Sorozatgyilkos az apám!

April Balascio sejtette, hogy az apja sorozatgyilkos és a gyanúja beigazolódott.

Sorozatgyilkos az apám!
2019.07.23. 16:03

Amikor April Balascio másodikos volt, az apukája elvitte egy nagy füves parkba városukban, az ohio-i Nortonban. Fülledt volt az idő és szúnyogok csipdesték a nyolcéves kislány bokáját.

„Apa, mit csinálunk itt?” – kérdezte.

Az apja – akkoriban még nagyon jóképű és vonzó figura, az a fajta férfi, aki számháborút szervez a környék gyerekeinek – odavezette egy kis tóhoz, keresztül a nádason, egy kitaposott ösvényen. „Itt!” – kiáltott fel hirtelen, és a földre mutatott.

April Balascio / fotó: Jonathan Easterling

A következő dolog, amire a most 50 éves Balascio emlékszik arról a napról, a szirénák hangja és a reflektorok. Évekkel később rájött, hogy az apja, az ezermester Edward Wayne Edwards pontosan arra a helyre vitte el, ahol agyonlőtte a 21 éves Billy Lavacót és a 18 éves Judith Strubot, aztán hagyta, hogy a testüket felfalja az enyészet: bűnét három évtizeddel később vallotta meg. Balascio úgy emlékszik, az apja a rendőrséget is kihívta, azt állítva, hogy belebotlott a tetemekbe, és még válaszolt is a helyszínre kiérkező nyomozók kérdéseire. Az ilyen emlékeknek köszönhetően Balascio végül segített a rendőrségnek kézre keríteni az apját, aki az évtizedekig megmagyarázhatatlannak vélt gyilkosságok felelőse.

Edwards, aki 2011 április 7-én természetes halált halt, Amerika egyik leghatékonyabb sorozatgyilkosa volt. Legalább öt embert ölt meg 1977 és 1996 között, és életfogytiglani börtönre ítélték. A bűneseteket tanulmányozó közönség még azzal az ötlettel is eljátszott, hogy Edwardsnak benne volt a keze az ország legtitokzatosabb ügyeiben, mint a még mindig felfedetlen Zodiákus gyilkosé, és a gyermekszépségverseny-győztes JonBenét Ramsey halála.

Balascio nem szeret az apjáról beszélni. De a Gimlet legújabb, bűnűgyi történetekről szóló, The Clearing nevű podcast műsorában mindent elárul a gyilkosságokkal kapcsolatban: amit szerinte a rendőrök eltévesztettek, rengeteg összeesküvés elméletet, ami évtizedeken át a családja része volt. 

Míg Balascio vendégként nem volt felelős a kreatív tartalomért, a művész és a három gyerekes édasanya elárulta, végre azt érezte, hogy lehetőséget kapott nyíltan, saját szemszögén keresztül beszélni apjáról. A The Clearing a Pineapple Street Media céggel közösen jött létre, (ami olyan nyomozós podcast műsorokat gyárt, mint a ‘Missing Richard Simmons’ vagy a ‘Surviving Y2K’) a műsor a sajtóközlemény szerint “Balascio saját gyerekkorát alaposan vizsgálva felfedi az igazságot apja életéről, hogyan vált Edward Wayne Edwards sorozatgyilkossá.“

„Elképesztően dühítő, hogy rengeteg figyelem irányult olyan gyilkossági ügyekre, amiket tudom, hogy nem apám követett el, ellenben azokra, amiknek ő volt az elkövetője, senki sem figyelt.“ – mondja Balascio az ELLE.comnak. „Tisztázni akarom a tényeket a tévhitekkel és vádaskodásokkal kapcsolatban.“

April Balascio

Gyerekkorában Balascioban mindig ott volt a mögöttes gondolat, hogy édesapja talán gyilkos. Erőszakos férfi volt, fizikailag és érzelmileg is. A múltja korántsem volt patyolattiszta: 1960-ben Edwards az FBI top 10 legveszélyesebb körözött bűnözői között volt számon tartva rablásért.  Családjával városból városba költöztek – gyakran ok és előjelek nélkül – az éjszaka közepén. Áldozatai mindig idegenek voltak. Az újságokból kivágta ismeretlen emberek fotóit, sőt, néha még különböző nyomozásokba is belevonta magát. 

2009-ben Balescio elkezdte összerakni a kirakós darabkáit. A Google-n keresett megoldatlan, rejtélyes gyilkosságokat, amik azokban a városokban történtek, ahol gyerekkorában laktak. Majd rájött egy éles felismerés: Kelly Drew és Tim Hack tinédzserek egy esküvő után tűntek el 1980-ban, három hónappal később késszúrásokkal és fojtogató nyomokkal találtak rájuk Watertown-ban, abban a városban ahol egy ideig éltek. 

Balascio lefizettett pár embert a hatóságoknál, majd három hónappal később megtudta, hogy az apjától begyűjtött DNS minta egyezett a gyilkosságon találttal. 2010-ben Edwards 77 évesen kétszeres életfogytiglan börtönbüntetést kapott, majd egy évvel később ismét elítélték, miután beismerte 25 éves örökbefogadott fia meggyilkolását. 

Fotó: Edward Wayne Edwards az “It Was Him: The Many Murders of Ed Edwards” filmben

Balascio számára nagyon nehéz volt, amikor el kellett árulnia gyerekeinek, hogy nagyapjuk sorozatgyilkos, de feltétlenül szükséges volt, hogy ne az újságokból, vagy az internetről tudják meg a hírt. „Miután feladtam apámat, leültettem a gyerekeket, hogy megbeszéljem velük, mert azt gondolom, hgy a családi titkok mindig előkerülnek, ezért felesleges őket rejtegetni. A részleteket kihagyva, tiszteletteljesen mondtam el a gyerekeknek, ki is az apám valójában. Azt gondolom jobb, hogy inkább tőlem tudták meg, mint bárhonnan máshonnan.“

Balascio reméli, hogy a The Clearing új fókuszba és megvilágításba helyezi a már elavult ügyeket a városokban, ahol gyerekként éltek. „Remélem, hogy ez a podcast felkelti a figyelmet a megoldatlan bűnügyekre. Hiszek benne, hogy az apám még több gyilkosságot követett el, amiről nem tudunk. Ennek a podastnak a legfontosabb üzenete az igazság.“

dráma edward wayne edwards gyilkosság podcast

Még több
Társadalom