65 felett a nők egyedülállóként a legboldogabbak

A férfiak számára a házasság előnyös, ám a nőknek jobb, ha függetlenek maradhatnak.

65 felett a nők egyedülállóként a legboldogabbak
2020.01.15. 09:54

Paul Dolan viselkedéskutató legújabb, Happy Ever After (Boldogan éltek, amíg meg nem haltak) című könyvében azt állítja, hogy a férfiak számára a házasság sokkal kényelmesebb, mint a nőknek. A tudós szerint a férfiak nyernek a házassággal, mivel azután, hogy megállapodnak, általában lenyugszanak. “Kevesebbet kockáztatnak, többet keresnek és hosszabb ideig élnek. Másrészről, a nőknek el kell viselniük, hogy a férjük hamarabb hal meg, mint ők, özvegyként pedig már nem akarnak úja házasodni. “A társadalom legegészségesebb és legboldogabb halmazát azok a nők képezik, akik sosem mentek férjhez és nem szültek gyereket.” – mondta Dolan a The Guardian újságnak. Ez a kijelentés jókora aggodalommal töltötte el az embereket. Rengetegen kritizálták a szavait azzal, hogy sokkal részletesebb kutatások bizonyítják, hogy a valóságban a gyerekek és a házasság még mindig a nők boldogságforrásának számítanak. Egy friss kanadai kutatás szerint a 65 év feletti nők ebben a kérdéskörben új állást foglalnak. A 2019-ben végzett Statistics Canada jelentése szerint a férfiak ugyanebben a korban nagyobb százalékkal házasodnak újra, mint a nők.

Ugyanezen kutatás szerint, az egyedül élő idősök több, mint 68%-a nő. Ennek az özvegység az egyik jelentős oka, mivel a nők átlagosan tovább élnek, mint a férfiak. A válás elterjedésével azonban ez a trend megváltozott: 1981 és 2016 között az elvált vagy külön élő felek száma megtriplázódott. Az, hogy idős korukra a nők jelentős százaléka egyedül él, sokszor személyes döntés. A General Social Survey 2007-ben végzett kutatása szerint 72%-uk állítja, hogy kifejezetten elégedettek a helyzettel.

Számos nő elmondta, hogy a függetlenség már prioritásává vált. “Nem szeretnék senki másra figyelni, csak magamra.” – mondta a magazinnak Rhoda Nadell, aki két évtizede vált el férjétől. “Mi van, ha olyan kapcsolatban találom magam, amiben nekem kell valaki másért felelnem? Ez egyszer már megtörtént és nem szeretném megismételni.”

A férfiakkal ellentétben a nők lehetőségként tekintenek az egyedül élésre. “Széles kapcsolati köröm van a közösségi médián.” – mondja a 74 éves Helen Fisher. “Szeretek színházba, koncertre járni és különböző eseményeken részt venni a barátaimmal.” Fisher egy héten három éjszakát tölt New York-i lakásában, a maradék idejét az élettársával tölti. “A kis dolgok nem bosszantanak fel, mivel bármikor hazamehetek.” – magyarázza a nő, aki hozzáteszi: az énidő fontos eleme annak, hogy feltöltődjünk és elkerüljük azt a fajta kiégés érzéét, ami általában akkor alakul ki, amikor egy másik emberről gondoskodunk.

Számos tudós szerint erre a jelenségre kétféle magyarázat létezik. Az egyik, hogy a házasság, főleg évekkel ezelőtt, a nők számára egyet jelentett a házimunkával és azzal, hogy gondoskodniuk kell a férjükről, ami mellett saját magukra már nem maradt szinte semennyi idejük. “Rengeteg nő azért nem akar együtt élni férfival, mert az emlékezteti őket az előző házasságukra és az otthoni munkamegosztás hiányára.” – magyarázza Bella De Paulo, a How We Live Now: Redefining Home and Family in the 21st Century (Hogyan élünk most: Az otthon és a család újraértelmezése a 21. századbancímű könyvben. A másik magyarázat, hogy a férfiak sokkal jobban függenek a nőktől, mint fordítva. A társas kapcsolatok ápolása és a gondoskodás után, amit feleségük éveken át biztosított, nem biztos, hogy könnyen meg tudják szokni az egyedüllétet. “A nőknek átlagosan több barátjuk van, ezért támaszkodnak a férfiak ezen a téren a nőkre.” – fejti ki Sharon Hyman, a montreáli rendező, aki több száz emberrel készített interjút az Apartners: Living Happily Ever Apart című dokumentumfilmjéhez.

A házasság mindenki számára egyéni és személyes kérdéskör, rengetegen élnek boldog házasságban. Azonban egy olyan világban, ahol a nők karriert építenek és teret szorítanak maguknak, égető problémát jelent, hogy még a házasságokon és párkapcsolatokon belül is magas arányban van jelen a nemek közti egyenlőtlenség. Talán éppen az egyenlőség fogja újra felvirágoztatni a házasság intézményét, a fiatalok pedig tanulhatnak valamit azoktól, akik már átéltek azt.

egyenlőtlenség nők statisztika

Még több
Társadalom