi rutint, reggeli vagy esti videó meetingekkel, amelyek során megbeszéljük a feladatokat és információkat cserélünk. És természetesen megbizonyosodunk arról is, hogy a kollegák és a családtagjaik jó egészségi állapotban vannak-e. Így vagy úgy, de mindig kapcsolatban vagyunk.

Hogyan kezeli az Elle Kína a járványt? 

Feltettük magunknak a kérdést, hogyan tudjuk pozitívan használni a befolyásunkat és mit tudunk tenni a közös jó érdekében.

Vannak eredmények? 

Létrehoztunk egy internetes kampányt, ami a pozitivitást és a reményt tartja az emberekben. Van egy jelmondatunk, az ‘I believe… I believe in love”, megkértünk különböző személyeket, akik a divatszakmában vagy kulturális életben vannak jelen, hogy töltsék ki a hiányzó részt. A célunk, hogy megmutassuk, ők miben hisznek, ezáltal széles körben eljuttathassuk a bizalmat és a reményt az emberekhez. Ezek a mondatok posztereken szerepelnek majd és a saját, valamint a partnereink platformjain is láthatók lesznek. A kezdeményezésünkhöz az összes ország ELLE csapata csatlakozott, ez nagy boldogsággal tölt el minket. A remény és a bizalom megőrzése egy jobb élet reményében – azt hiszem, ez az a koherens küldetés, amit a magazin már 75 éve képvisel.

A kampányt leszámítva, hogyan beszéltek a vészhelyzetről? 

A kampány és az újságcikkek mellett, folyamatosan beszámolunk a járványról, méghozzá női perspektívából, kiemeljük a hétköznapi hősöket, akiket nap mint nap látunk jót cselekedni, az életvitellel és a mentálhigiéniával kapcsolatosan praktikus tanácsokkal látjuk el az olvasókat. Ott van még az ELLEactive007 audió projekt, amiben orvosokkal, önkéntesekkel, gyári dolgozókkal, állatgondozókkal és azokkal a wuhani emberekkel beszélgetünk, akik nem térhettek vissza az otthonukba a kínai új évi ünnepségek után a járvány miatt.

Küldött az ELLE tudósítót Wuhanba?

Az ELLE digitális csapatában van egy riporter, aki a Hubei tartományban tartózkodik (egy kis falu Wuhan mellett). Még a járvány kitörése előtt, a kínai újév ünnepség vége előtt hazaérkezett. Beszámolt a saját tapasztalatairól és interjút készített öt fiatal nővel, beleértve egy nővért és egy doktort is.

Mit az, amire ez a vészhelyzet megtanított? 

Azt, hogy az ember és a természet egymástól kölcsönösen függenek, muszáj megvédenünk a másikat. A természet méltósága egyben az emberiség méltósága is: ezt a vírus mindenkiben mélyen elültette. Az Elle-nél eldöntöttük, hogy az áprilisi számunkat a környezetnek dedikáljuk. Szeretnénk elmondani az összes olvasónknak, hogy a természet gyógyulása az emberiség gyógyulását is jelenti.

elle kína járvány koronavírus nicole xue

Még több
Társadalom