Szeretnél szülő lenni, de félsz a klímaváltozástól? Megoldások gyerek helyett

Aranyhaltól a kombucháig

Szeretnél szülő lenni, de félsz a klímaváltozástól? Megoldások gyerek helyett
2019.09.06. 18:09

Kétség kívül sokat köszönhetünk az evolúciónak. Megtanultunk felegyenesedve járni, precíziósan használni az ujjainkat,és olyan ügyes eszközöket fejlesztettünk ki, mint a teleshopban kapható fejmasszírozó. És persze egyre jobban odavagyunk a babákért. Bár a kisbabák bepisilnek és hangosan óbégatnak, imádjuk őket és alig várjuk, hogy megpuszilhassuk aprócska talpukat és pufók arcukat.

Ez a beállítottság sikerre vitte az emberfajt az elmúlt néhány évezredben, és ez talán így is maradt volna, ha csak tönkre nem tesszük az egész bolygót úgy, ahogy van. Nem tudtunk a sok jóval mit kezdeni, így hát teleszórtuk az óceánokat a fejmasszírozók és egyéb kellékek műanyag csomagolásával, addig a pontig, ahol a klímaváltozás már-már visszafordíthatatlan.

Míg a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a Holnapután tulajdonképpen ma van, sokan érthető módon vonakodnak attól, hogy gyermeket szüljön erre a világra, ami nem sokára lakhatatlanná válik. De attól még, hogy tudjuk, nyakunkon a krízis, nem tudjuk eltagadni a bennünk rejlő gondoskodó hajlamot.

Akár akarsz majd gyereket, akár később sem, ha jelenleg másra használnád szülői hajlamaidat, hasznos lesz számodra a következő lista, melyben nem-ember organizmusok szerepelnek, akiknek megpuszilhatod a talpát meg a pufi arcocskáját, persze csak átvitt értelemben. Ezek az élőlények nem fogják megtanulni a neved, hogy van-e tudatuk, az minimum vita tárgya, de az biztos, hogy – már csak rövidebb élettartamuknak köszönhetően sem – nem fogják látni a klímakatasztrófa durvább korszakát. Ugyanakkor szükségük lehet rád és fölös szülői energiáidra, miközben azért sokban hasonlítanak az igazi gyerekekre (például, kicsik).

Gyerekek helyett gondoskodj növényekről!

Pozsgások

Ez a növénybaba tökéletes azok számára, akik kevés vagy semennyi energiát nem szeretnének a szülőségnek áldozni. A pozsgások olyan lények, akiket nyugodtan lehet ajándékba is adni, anélkül, hogy ezzel túl nagy felelősséget raknánk a másik vállára. Egyes fajok csupán három hetet élnek.

Leveles szobanövények

OK, ezek már inkább hasonlítanak ahhoz, amit első blikkre növényként elképzelünk, és ha nem gondozzuk őket, könnyen lehet, hogy feladják és kimúlnak. Jó opció olyanoknak, akik elég érdeklődők és figyelmesek ahhoz, hogy, például, elmenjenek a kertészboltba tápért.

Orchídeák

Na ő az a gyerek, aki kólikás lesz, lerángatja a polcról a dobozokat az élelmiszerboltban és mikor a kis barátai átjönnek játszani, akkor is igazából veled szeretne játszani. Gyönyörűen mutat az Instagramon mert objektíve szép, de igazából te magadban elég sokat dühöngsz azon, milyen idegesítő tud lenni. Tegyél meg mindent érte, és lehet, hogy virulni fog! De az is előfordulhat, hogy minden jó szándékod ellenére lekókad. A növények egykéje.

Fogadj örökbe olyan állatot, aminek nem túl hosszú az élettartama

Aranyhal

Gondold meg: nem minden az ész meg a diploma! Nincs azzal semmi gond, ha az egyik gyereked középszerű. Az aranyhal tökéletes annak a szülőnek, aki szeret drukkolni a gyengébbnek és komolyan gondolja, hogy a részvétel a fontos.

Egzotikus madár

Az egzotikus madár annak a gyereknek a megfelelője, akit állandóan megállítanak az utcán, hogy nincs-e kedve elmenni egy fotózásra. Gyönyörű példány, akit minden barátod irigyel, és imád magokat enni. Tökéletes a hiú szülőnek, aki mindig is önmaga mini másáról álmodott.

Házi mókus, vadászgörény vagy más lakásban is elélő kisvad

Öveket becsatolni, mert ez az állat-gyerek nem való ijedősöknek. Főleg olyanoknak ajánljuk, akik legalább 3 testvérrel nőttek fel és tudják, hogyan őrizzék meg a nyugalmukat a káosz közepette. Ez esetben kisvadat tartani a kislakásban akár jó ötlet is lehet.

Gondozz gombákat!

gombákat akár a hátsó lépcsőn is növeszthetsz, majd betakaríthatod őket a salátákhoz és húsételekhez. Mindenképpen örömteli élményt okoznak (csak vigyázz, hogy megfelelő fajokat válassz). Azzal a gyerekkel ér fel, akivel nem sokat kell foglalkozni: jól tanul, van egy csomó barátja és büszkék rá a szülei.

DIY Kombucha

Szuper megoldás háztartásbelieknek! Ez a tápláló fermentált tea, mely élesztőből és baktériumkultúrából áll, a magántanuló gyerekekhez hasonlít. Sokat foglalkozol vele, egy kicsit magába forduló, de nagyon különleges!

Egysejtűek

Algák

Az akváriumok tapétája, mely ugyan élő, mégis inkább csak háttérdísznek szokták használni. Kell hozzá némi hozzáértés, de nem fog nehezedre esni. Ha arról álmodozol, hogy a gyereked az iPaded elé pottyanjon, majd feltegyél  róla egy képet az Instagramra azzal, hogy “ez a kis bolond”, és ennyi, akkor ez a te megoldásod. Felnőttként start-upokat indítanak és menő japán meg egyéb egészséges kajákat rendelnek majd minden nap.

Amőbák

Ezek az organizmusok találhatók a tavakban és a pocsolyákban, nem? Kicsit lehetetlen alakok és nem igazán tudsz kiigazodni rajtuk, de szeretni fogod őket, mert a tieid.

gyerek klímaváltozás nevelés növények

Még több
Társadalom