A sürgős teendők hálójában – Van kiút?

Így legyél hatékonyabb és spórolj időt egyszerre!

A sürgős teendők hálójában – Van kiút?
2019.07.17. 14:53

Kezdjük egy őszinte vallomással: nem kéne ezt a cikket írnom. Ma reggel bánatosan, titokban indultam az íróasztalomhoz, úgy, mintha éppen megcsalásra készültem volna.

Egy éven át voltam hűtlen, egyszeri kalandokba ugrottam bele – egy kis ajánló, néhol pedig egy-egy interjú. A 120. alkalom után már nem számoltam. Ha az újságírás a szerető, akkor a feleség biztosan a könyv. 

Az asztalomon egy halom könyvtári könyv hever. A kutatás, amik arra várnak, hogy végre elkezdjem őket. Ezt az állapotot úgy hívom,  SKÖ (stagnáló könyvötletelés), vagy AKÖ (alvó módban lévő könyvötletelés). Tudjátok, ezek azok az ötletek, amik mindig szem előtt vannak, de leginkábbb csak halogatjuk megvalósításukat. „Amire neked szükséged van, hogy képes légy különbséget tenni a fontos és a sürgős feladatok között.“ – mondja Natalie barátnőm. 

Mindenkinek szüksége van egy Natalie-ra. Más karriert futottunk be – ő színházi rendező, én meg újságíró, író – de mindig jó tanácsokat ad. 

Fotó: VIMVERTIGO

A diagnózis: folyamatosan a sürgős feladatok ellátásával vagyok elfoglalva – emailek, határidők – amikor valójában meg kéne állnom egy pillanatra, és eldöntenem: mi az igazán fontos számomra? A könyvem.

Nem Natalie találta ki ezt a bölcs tanácsot. Valójában az egykori amerikai elnök, Eisenhower 1954-es beszédében hangzott el a gondolat: „Két problémám van. A sürgős és a fontos. A sürgős nem fontos… a fontos pedig sosem lesz sürgős.“ 

26 évesen Natalie már egy másik kollegájával, Carrie Cracknellel a Gate színház Notting Hill színdarabját rendezte.

„A színház számára 750 ezer font nyereséget termeltünk.“ – mondja Natalie, aki azóta London legszínvonalasabb darabjait rendezi. 

A rendezőpáros régi mottóját (egyél meg minden reggel egy élő békát, így aznap már ennél rosszabb nem fog veled történni – Mark Twain) Eisenhower örök igazságára cserélte. 

Ma Eisenhower mondatai igazabbak, mint valaha. 4.8 millió vállalkozó van az országban, a nők ennek 34%-át képviselik, ami kicsit több a 2007-ben számolt 27%-nál.

Ahelyett, hogy saját főnököd lennél, elég nagy eséllyel leszel saját titkárod, könvyelőd és rendszergazdád,  majd, mire észbe kapsz, azon gondolkodsz, hogyan oldd meg mindennapjaid praktikusabban a jövőben, ahelyett, hogy stratégiai szempontból gondolkodnál rajta. Hová akarok fejlődni 5 vagy 10 év múlva a cégemmel? Ki akarok lenni én ennyi idő múlva?

Rendezőként ez talán annyit jelent, hogy egy időre a színpadot és próbákat nélkülözöd, hogy otthon hangosan, sírva olvass novellákat, új ötletek reményében.

Egy építész számára azt jelenti, hogy nem mond igent minden loftra, helyette inkább művészeti galériák és a hídak tervpályázatain vesz részt. Így lehet eljutni a kerti fészer tervezésétől egyenesen a Guggenheimig. 

Munkára nemet mondani ijesztő, anélkül nem tudjuk befizetni számláinkat. Ha elfecsérelek egy napot arra, hogy archív anyagokat gyűjtök a könyvemhez, nem keresek egy lyukas garast sem. De minden alkalommal, amikor igent mondok egy „ezt csináld meg ebédidőig“ feladatra, a következő könyvem publikálásának időpontja egyre messzebb kerül. 

Fotó: MARTHA HAVERSHAM

Egy nő reakciója lenyűgözött. A munkája annyiból áll, hogy női politikusok és cégigazgatók imázsát egyengeti, én pedig ehhez a cikkhez az ő véleményét kérdeztem. Megköszönte, hogy rá gondoltam, majd közölte, hogy más azonnali, fontos elfoglaltságai miatt nem tud segíteni, de további sok sikert kíván. 

Amikor más sikeres nőket kértem fel, hogy véleményezzék a témám, mindannyian olyan, udvarias kifejezéseket használva utasítottak vissza, mint a „betelt a naptáruk a hétre“, vagy „egy szusszanásnyi idejük sincs“.

Juliet Mushens, a CaskieMushens irodalmi ügynökség alapítója szerint: „A világ közvetlensége miatt úgy élünk, hogy folyamatosan azt érezzük, minden sürgős. Napi 400-500 emailt kapok, aztán az emberek üzenetben kérdezik, megkaptam-e az emailjüket.

Nemrég, nászút közben – az egyetlen nyaralás, amikor tényleg nem foglalkozol a munkával – meglepve tapasztaltam, hogy a problémák háromnegyede megoldódott, mire hazaértem. Természetesen, voltak bizonyos dolgok, amiket csak én tudtam elintézni, szükség volt a figyelmemre, de túl gyakran csinálunk egyszerű problémából sürgős ügyet.“

Az emailek csak kizökkentik Julie-t igazi munkájából: kézikönyvek olvasása, írók keresése, ajánlatok előkészítése, szerződések aláírása – Natalie „időskori perfekció szindrómának” hívja, ami a hatékonyság hamis látszata,  mert végre kipucoltad az összes beérkező emailed. 

Aztán ott van a Twitter és Instagram is. „Fotók posztolása közben talán azt érzed, hogy dolgozol, és kívülről is úgy tűnhet, de túl egyszerű elhitetni magunkkal, hogy produktívak vagyunk, hogyha bejövünk az irodába, válaszolunk pár emailre, lebonyolítunk egy-két meetinget, majd hazamegyünk.“

Fotó: SOPA IMAGES / GETTY IMAGES

Figyelni kell arra, hogy mi az, amit proaktívan létrehoztál aznap a munkádban – legyen az akár egy új szerződés, vagy új leszerződtetés lehetősége. „Ez az alappillére annak, ahogyan szervezem a napomat. Elfelejtük, hogy a gondolkodás éppoly fontos, mint a cselekvés.  Juliet szerint a ‘stratégiai idő’ minden hét, vagy hónap elején felbecsülhetetlenül hasznos. Arról is beszél, hogy néha bűntudat nélkül lehet, és kell is nemet mondani. 

Néhányan, a legsikeresebb írói közül, mint például Jessie Burton, 20 felkérést kapnak egy héten, de Julietnek egyfajta kapuőrként kell viselkednie, ha döntést kell hozni. „Nagyon nehéz nemet mondani saját magadnak is.“

Tudom már, mire van szükségem: egy ‘nem’-et mondó nőre, és egy igenlő férfira. Bűntudatom van, hogy cserben hagyom a szerkesztőimet. Mindig, mikor egy munkára rossz szájzzel mondok igent, először ingerült leszek, végül pedig mérgemben viszautasítanám az egészet. Gyakran előre kigondolok magamnak pár üres hetet, amit csak a könyvem írására szánok, de ha egy szerkesztő azt mondja: csináld!, én csak annyit kérdezek: hány karakter legyen?

Natalie megvédi saját idejét: „Ha kutatásra van szükségem, azt a naptáramban meeting néven írom be. Pszichológiailag így jobban tudom biztosítani maganak a megfelelő időt.“

Szóval, ennek fényében az én határidőnaplómban ma ennyi szerepel: Elle cikk. Holnap: KÖF (könyv ötletletés, fontos)

Laura Freeman 

fontos laura freeman munka sürgős

Még több
Társadalom