Demiszexualitás: Mit jelent ez és miben más, mint az aszexualitás?

Amikor nem tudsz szexuálisan vonzódni valaki iránt, amíg nem alakul ki mély érzelmi kapcsolat közöttetek

Demiszexualitás: Mit jelent ez és miben más, mint az aszexualitás?
2019.10.29. 18:09

Sokan mondják, hogy mindig igaz, mély érzelmi-emberi kapcsolatba kerülnek valakivel, mielőtt testileg is közel kerülnének hozzá. Végtére is, az emberek egy részének a szex épp annyira szól a bizalomról és az érzelmekről, mint a testiségről.

Ugyanakkor kevesebben vannak azok, akik nem csupán vágynak arra, hogy érzelmek kapcsolódjanak a szexuális intimitáshoz, hanem ez szükségszerű is számukra, ami azt jelenti, hogy az alkalmi szex – az egyéjszakás kalandtól az idegenekkel való csókolózásig – nem is jöhet szóba.

Ha ez a hozzáállás tükrözi az érzéseidet a szexszel kapcsolatban, lehetséges, hogy te is demiszexuális vagy. Leírtunk mindent, amit erről a fogalomról tudni érdemes!

Mi az a demiszexualitás?

2019 elején Brian Langevin, az Asexual Outreach ügyvezető igazgatója ezt mondta a Guardiannek: „A demiszexualitás épp úgy szexuális irányultság, mint a melegség vagy a biszexualitás”.

A demisexuality.org szerint a meghatározás: „Olyan szexuális orientáció, amelyben az illető csak olyan emberek iránt érez szexuális vonzódást, akikhez érzelmileg kötődik”.

„A legtöbb demiszexuális sokkal ritkábban vonzódik testileg valakihez, mint a társadalom nagy része, és vannak köztük, akiket csak kicsit vagy egyáltalán nem érdekel a szexuális aktivitás”.

Egyszerűen fogalmazva a demiszexuálisoknak csak azok tetszenek igazán, akikkel már erős érzelmi kapcsolatuk alakult ki. Csakis ez esetben kezdenek el valaki iránt szexuálisan érdeklődni.

Mennyire új kifejezés a demiszexualitás?

Az Independent szerint a demiszexualitás kifejezés először 2008-ban látott napvilágot az Asexual Visibility and Education Network (Aszexuális láthatóság és edukációs hálózat) weboldalán, és azóta egyre több és több ember sorolja magát a demiszexuálisok közé.

2016 decemberében a Tinder majdnem 40 új genderre és szexuális orentációra vonatkozó opciót vezetett be, befogadva ezzel a transzszexuális, bigender, gender-nonkonformista, demiszexuális és egyéb felhasználókat.

Jelek, amikből arra következtethetsz, hogy demiszexuális vagy:

Azt hiszik, hogy prűd vagy

Egy újságíró, Meryl Williams a Washington Postnál cikket írt arról, hogy rá tökéletesen illik a kifejezés. „Randizáskor gyakran írtam le úgy az életemet, mint akinek „szüksége van időre, hogy bemelegedjen”.

Ha téged is neveztek már túl távolságtartónak vagy régimódinak a randizási szokásaid miatt, lehet, hogy demiszexuális vagy, mondja. A demiszexuálisokat nem érdeklik az egyéjszakás kalnadok és meg kell ismerniük valakit, mielőtt ágyba bújnának vele.

A külső kevésbé számít neked

A demiszexuálisok számára a fizikai megjelenés szinte nem is számít, amikor a szerelem képbe kerül.

„Nekem általában fontosabb a humorérzék és az intellektus, mint hogy valaki elvileg mennyire szép” – írta Williams.

„Ha egy pasi nem mond semmi bántót az első randevún és megnevettet, valószínűleg elmegyek a másodikra. Akkor is, ha tudom, hogy a kellemes személyisége nem feltétlenül vezet a szexuális vonzalomhoz. Nálam ez így működik, muszáj türelmesnek lennem és meglátnom, mi történik”.

A legtöbb szerelmi kapcsolatod barátságból indult

A legvonzóbb dolog számodra a tökéletes bizalom és biztonság. Williams ezt írja:  „Az, hogy rájöttem, demiszexuális vagyok, igazi felszabadulás, és nem változtatott igazán azon, hogyan randziom. Soha nem a fizikai vonzalom határozta meg a cselekedeteimet”.

Nagy hangsúlyt fektetsz az első randikra

Egy demiszexuális nem akarja a saját vagy más idejét elfecsérelni teljesen felesleges következő randikra.

Ugyanakkor nem lehetnek biztosak benne, hogy a vonzalom valóban megvan, ha nem adnak neki esélyt. Az eredmény tehát az, hogy a demiszexuálisok nehezen tudják eldönteni, mennyi időt is érdemes egy potenciális kapcsolatba belefeccölni és egy kicsit talán túl intenzívek az első találkozáskor.

Az asexuality.org-on egy felhasználó a következőket írta: „utálok randizni. Mindig nyomaszt, hogy a másik sokkal gyorsabban akar haladni, mint én”.

Másikuk pedig ezt: „Én egyszerűen nem értem, hogy lehet emberekkel kizárólag azzal a céllal találkozni, hogy abból kapcsolat legyen”.

Míg a demiszexuálisok mélyen bele szeretnének menni egy-egy témába, hogy megpróbálják megérteni a másik személyiségét és azt, hogy összeillenek-e, fontos észrevenni, mikor megy át a dolog kihallgatásba.

Élvezed a szexet, de nem ez a legfontosabb faktor

Az aszexualitással ellentétben (mely a szexuális aktivitás iránti érdeklődés hiányát vagy alacsony szintjét jelenti) a demiszexuálisok képesek szexuális vonzódást érezni, ha megvan a már említett érzelmi kapocs.

A Guardian interjújában a demiszexuális Lidia Buonaiuto ezt részletesebben is elmagyarázta: „vannak szexuális indíttatásaim, de csak akkor, amikor olyan kapcsolatban vagyok, amit egy intenzív érzelmi kötődés előzött meg. Nincs zsánerem, nem igazán számít, hogy néz ki a másik”.

Van-e a demiszexuálisoknak zászlójuk?

A demiszexuálisok zászlója hasonlít az aszexuálisokéhoz a színeiben, de máshogy oszlik el a mintázata.

Mindkét zászlóban a fekete szimbolizálja az aszexualitást, a lila a közösséget és a szürke a szürke zónát (akik a szexuális és aszexuális közé esek), a fehér pedig a szexualitást.

demiszexuális demiszexualitás érzelmek szerelem szex

Még több
Társadalom