A tökéletesség rémuralmának vége? A kupis hálószoba fotók megváltoztatják az Instagramot.

Engedjük végre el magunkat!

A tökéletesség rémuralmának vége? A kupis hálószoba fotók megváltoztatják az Instagramot.
2019.12.04. 10:07

Marie Kondo – a nő, aki megtanította az egész világot, hogyan szabadulhatunk meg hatékonyan az otthonunkban felgyülemlett felesleges holmiktól – bejelentette, hogy a Goop-hoz hasonló életstílus weboldalt hoz létre. Kondo időzítése nem is lehetne ennél tökéletesebb, hiszen az Instagramon egyre többször tűnnek fel az olyan szelfik, amelyeken a háttérben szétszórt flakonok, mosatlan edények vagy ruhák hevernek. A nők egyre szélesebb körének lett elege abból a tökéletességből, amit az Instagram sulykol már évek óta, most pedig köszönik szépen, de visszaveszik az irányítást a saját, kupis életük felett. Biztos, hogy a világnak még egy Martha Stewart és Bree Van de Kamp féle “tökéletes nő” példaképére van szüksége?

Fotó: Emma Wooley

Valószínűleg sokak számára ismerős az a szituáció, amikor a tökéletes szelfi kedvéért minden lehetséges zavaró tényezőt elpakolunk a háttérből, hogy még véletlenül se lógjon bele semmilyen felesleges tárgy az operatőröket is meghazudtoló módon megkomponált, esztétikus fotónkhoz. Ezzel szemben egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek azok a posztok a közösségi oldalon, ahol a cél nem a tökéletesség vagy esztétika, hanem az, hogy végre képesek legyünk elengedni magunkat, és felvállaljuk azt, hogy végtére is csak emberek vagyunk, rendetlen lakással.

Fotó: Taylor Trudon

Az elmúlt években egyre több sztár űz sportot abból, hogy nem engedik a magazinoknak retusálni a fotóikat (túlzottan), sőt, néhányan még azt is bevállalták, hogy smink nélkül pózolnak egy magazin címlapján. A természetesség egyre nagyobb teret nyer magának, de az Instagramon az influencerek exponenciális növekedése miatt még mindig nem lazultak fel azok a kimondatlan elvárások, melyek szerint tökéletes fotókat kell posztolnunk. Egyre többen vágynak az őszinteségre, arra, hogy lássuk, a másik sem pakol el maga után az egész napos munka, rohangálás vagy épp vacsorafőzés után.

Magabiztos tökéletlenség

“Ne is figyelj a rendetlen szobámra, csak tetszik a mai outfitem.” – írja a kép alá ez a felhasználó. Mindenki tudja, hogy a Martha Stewart stílusú világban egyedül, nos Martha Stewart hisz. A legtöbbünk otthonában általában hever valami a földön: szennyes ruhák, könyvek vagy éppenséggel mosatlan edények.

Ha átmegyünk a barátainkhoz, akiknél ugyanezt a hanyagságot tapasztaljuk, megnyugszunk, hogy nincs velünk semmi baj. Miért hagynánk, hogy egy kis felfordulás megakadályozza, hogy megörökítsünk egy olyan pillanatot, amikor jól érezzük magunkat a bőrünkben, magabiztosak vagyunk vagy egyszerűen csak boldogok? Áldás a rendetlenségre!

Fotó: Kelci Neinhius

Minél több nő engedi be a világot a rendetlen életébe, annál kevesebb idő kell hozzá, hogy a tökéletesség ideája kihaljon. Nem mellesleg, van abban valami felszabadító és merész, hogy mások tudtára adjuk, így is kinézhet a lakásunk. Ez a felállás visszafelé is működik, hiszen egy ilyen fotót nézve azonnal ráközelítünk a tárgyakra, hogy mik hevernek szanaszét, majd fellélegezve konstatáljuk, hogy nem csak mi vagyunk ennyire szétszórtak. Fel kell hagynunk azzal, hogy attól félünk, mások mit szólnak hozzá, hogy nem akarunk beleállni a “tökéletes Instagram hálószoba” elképzelésbe, hiszen azzal felesleges stressztől és szorongástól szabadítjuk meg magunkat. Ezek pedig elveszik az értékes időnket attól, hogy jól érezzük magunkat és a pillanatra koncentrálhassunk. Mindenki tudja, hogy tökéletesség a valóságban nem létezik, kivéve talán Marie Kondo lakásában.

elle instagram rendetlenség tökéletesség

Még több
Társadalom