Az “igazi férfiasság” pusztító mítosza

Hogy mi a maszkulin, azt a hatalmon lévők határozzák meg.

Az “igazi férfiasság” pusztító mítosza
2019.09.26. 20:44

A férfiasság összetett fogalom, nem egy árucikk, amit akármelyik boltban megvásárolhatsz. A szó jelentése fluid, mivel a generációk gondolkodásával együtt folyamatosan változik. Az elgondolás, ami ezzel a szóval kapcsolatosan az emberek fejében él, sokszor alapvetően megfoghatatlan.

Példának okáért, a 18. századi Franciaországban egy férfias férfit ma meglehetősen hiúnak gondolnánk. Biztosan mindenki emlékszik az ’50-es évek filmjeiben látható cowboyokra, akik arra tanították a férfiakat, hogy legyenek erősek és szótlanok. Leginkább mutatják őket ebből az aspektusból, mert a félénk, visszahúzódó és érzelmekkel teli forgatókönyvíró férfiaknak fogalmuk sem volt róla, mégis miről beszélgethetnének ezek a karakterek.

A konzervatív nők azért ejtik el könnyedén azt a mondatot, hogy “szeretem a férfiasságot!”, mert tetszőleges jelentést tulajdoníthatnak a szónak. Valakinek a horgászó, másnak pedig a gyerekeivel sokat foglalkozó férfit a férfias. Nincs egyetlen behatárolt értelmezése ennek a szónak, csak homályos elképzelések. Legjobban talán azok az emberek tudták megfogni a szó jelentését, akik John Wayne-t hozták fel példaként és arra gondoltak, a férfiasság olyasmi lehet, amit ő csinál a filmjeiben.

Mindezzel együtt vannak, akik áruba bocsátják a maszkulinitás fogalmát – és erre nem árt odafigyelni.

Vegyük például az Amerikai Barstool Sports (egy elsősorban férfiaknak szóló sport és életstílus online magazin) és annak alapítója, David Portnoy körül nem is olyan régen kirobbanó botrányt. A magazin tagjai szakszervezetet szerettek volna létrehozni a jobb munkahelyi körülmények reményében, az egyik alkalmazott még Twitter oldalán is buzdította a többieket, hogy csatlakozzanak a megmozduláshoz:

“Ha a Barstoolnak dolgozol és szeretnél a szakszervezeti folyamatról beszélgetni vagy akár arról, hogy mennyire kevés hatalma van a főnöködnek felletted, amivel akadályozhat, valamint hogyan tudnád ezt a hatalmat az előnyödre fordítani, írj bármikor.” – írta egy alkalmazott, mire Portnoy szintén a Twitteren egy trágár és sértő hangvételű posztban reagált és kifejtette, szerinte gyávaság és “kifejezetten férfiatlan”, hogy az alkalmazottai szeretnének jobb körülményeket teremteni a munkahelyükön.

Először is, a világ minden táján férfiak milliói tagjai valamilyen szakszervezetnek. A sportolók, a tűzoltók és a postások is. Senki sem gondolja, hogy emiatt bárki  bárki gyáva vagy kevésbé férfias a társainál.

A lényeg, hogy a férfiasság, a maszkulinitás mibenlétét a hatalmat gyakorló férfiak határozzák meg, ami befolyásolja a többség gondolkodását, arra kényszerítve őket, hogy ők is hasonlóan gondolkodjanak.

A szakszervezet lényege alapvetően az, hogy biztosítsa a dolgozóknak a megfelelő körülményeket és elegendő pénzt, amivel képesek fenntartani önmaguk és családjuk életvitelét. Ezeknek a férfiaknak azt mondani, hogy gyávák és hiányzik belőlük a maszkulinitás, mert aggódnak a jövőjükért, hihetetlenül destruktív üzenettel bír.

Ez a mentalitás már a Portnoy-hoz hasonló személyek nélkül is alapból jelen van a férfiak életében. A Harvard 2008-as felmérése szerint “valójában pont az az elvárás, ahogyan a férfiaknak elvileg viselkedniük kéne, áll az egészséges és természetes viselkedésük útjába.” A Bostoni Egyetem 2007-ben végzett kutatása megállapította, hogy amikor a hagyományos értelemben vett “férfias viselkedést” vizsgálták, a maszkulinitás pontszámának növekedésével arányosan csökkent az egészséges viselkedés. A felmérés során az kiderült, a férfiakat nagyban befolyásolja, mit gondolnak arról, hogyan viselkednek férfitársaik.

Ez az egyik ok, amiért a férfiak körében négyszer akkora arányban fordul elő az öngyilkosság, mint a nőknél. A Promundo, a férfiak egészségét segítő szervezet által végzett kutatások arra az eredményre jutottak, hogy “a férfiak alapvetően csak a haragot és a boldogságot képesek kimutatni, az olyan érzelmekről, mint a szomorúság, fájdalom, félelem vagy levertség, sokkal nehezebb beszélniük, mert azt hiszik, akkor nem tűnnek férfiasnak.” A Promundo vezetője szerint “a fájdalom felismerése után azért nem beszélnek a problémákról – legyen az akár fizikai vagy lelki – mert nagyobb a kockázata, hogy férfi barátaik vagy családtagjaik nem tartják őket “igazi férfinak’.

A férfiak szó szerint megölik magukat, hogy társaik ne gondolják róluk azt, hogy gyávák.

Minden férfinak azt üzenem, aki beveszi ezt a maszkulin baromságot és azt gondolja, hogy a feministák férfigyűlölők, hogy nem ismerek egyetlen olyan feministát sem, aki olyan nyomást gyakorolna a férfiak felé, hogy azok öngyilkosok legyenek. A legrosszabb dolog, amire a feministák késztetik a férfiakat, hogy egyenlő módon osztozzanak a házimunkában és a szerepkörökben. Ugyanezt már nem tudom elmondani azokról a Portnoy-féle emberekről, akiknek dolgoznak.

De ez nem csak önpusztító. Hanem pusztító az egész világ számára. Kutatások bizonyítják, hogy a férfiak képesek csak azért nem csinálni olyan dolgokat, amik a klímaváltozás megállítását segítenék, nehogy nőiesnek titulálják őket. Egy yale-es kérdőív megmutatta, hogy „a nőket jobban foglalkoztatja az újrafelhasználás, kevesebbet szemetelnek és nagyobb valószínűséggel vásárolnak elektromos autót, sőt nagyobb valószínűséggel szavaznak olyan politikusokra, akik törődnek a környezetvédelemmel. A férfiak épp ellenkezőleg cselekednek, még hozzá azért, mert félnek, hogy a környezetbarát viselkedés miatt nőiesnek tartanák őket”.

De vajon kiknek az érdeke ez a retorika? Nos, a globális elit férfi tagjainak, akik a férfiasság fogalmát úgy csűrik-csavarják, hogy a többi férfi felett ezzel hatalmat gyakoroljanak. Férfiak, akik nem akarják fizetni a TB-det, férfiak, akik jogot formálnak rá, hogy hagyják égni az esőerdőt anélkül, hogy ezért bárki számon kérné őket (Jair Bolsonaro már elnöki kampányában igyekezett megnyerni azokat, akik hisznek a klasszikus nemi sztereotípiákban), férfiak, akik nem akarnak foglalkozni a szomorúságoddal vagy szorongásoddal, és akik csupán néma ágyútölteléknek akarnak használni a saját háborúikban.

De neked, átlagos férfinak, nem ez az érdeked. Ez az egész retorika csak arra jó, hogy lehetőleg anélkül éld le az életed, hogy valaha is panaszkodnál bárkire, aki hatalmat gyakorol feletted. Ettől senki nem lesz férfias – legfeljebb csak egy balek.

Forrás: Harper’s Bazaar

feminizmus férfasság maszkulinitás

Még több
Társadalom