A közel-keleti influenszerek a női emancipáció élharcosai

Miközben a saját életüket veszélyeztetik.

A közel-keleti influenszerek a női emancipáció élharcosai
2019.11.04. 16:16

Felszínes, mesterséges, megvásárolható. Az influenszereket gyakran etikátlansággal vádolják, sokak szerint ők az Instagram kellemetlen melléktermékei. Az inspiráló divat/szépség/utazás bloggerek száma exponenciálisan növekedik, a fiatalok törekvéseit és céljait felmérő statisztikában látszik, hogy mindenki az ‘új Chiara Ferragni’ szeretne lenni. A Photoshopolt képeken és a hirdetéseken túl azt is fontos megemlíteni, hogy néhány női influenszer akarva akaratlanul, de a feminizmus új, 2.0 hullámába csöppent bele. Emancipáltak, önmaguk urai, akik saját kezűleg hozták létre ezt a szakmát (végül is, digitális vállalkozók, nem?). Saját sorsuk kovácsai, a milliókat érő vállalkozások alappillérei vagy igazgatói, ami a legtöbb üzleti szektorban elképzelhetetlen lenne. A Közel-Keleten, ahol a szólásszabadság közel sem olyan egyértelmű, mint Európában, a tömegkommunikációs eszközöket elsősorban a kormány ellenőrzi, így teljesen más nőként hatalommal és hanggal rendelkezni.

Huda Kattant például 550 millió dolláros vagyonával a világ leggazdagabb szépség bloggerének kiáltották ki. Az Amerikában felnőtt, iraki gyökerekkel rendelkező szépségmágnás jelenleg Dubájban él, kozmetikai cégét nővérével közösen alapította. Nemrég Amerika leggazdagabb női közé sorolta a Forbes magazin. Hasonló sikereket ért el Taim AlFalasi dubai származású blogger, aki több mint 2,7 millió követőt tudhat maga mellett, az Arabian Business a 100 legbefolyásosabb, 40 év alatti arab személy közé válogatta be.

Ahogy a Telegraph is leírta, a közel-keleti influenszerek reményt adnak az elnyomott nőknek, akik olyan országban élnek, ahol tombol a nemek közti egyenlőtlenség. Szórakoztatnak, inspirálnak és informálnak, de az influenszereknek egy olyan kultúrával rendelkező régióban, ahol nem nézik jó szemmel, ha valaki ‘túlságosan szembetűnő’, a mindennapok könnyen veszélyessé válhatnak. Gyakran már a puszta létezésük is, mintha szabályellenes lenne ezekben az országokban, ahol a vallás erőteljesen uralkodik és ahol a legtöbbször nem az a helyes döntés, ha valaki felvállalja önmagát. Ha mégis megteszi, méghozzá hangosan, az felér egy forradalmi tettel. “Ha valaki a vallási normák határait feszegeti akár szavakkal, akár tettekkel – akár véletlenül – annak ára van. Legyen az súlyos pénzbüntetés, börtön vagy halálos ítélet.” – írja az újság.

Számos influenszer van szerte a Közel-Keleten, akik online jelenlétük miatt megfélemlítésnek vagy erőszaknak vannak kitéve. 2017-ben egy szaúdi nőt letartoztattak, mert ‘túl sokat’ mutatott magából egy Snapchat videóban. Tara Fares iraki származású nő egy vallási fanatikus áldozata lett, aki mélyen ellenzi a nők szabadságát és az önkifejezéshez való jogát. Az eset azután történt, hogy Fares közzétett egy videót, melyben nyilvánosan elítélte a kényszerházasságot és a nők elleni erőszakot, ráadásul olyan ruhát viselt, ami “nem felelt meg a hagyományos iraki viselet előírásainak”. Júliusban egy török influenszert, Selena Pinar Isiket közel hat év börtönbüntetésre ítélték, mert a Narcos nevű sorozattal kapcsolatosan posztolt közösségi oldalára. A kormány szerint ez azt jelentette, hogy “támogatja a kábítószer használatot.” Azonban még ez sem állította meg a legbátrabbakat. Amani Al-Khatahtbeh, egy Los Angeles-i muszlim létrehozta a ‘Muslim Girl’ c. multimédiás platformot, ami bemutatja az amerikai álmot egy fiatal muszlim lány perspektívájából.

Hogy még nagyobb kontrollt gyakorolhassanak az emberekre, a Közel-Kelet és Észak-Afrika egyes kormányai olyan törvényeket fogadnak el, melyek korlátozzák az egyén szabadságát az online platformokon: Egyiptomban például csak az 5 ezer követővel rendelkező oldalak kaphatják meg a “média” jelzőt és utána is folyamatos megfigyelés alatt állnak, míg az Arab Emirátusokban az influenszereknek maximum 4 ezer dollárig terjedő összeget kell a kormánynak fizetniük, hogyha fizetett hirdetéseket akarnak posztolni. Szaúd-Arábiában tiltólistán van minden téma, ami megsérti a “nyilvános méltóságot”, vagy “az államnak ellentmondó” és a “hagyományostól eltérő” gondolatokat terjeszt. Bátrak, elszántak és merészek: az influenszerek a Közel-Kelet bosszúszomjas szószólói.

 Borítókép: Pinterest

feminizmus huda kattan influenszerek közel-kelet

Még több
Társadalom