Kik azok a VSCO lányok? Mi ez az új trend?

Mutatunk mindent, amit tudnod kell róla.

Kik azok a VSCO lányok? Mi ez az új trend?
2019.08.21. 20:46

Az instagramos „baddies“, vagyis rossz kislányok trend mellett, ahol a lányok tökéletes szemöldököt és Kylie Jenner szájfényt viselnek, vannak az e-lányok, akik Sailor Moon stílusú szoknyát és hálós pólót hordanak, és a “soft girls”, akik lenge ruhában Lana Del Rey melankólikus zenéjére andalognak. Mindezek mellett megjelent egy új szubkultúra, ami az internetező tinik körében villámgyorsasággal terjedt el és környezettudatossággal is jár. Ismerd meg a VSCO lányokat!

Ki lehet VSCO lány?

Egy Z-generációs lány, aki hullámos haját pink textilhajgumival fogja össze. Csőtopot hord és az összes farmer rövidnadrágja az Urban Outfittersből származik. A laza stílust egy Birkenstock papuccsal, esetleg egy fehér Vans tornacipővel hangsúlyozza. Ha van jogsija, akkor biztosan Jeepet vezet, amivel barátnőivel közösen a naplementében autókáznak, lehetőleg vízpart közelében. A legjobb pillanatokat Polaroid kamerával örökíti meg. Kanken hátizsákjában biztosan található egy kulacs, valamint egy fémszívószál, hiszen fontos számára a környezettudatosság. Karján Pura Vida márkájú karkötők vannak, a nyakában pedig kagylós vagy kristályos lánc. 

A VSCO lány ökobarát, mintha egy korai 2000-es évek szörfös lány találkozna a Narancsvidék Marissa Cooperjével. A szubkultúra – amelyet bármelyik netes szótár valószínűleg a ‘2019 tumblr változata’-ként emleget -, jelenleg az internet minden szegletét átjárja. A TikTok nevű alkalmazáson a #vscogirl videókat több, mint 405 millióan tekintették meg, az Instagramon pedig 1 milliónál több poszt is készült ezzel a hashtaggel.

A kifejezés a VSCO fotószerkesztő applikációból ered, ami a filtereiről lett híres. Az influencerek azért használják, hogy az Instagram felületükön lévő kontentek egységesen nézzenek ki. Lényegében, a VSCO lány olyasvalaki, akinek stílusa egyezik az alkalmazásban található filterekkel. Az appot leginkább a 25 év alatti korcsoport használja. „Nagyon szeretjük, hogy ezek a tinik az applikáción keresztül gyűlnek össze, hogy kifejezzék önmagukat, és elmondják véleményüket arról, hogyan látják a világot. Akár van textilhajgumid, akár nincs, szeretettel várunk az oldalon. Továbbra is azon leszünk, hogy egy biztonságos helyet tartsunk fent a fiatalok számára, ahol kifejezhetik különbözőségeiket és a véleményüket a világról.“ – mondja Julie Inouye, a VSCO kommunikációs alelnöke. 

Az új életstílushoz már több száz tutorial videó is készült mind YouTube-on, mind TikTokon.  

A szubkultúráról mellesleg rengeteg mém is készült. 

“A lovamat egy 13 éves VSCO lánnyá változtattam.”

Sőt, még az énekes Shawn Mendest, a tinilányok bálványát is átváltoztatták.

A laza outfitek uralták a nyarat a fiataloknál, melyet többek között Emma Chamberlain influencer tett népszerűvé, akit ‘a legfontosabb YouTuber“-nek tituláltak. Egy júliusi videójában Chamberlain elindul VSCO stílusú ruhákat vásárolni. A környezettudatosságuk ellenére ezt a szubkultúrát előszeretettel csúfolják az interneten. 

Ahogy a Buzzfeed riportere, Lauren Strapagiel mondta: A VSCO lányok jelentős része fehér, vékony és fiatal, akiknek a szüleik elegendő pénzzel rendelkeznek ahhoz, hogy megvásárolják azokat a drága ruhadarabokat és kiegészítőket, melyeket ez a trend igényel.“

„Normális esetben amikor VSCO lányokról beszélünk, dominánsan fehér, vékony lányokról van szó, akiknek van pénzük a legnagyobb ruhamárkákra is. Ez a trend igazából a gazdagsággal van összefüggésben.“ – mondta egy VSCO lány Strapagielnek. „De azt gondolom, ennek nem kéne feltétlenül így lennie.“

emma chamberlain fiatal lányok lányok szubkultúra vsco girls

Még több
Társadalom