Heal Edina: “A terhelhetőség fejleszthető”

Mennyit hozhatunk ki magunkból és milyen készségekre lesz szükség a jövőben a sikerhez?

2019.12.04. 16:00

Heal Edina előkelő helyen szokott szerepelni a sikeres magyar nőket számbavevő listákon, nyolc éven át volt a magyarországi Google vezetője, jelenleg a Worklife Company társ-tulajdonosa és az Egyenlítő Alapítvány vezetője. Az ELLE x Société Talks következő eseményén ő is részt vesz és segít megfejten, mi mindennel készülhetünk fel a minél sikeresebb jövőre. 

ELLE: Az Ön teljesítménye szinte már emberfeletti, mégis láthatóan egyensúlyban van. Mi a titka annak, hogy ennyi mindenben tud bizonyítani, a cégvezetéstől a gyereknevelésen át a nők társadalmi státuszának emeléséig?

Heal Edina: Szerintem mindannyian több fronton állunk helyet, nem csak én, nem csak a gyermekes női vezetők. Mint mindenben, a mérték fontos. Az hogy az ember figyeljen az arányokra. Ha több tevékenység között váltunk, az kikapcsolódás lehet. Az esti főzés kikapcsolódás egy egész napos irodai munka után például. De számomra a sport nagyon fontos még, nagy mértékben energiafokozó. Tény, hogy az átlagnál nagyobb energiaszinttel vagyok megáldva, és ez talán genetikai eredetű is. Ugyanakkor azt vettem észre életem során, hogy a terhelhetőséget tanulni is lehet. Ki kell próbálni pár olyan dolgot amiről azt hisszük nem tudjuk megcsinálni, és amikor kiderül, hogy meg tudjuk, átesünk a vízkeresztségen. Ha egyszer sikerült, akkor meg már fog többször is. Szép fokozatosan hozzászokunk a nagyobb terheléshez.

A siker mennyiben kemény munka és mennyiben szerencse dolga? Mi kell ahhoz, hogy több szerencsénk legyen?

A sikerhez sok, sok szerencse is kell, ez nem titok! Ami viszont a legtöbbünknek elengedhetetlen, az a kemény munka és a kitartás. Az, hogy dolgokat, projekteket végigvigyen az  ember és ha nehézségekbe ütközik, akkor ne feladja, hanem megoldja azokat. Sokszor vettem észre, hogy én hajlandó voltam többször felállni, mint a körülöttem lévők. Hajlandó voltam visszamászni az ablakon, ha kidobtak az ajtón. És még valami: meg kell jelenni! Mit jelent ez? Azt hogy ott kell lenni a munkában, a beszélgetésekben, a döntésekben, a rendezvényeken, mindenütt ahol a szerencse ránk mosolyoghat.  


Hogyan készülhetünk fel a jövő kihívásaira, egyáltalán, mennyire látható előre, hogy milyen új készségek lesznek szükségesek ahhoz, hogy néhány évtized múlva jól helytálljunk a munkaerőpiacon?

Nem árt gondolkozni és tanulni, nyitott szemmel járni. De persze kell egy kis ráérzés is, és lássuk be, hogy a választott munka kell, hogy illeszkedjen a személyiségünkhöz. Csak azt tudjuk jól csinálni hosszú távon, amit szeretünk. A hitelesség fél siker.

Hogy látja most a nők helyzetét, lehetőségeit Magyarországon, hol tartunk az egyenlőség felé vezető úton? Mi kellene ahhoz, hogy gyorsabban haladjunk? 

Most az gyorsíthatna az ügyön nagyon, ha minél több, minél magasabb pozicióban lévő vezető szembenézne az egyenlőtlenség ügyével és megtudná, miért is van ez. Ma a legtöbb vezető férfi, privilegizált helyzetben van, és erről nem tud. Számára láthatatlan a probléma, hiszen a privilégium ilyen: láthatatlan. Én nem érzem, nem látom, hogyan szenved, hogyan él egy mozgássérült ember. Pontosan ugyanígy nem látja, nem érti a legtöbb férfi vezető, hogyan, miért és mivel küszködnek a nők a munkahelyen. A tagadás azonban soha nem segít. Venni kell a fáradságot, csinálni egy tudatalatti előítéleteinket kibogozó tréninget és megérteni, hogy mindenki érintett, valamint, hogy a munkahelyen bizony az előítéleteink a nők hátrányára hatnak. Ez tény, nem kitaláció, tessék utánajárni és dolgozni rajta. A legtöbb férfi ismerősöm nem szeretne diszkriminálni, mégis azt teszi, mert nem ismerte meg saját előítéleteit és így nem ismeri tisztán a bevett döntésmechanizmusát. Az agyról rengeteget tudtunk meg az elmúlt évtizedben, és a nők elleni diszkrimináció már egy ilyen, feltérképezett terület. A legtöbb nagy cég radarján ez már fent van, és a kollégákat trenírozzák, edukálják a témában. Az ilyen helyeken jönnek is az eredmények és több olyan férfi CEO-val beszélgettem, aki imádja az új vezetői csapatát, amiben közel egyenlő számú férfi és nő van. A tapasztalatok, vélemények mássága fontos eleme az innovációnak, és ezek csak diverz csapatoktól jöhetnek.
JEGYEKET AZ ESEMÉNYRE ITT VEHETTEK!
Borítófotó: Csibi Szilvia
heal edina jövő siker

Még több
Társadalom