Tóth Vera: „Szerintem akkor is vállalhat egy nő gyereket, ha egyedülálló”

Tóth Vera várandósságról, gyerekvállalásról és a túltolt gyerekmutogatásról

2019.09.10. 10:30

Az ELLE x Société Talks szeptember 10-i eseményén a gyermektelenség lesz a téma, Bocskor Bíborka, Tanács Eszter, Tatár Csilla és Tóth Vera beszélgetett Ott Annával. Tóth Verával a találkozó előtt a szülőséggel kapcsolatos elképzeléseiről és arról is beszélgettünk, hogyan hat rá testvére, Gabi várandóssága.

fotó: 24.hu

Szerinted mi minden szükséges ma ahhoz, hogy gyereket vállaljunk?

Többféle aspektusból közelíteném meg a dolgot. A kérdés most maga a szülés, ehhez természetesen szükséges az egészség, de ezen kívül lazaság, nyitottság, bátorság, és az is, hogyan tudunk viszonyulni a mai világ viszontagságaihoz. Szerintem akkor is vállalhat egy nő gyereket, ha egyedülálló, de én magam jelenleg úgy gondolom, azért jobb, ha minimum két ember látja el a szülői feladatokat. Ismerek olyan felállást, ahol egy meleg pár és egy nőismerősük közösen nevelik a lombik programban született gyereket, nagyon szépen, példamutatóan. A szülés – vagy nem szülés – ezerféle színben tündökölhet.

Kaptál-e már negatív megjegyzéseket csupán azért, mert harmincon túl még nincs gyereked?

A közvetlen környezetemben, hál’istennek, senki nem inzultált még, a rajongók viszont sokszor kommentelnek a témában. Rengeteg a nehézség, úgyhogy nagyon jó lenne, ha békén hagynák egymást a saját véleményeikkel az emberek. Ha nekem nincs gyerekem és úgy érzem, hogy valaki ezért elítél, az nagyon fel tud idegesíteni. Egyszer ki is írtam a privát Facebook oldalamra, amit ezzel kapcsolatban gondolok. Nagyon nehéz egy szingli nőnek – vagy férfinak – ma, aki esetleg másra sem vágyik, mint családra, szerintem sokkal magányosabb társadalomban élünk, mint a szüleink vagy nagyszüleink generációja.

A testeddel kapcsolatos változásokról, gyomor-bypass műtétedről kifejezetten nyíltan beszéltél a médiában. Mit gondolsz, a gyerekvállalásról is érdemes hasonló őszinteséggel nyilatkozni?

 Úgy érzem, bizonyos részeiről szívesen beszélnék, de az is nagyon fontos, hogy ha ha én a párommal szülő leszek, mindig egyeztessek majd vele, mi lehet nyilvános és mi nem, erről folyamatosan közösen kell dönteni. Eddigi életem során azt láttam, hogy ha egyszerűen megosztom a saját tapasztalataimat az emberekkel, azzal sokaknak tudok segíteni, miközben én cseppet sem sérülök attól, hogy nyílt vagyok. Ha hasonlóképpen adhatok valamit másoknak azzal, hogy a gyerekes vagy épp nem gyerekes létről beszélek, szívesen megteszem a jó ízlés határain belül. A túlzott gyerekmutogatástól viszont ugyanúgy rosszul vagyok, mint amikor a híres ember a párját mutogatja. Kis Matyika megfordult, kis Matyika pukizott, kis Matyika úszik – kit érdekel ez? Sokkal hitelesebb számomra, ha havonta mondjuk egy fotót látok az adott gyerekről, határt kell szabni ebben. És akkor még nem beszéltünk a gyerek jogairól, meg arról, hogy az internet nem felejt.

Hogyan hat rád, hogy a testvéred, Tóth Gabi gyermeket vár?

Csodálatos folyamat, ráadásul nekem egy nagy félelmem is feloldódott Gabi várandóssága által. Őszintén, én rettegek attól, hogy visszahízom, mindent meg is teszek ellene, viszont tisztában vagyok vele, hogy a terhesség nem válogat: nem tudhatod előre, mennyit fogsz felszedni magadra. Éppen ezért most elkezdtem még keményebben mozogni, mert ha már edzésben vagy, mikor teherbe esel, kevésbé esélyes az extra nagy túlsúly. Gabit nézve pedig eleve megnyugodtam: jónéhány kilóval több most, mint volt, de a pocakján kívül ez egyáltalán nem látszik rajta, igazából inkább csak vizesedik, és közben különös fény veszi körül, mint a terhes kismamákat általában, lenyűgöző ez a szépség! Senkinek nincs joga a nőket bántani azért, mert terhesség alatt vagy után nem úgy néznek ki, mint a szupermodellek! Gabi babája decemberben születik, óriási szeretettel várom máris.

elle x societe talks gyerek szülés tóth gabi tóth vera

Még több
Társadalom