Pánszexualitás: Mit jelent ez és miért nem egyenlő a biszexualitással?

Janelle Monáe és Miely Cyrus, sőt, a Solo: Egy Star Wars történet egyik karaktere is pánszexuális.

Pánszexualitás: Mit jelent ez és miért nem egyenlő a biszexualitással?
2019.10.14. 19:39

Ha a szexuális hovatartozásról van szó, számtalan kategória és jelző létezik, amelyekkel az emberek meghatározzák magukat, legyen az homoszexualitás, biszexualitás, demiszexualitás – a lista szinte végtelen.

Néhány ember számára nem játszik fontos szerepet a partnere neme, akár egyéjszakás kalandról, akár kapcsolatról van szó. Ők pánszexuálisként tekintenek magukra.

De mit jelent ez a kifejezés és miben különbözik a biszexualitástól?

A queer közösség a pánszexualitást úgy határozza meg, hogy “bármelyik nemhez vonzódsz, függetlenül a partnered biológiai vagy választott nemétől.”

A pánszexualitás azt jelenti, hogy bárkihez vonzódhatsz, a másik nemétől, szexuális vagy nemi identitásától függetlenül. Olyan, mintha valakit a belső értékei miatt szeretnél és nem számítana egyáltalán a külső.

A pánszexualitás egy új trend?

Egyértelműen nem!

Habár a szó az elmúlt években kezdett elterjedni a popkultúrában, a pánszexualitás már a 20. század ejele óta ismert fogalom. Az angol kifejezés az Oxford Dictionary szerint először 1914-ben jelent meg egy pszichológiai magazinban.

A fogalom mégsem talált mindig értő fülekre, az 1920-as és ’30-as években olyan cikkek jelentek meg azokról az emberekről, akik ‘címkék és határok nélkül’ élték szerelmi életüket, hogy valamiféle mentális betegségben szenvedtek. Ez a felfogás nem változott egészen addig, míg az úttörőnek számító amerikai kutató, Alfred Kinsey rájött, hogy a szexualitásnak egy egészem széles skálája létezik. Ettől kezdve használta a szexuális irányultság fogalmát.

A hetvenes években a pánszexuális kifejezés még bőven gyerekcipőben járt. Néhol elkezdték használni, de éppoly kezdetlegesen, ahogyan ma is tesszük.

Vannak pánszexuális sztárok?

Miley Cyrus legelőször az amerikai ELLE 2015-ös interjúban vallotta be, hogy pánszexuális.

Ugyanebben az évben, kicsit később a színésznő elmagyarázta, mit jelent számára ez a fogalom: “Szó szerint vonzódom bárkihez, akivel kölcsönös az érzés és persze nagykorú. Nem szeretem a nemük szerint kategorizálni az embereket, és azt sem bánom, hogy ha a partnerem saját magát nem szorítja ilyen korlátok és címkék közé.” – mondta Cyrus.

A Merriam-Webster szótár szerint 2018-ban a pánszexualitás szóra kerestek rá legtöbben az interneten közvetlenül Janelle Monáe előbújása után. “Olvasgattam erről a kifejezésről és rájöttem, hogy ez a leírás tökéletesen rám illik.”

Néhány filmbeli karaktert, mint a Solo: Egy Star Wars-történet egyik szereplője, Lando Calrissian (Donald Glover) és a Deadpool főszereplője, akit Ryan Reynolds alakít, szintén pánszexuálisként tartunk számon.

Nemrég Bella Thorne és a modell Tess Holliday is előbújtak.

Honnan tudhatom, hogy pánszexuális vagyok?

Egy pánszexuális személy számára nem játszik szerepet a nem a vonzalom kialakulásában. Ugyanakkor ez még nem jelenti azt, hogy kizárólag a személyiségük alapján vonzódnak másokhoz, mivel ebben az esetben a demiszexuális kifejezés sokkal jobban illene rájuk.

Egy 2013-ban készült interjúban a rapper Angel Haze ezt nyilatkozta: “Pánszexuálisnak lenni számomra a szerelmet jelenti: abba szeretek bele, akivel megtalálom a közös hangot és kapcsolódni tudok.”

A pánszexualitást azonban nem szabad összekeverni a biszexualitással. Mi a különbség a két fogalom között?

Sok a hasonlóság a két irányultság között, de a legfőbb különbség lényegében annyi, hogy a biszexuális “egynél több nemhez vonzódik, míg a pánszexuális mindegyikhez.”

Mindennek tudatában nem mondhatjuk azt sem, hogy a biszexuálisok nem vonzódhatnak a nonbinárisokhoz vagy transzneműekhez.

A Big Mouth című Netflixen látható rajzfilm egyik epizódjában is hasonló zűrzavar keveredett abból, hogy az alkotók nem voltak tisztában a fogalmak jelentésével. A részben az egyik karakter, Ali az osztálytársainak pánszexuálisként mutatkozik be, amit úgy jellemez, hogy semmiféle nemi identitás nem korlátozza abban, hogy kihez vonzódik.

Egy másik karakter, Nick Birch folyamatos azt kérdezgeti, ez ugyanazt jelenti-e, mint a biszexualitás, amit Ali elutasít, szerinte az ugyanis “bináris”, vagyis kétváltozós.

Anrew Goldberg, a sorozat készítője később bocsánatot kért az epizód miatt: “Nem ismertük a határvonalat a biszexualitás és a pánszexualitás között, a többi készítővel egyaránt szeretnénk elnézést kérni, amiért voltak, akik azt érezték, nem megfelelően mutattuk be őket.”

A pánszexuálisoknak van saját zászlójuk?

Igen, van!

Míg az ikonikus szivárványzászló több, mint 40 éve jelképezi az LMBTQ közösséget, van néhány zászló az olyan közösségeknek ezen beül is, melyeket igen kevés számban vannak láthatunk.

A pride.com szerint a pánszexuális Pride zászlót 2010-ben hozták létre, hogy a pánok megkülönböztethessék magukat a biszexuálisoktól. A zászló az utóbbihoz (rózsaszín, lila és sötétkék) hasonló színekben pompázik, rózsaszín alapon kék csíkokkal, ami a nő és férfi iránti vonazalmat jelentik, a sárga csíkok pedig a nonbináris emberek iránti vonzalmat jelképezi.

Van pánszexuális emoji?

Sajnos még nincsen.

2019 júniusában, az Emoji Vlágnapján az Apple és a Google 230 új emojit mutatott be, melyek között olyan, a sokféleségre figelmet felhívó jelek is találhatók, mint a kerekesszék vagy a műláb. Queer zászlók azonban még nem. Jelenleg összesen 268 országzászló emoji változata létezik, még kalóz zászló is van, LMBTQ+ csupán egyetlen egy: a pride zászló.

 Fotók: Getty Images

janelle monae lmbtq miley cyrus pánszexuális queer

Még több
Társadalom