Svájcban mostantól büntetik a homofóbiát

A törvénymódosításról szóló népszavazáson fölénnyel nyert a tolerancia.

Svájcban mostantól büntetik a homofóbiát
2020.02.11. 18:37

A diszkriminációt, pontosabban az “előítélet és besorolás során létrejött megkülönböztetést”, legyen bármilyen természetű, azonnal büntetni kéne, hezitálás nélkül. Akár faj, gender, társadalmi pozíció, orientáció vagy nemi identitásról van szó, nincs különbség: az intoleranciát fel kell számolni. Még akkor is, ha nekünk egyértelműnek tűnik, jó, ha keretek közé van szorítva. Pontosan emiatt szavaztak úgy svájci szavazók, hogy a diszkriminációról szóló törvény módosításra szorul és bele kell kerülnie a homofóbiának. Ez a jó hír példaként kéne szolgáljon a többi országok előtt.

A szavazók több mint 63% -os többséggel jóváhagyták a szexuális irányultság alapján történő megkülönböztetés elleni új reformot. A legnagyobb konszenzus a francia és olasz régiókban született, míg a nemmel szavazók inkább Közép- és Kelet-Svájc vidéki térségeiben voltak jelen.

A büntető törvénykönyvben szereplő törvényt kifejezetten a szexuális irányultságon alapuló diszkriminációval bővítették ki. A törvény eddig is büntette azokat, akik faj, etnikum és vallás alapján diszkrimináltak másokat. Az éttermek, hotelek és mozik, melyek megtagadják a szolgáltatásaikat ezen okokból, akár három év szabadságvesztéssel vagy pénzbírsággal büntethetők.

“Ma nem csak a leszbikus, homoszexuális és biszexuális személyek jogai erősödtek meg, hanem minden kisebbségé.” – mondja Salome Zimmermann, a svájci leszbikus közösség társelnöke.

A konzervatívok és populisták szerint a törvénymódosítás ‘cenzúrához vezethet’, valamint sérti a “szabad véleménynyilvánítást”, és továbbra is azon dolgoznak, hogy “megvédjék a keresztény értékeket.” – mondta az Udf párt elnöke, Hans Moser. Az LMBTQ+ közösség ezzel szemben ünnepel: mostantól kezdve sokkal nagyobb védelme lesz azoknak, akiket nyilvánosan bántanak a szexuális hovatartozásuk miatt, de itt még nem állnak meg. A következő lépés, hogy bevezessék az azonos neműek házasságát. A tolerancia és az elfogadás győzelméről szóló hírek megmelengetik a szívünket.

elfogadás homofóbia Svájc törvény

Még több
Társadalom