Minden, amit Harvey Weinstein tárgyalásáról tudnod kell

Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, amiket eddig tudni lehet.

Minden, amit Harvey Weinstein tárgyalásáról tudnod kell
2020.01.08. 14:00

A Harvey Weinstein körül kirobbant botrány az évtized egyik legmeghatározóbb eseménye volt, aminek köszönhetően elindult #MeToo mozgalom.

Harvey Weinstein az idei újévet bírósági tárgyalásokkal kezdi, ahol szembe kell néznie számos szexuális bűncselekmény vádjával, amelyek között a szexuális zaklatás és a nemi erőszak is szerepel.

Weinsten eddig minden ellene felhozott vádat tagadott. 2017-ben, a The New York Times leleplező riportja után több, mint 100 különböző nő állt ki és mesélték el a történetüket arról, hogyan zaklatta őket szexuálisan a filmmogul.

A cikkben, melyet Jodi Kantor és Meghan Twohey írtak, rengeteg színésznő és egykori alkalmazott vallott Weinstein ellen, többek között Ashley Judd is.

2019-ben a két újságíró folytatta a nyomozást, kiadták a She Said című könyvet, melyben három évtizedre visszamenőleg olyan A-listás sztárok vallottak saját élményeikről a producerrel, mint Jennifer Aniston, Gwyneth Paltrow és Emily Ratajkowski.

Függetlenül attól, hogy mi fog történni a tárgyaláson, a Weinsten ellen napvilágra került vádak rengeteg nőt inspiráltak az egész világban arra, hogy kiálljanak és felelősségre vonják a világ híres és befolyásos férfijait. Habár, Weinsten az egyetlen, akit ezért bíróságra citáltak.

Összegyűjtöttünk minden fontos információt, amit tudnod kell a Weinstein tárgyalásról, a női védőügyvédjével és a járókeretével együtt.

Mikor kezdődött el a tárgyalás?

A tárgyalás január 6-án kezdődött, Weinstein a jogi csapatával együtt jelent meg a manhattani bíróságon.

Ahogyan a decemberi előzetes tárgyalásokra, most is egy járókeret segítségével közlekedett.

Az épület előtt voltak színésznők és aktivisták is, Rose McGowan és Rosanna Arquette egyaránt beszédet tartottak.

Ahogy arra számítani lehetett, a tárgyaláson rengeteg tiltakozó jelent meg, akik szintén az épület előtt kampányoltak:

A tárgyalás várhatóan hat hétig tart majd.

Milyen ítéletre számíthatunk?

A tárgyalás, ami már szeptember óta tolódik, egy manhattani bűntetőbíróság termében fog zajlani, az esküdtszékben 12-en fognak ülni.

A filmmogul ellen súlyos vádakat hoztak fel: egy nő megerőszakolása 2013-ban, egy másik nő szexuális aktusra kényszerítése 2006-ban. Weinstein eddig minden vádat tagadott.

Egy harmadik nő, a Maffiózók sorozat egyik szereplője, Annabella Sciora tanúként jelent meg a tárgyaláson. Azzal vádolja Weinstein-t, hogy 1993-ban megerőszakolta, viszont mivel az állítólagos eset 21 évvel ezelőtt történt, az állam törvényei alapján Weinstein-t nem ítélhetik el. Scoria-t Gloria Allred képviseli, aki annak a Lisa Bloom nevű ügyvédnek az édesanyja, aki korábban Weinsteinnel dolgozott együtt.

Kik képviselik Weinstein-t?

Tavaly nyáron a hollywoodi producer leváltotta korábbi ügyvédjeit, Roland Sullivan és Jose Baez helyett Donna Rotunno-t és Damon Cheronis-t kérte fel.

Donna Rotunno máris az újságok címlapjaira került, mivel azt nyilatkozta, hogy a #MeToo mozgalom a védencére “érzelmi hullámvasútként hatott”. Egy sajtótájékoztatón részletesebben is kifejtette véleményét: “Az ügyben eluralkodtak az érzelmek. Létezik egy olyan igazság, amit még senki sem közvetített.”

Weinstein ügyvédje, Donna Rotunno.

Rotunno az elmúlt 15 évben ügyvédként már több mint 40 szexuális zaklatási ügyben dolgozott.

Mi történt eddig a tárgyaláson?

2019 végén felröppent a hír, hogy a szexuális zaklatás áldozatai és Weinsten majdnem megállapodtak egy 25 millió dolláros kártérítésben.

Az összeg átszámolva majdnem 7 és félmilliárd forintot jelent, amit a 30 áldozat között osztanának szét. Néhány áldozat szerint ez egyáltalán nem elegendő.

A friss beszámolók és riportok szerint a vádlottakat képviselő ügyvédek a kártérítés 25%-át kapnák kézhez, ami azt jelenti, hogy az ügyvédek tízszer többek kereshetnek, mint azok a nők, akikért harcolnak.

Továbbá, az alkuban szerepel, hogy Weinsteinnek nem kell bűnösnek vallania magát. Plusz, az egyezségben leírt összeget nem személyesen Weinstein vagyona, hanem a cége biztosítása fogja fedezni, ami egy másik kedvezőtlen faktor.

Az egyezségről, ami két évnyi jogi harc következménye, még mindig meg kell állapodniuk a bíróságon – ezt elkülönítve kezelik majd a most kezdődő tárgyalásoktól és az alkut a polgári jog törvényei alapján dolgozzák fel.

Weinstein óvadékát 1 millió dollárban szabták ki, következetesen ártatlannak vallja magát.

A The New York Times 2017-es cikkében elmondta: “Elismerem, hogy az elmúlt időszakban a viselkedésem sok kollegámnak okozott fájdalmat, amiért őszintén elnézést kérek. Próbálok jobb lenni, tudom, hogy még hosszú út áll előttem a fejlődésben.” A mogul azt is elárulta, hogy abban az időszakban terapeuta segített neki.

Miért közlekedik járókerettel?

Ez a kérdés sokakban felmerült, néhányak szerint a producer ezzel próbál némi szimpátiát kipréselni az emberekből.

Egy nyilatkozatban az ügyvédje elmagyarázta, hogy hátfájdalmakkal küzd, amit egy autóbaleset okozott. Az ügyvéd azt is kifejtette, hogy műtétre lenne szüksége és szerinte az, hogy a média az állapotán csámcsog, “gonosz és alaptalan”.

Egy másik alkalommal Weinstein egy New York-i stand up előadáson jelent meg, ahol a fellépő humorista, Kelly Bachman az előadása közben beszólt a producernek, azt mondta, ő az “elefánt a teremben”.

A CNN interjújában Bachman később így nyilatkozott: “Muszáj volt reagálnom a jelenlétére, de úgy érzem, hogy sokkal többet is mondhattam volna és cserben hagytam más túlélőket azzal, hogy nem álltam bele akkor elég keményen a helyzetbe.”

Mi lesz most?

Nincs kétség afelől, hogy ez a bírósági ügy hatalmas médiafelhajtással jár majd.

Sokak szerint egyáltalán nem biztos, hogy Weinstein-t bűnösnek ítélik. A televíziós riporter, Lauren Sivan – aki elárulta, hogy 2007-ben egy étteremben sarokba szorította a producer, próbálta megcsókolni majd önkielégítést végzett előtte – így nyilatkozott arról, hogy milyen következményekkel járna, ha nem ítélnék el Weinstein-t: “Azt jelentené, hogy a jogi rendszer még nem érte utol a kultúránkat és a társadalmunkat.”

A tárgyalóteremben szigorúan tilos lesz felvenni az eseményeket, a vádakról éppen egy film készül, ami egyelőre még névtelen, de a dokumentumfilm a Plan B produkciós cég keze alatt készül, ami olyan Oscar-díjas alkotásokkal büszkélkedhet, mint a Holdfény vagy a 12 év rabszolgaság.

Ha Harvey Weinstein-t elítélik, egész hátralevő életére börtönbe kerülhet. Az ítélet pedig egy erős üzenetet közvetítene a világnak, legfőképpen a hatalommal rendelkező férfiak számára, hogy még ők sem úszhatják meg, ha bántottak másokat.

harvey weinstein metoo New York tárgyalás times up

Még több
Társadalom