Mennyire káros valójában az elektromos cigaretta?

Haláleseteket kapcsoltak az e-cigihez, a szakemberek egyre véleménye megoszlik

Mennyire káros valójában az elektromos cigaretta?
2019.12.06. 12:06

Tavaly óta egyre több platformon jelennek meg aggasztó tanulmányok az elektromos cigaretta káros hatásairól. Idén Amerikában több állam is betiltotta vagy korlátozta az e-cigaretta használatának feltételeit, mivel 34 halálesetet kötöttek össze a termékkel.

Európában alapvetően sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak az e-cigi forgalmazására, a dohányboltok ízesített utántöltőt Magyarországon például csak 2020. május 20-ig árulhatnak.

Szóval, mi ez a nagy felhajtás az e-cigaretta körül? Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a témában.

Mi az az e-cigaretta?

A nikotint nem füstön, hanem gőzön keresztül lélegezzük be egy olyan elektromos eszköz segítségével, amelyben az e-folyadékot – ami nikotint és más összetevőket tartalmaz – egy fűtőszál hevíti gőzzé.

Az e-cigi kevésbé ártalmas, mint a dohányzás?

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az elektromos cigaretta kevésbé káros, mint a dohányzás, ugyanakkor azért káros és nem ajánlott rendszeresen használni.

Annak ellenére, hogy nem reklámozzák, az e-cigaretta valóban kevésbé ártalmas az emberi szervezetre, mint a dohányzás. Mindenki látta az elrettentő képeket a cigarettás dobozokon, a gyerekek is tanultak róla az iskolában, így valószínűleg senkinek sem kell bemutatni a dohányzás veszélyeit. Világszerte még mindig 1,1 milliárd ember dohányzik és évente 8 millióan halnak bele az ezáltal keletkezett betegségekbe. Az egészségügyi szervezetek szerint az e-cigi 95%-kal kevésbé káros és a dohányzásról átszokni erre a termékre jelentős egészségügyi előnyökkel jár.”

Az e-cigaretta veszélyes?

Idén egy 19 éves angol diák, Ewan Fisher súlyos légzési elégtelenség miatt került kórházba, amiről kiderült, az e-cigaretta okozta.

A tinédzser a BBC-nek úgy nyilatkozott: “Az e-cigi valósággal tönkretett, mindenkinek elmondtam és hülyének néznek. A barátaim nem hallgatnak rám. Nem szeretném, hogy bárki is hozzám hasonlóan végezze, vagy akár meghaljon.”

Mikor Fisher kezdett felépülni a tüdőgyulladásból, az orvosai egyetértettek abban, hogy az e-cigi volt a bűnös. Letesztelték a két folyadékot, amit a tinédzser használt és rájöttek, hogy az egyik heves reakciót vált ki a szervezetéből, így keletkezett a légzési elégtelensége.

Nem sokkal Fisher betegsége után az Egyesül Királyság kormánya megállapította, hogy az országban a betegségek nagy mértékben a THC (A kannabisz pszichoaktív eleme) tartalmú folyadékok miatt alakultak ki.

Biztonságos az e-cigi?

Az, hogy az egészségügyi szervezetek szerint az e-cigik 95%-kal kevésbé káros, mint a rendes dohányzás, az nem jelenti azt, hogy ezek a gőzzel működő termékek biztonságosak.

Senki sem javasolja, hogy hobbiszinten űzzük a használatát, a legjobb, ha csak arra az időszakra használjuk, amíg megpróbálunk leszokni a cigarettáról. Több kutatás is kimutatta, hogy az elektromos cigaretta kétszer olyan hatékony nikotinpótló, mint a tapasz vagy rágógumi.

Szóval, amit biztosan tudunk: mindenféle dohányzás káros. Aki dohányzik, az e-cigi segítségével leszokhat, aki pedig elektromos cigarettázik, annak minél előbb érdemes abbahagynia.

Ha nem azért használod, hogy leszokj a hagyományos cigarettáról, győződj meg róla, hogy a számodra legmegfelelőbb folyadékkal töltöd-e meg a terméket. Próbáld meg lecsökkenteni a nikotintartalmat, így minimalizálod annak az esélyét, hogy visszaszokj a cigire.

Fotók: Getty images 

dohányzás e-cigaretta káros

Még több
Társadalom